Gradac kod Europroma (foto: Đorđe Đoković)
Gradac kod Europroma (foto: Đorđe Đoković)
15.08.2018, 12:48

Grad nema Plan zaštite i spasavanja od poplava za područje grada

č: | fb:

Grad Valjevo nema validnu Procenu ugroženosti od elementarnih nepogoda, a nema ni opšti Plan zaštite i spasavanja koji se mora zasnivati na ovom dokumentu. 

 

Do ovih saznanja došli su aktivisti Lokalng fronta Va tragajući za odgovorom na pitanje da li je Grad preduzeo sve što je potebno kako bi građani i njihova imovina bili bezbedni i zaštićeni od poplava.

 

U saopštnju za javnost Lokalni front Va navodi da je krajem jula, posle poplava, nastavio istraživanje o spremnosti gradskih službi za vanredne situacije, uz podsećanje da je istraživanje započeto posle slučaja deponijske pregrade na reci Gradac u oktobru prošle godine.

 

Lokani front je tražio podatke o postojanju zakonom propisanih dokumenata koji se zovu Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda, Plan zaštite i spasavanja i Operativni plan odbrane od poplava područja grada za 2018. godinu. Takođe, tražili su i dokumentaciju o do sada obavljenim radovima na uređenju vodotoka drugog reda, u koje spadaju Gradac i Ljubostinja, Rabas, Perajica i druge reke u gradu i oko njega, baš one koji su pre petnaestak dana stvorile toliko problema", navode aktivisti Lokalnog fronta Va.

 

Deo odgovora su dobili 8. avgusta i kopije tih dokumenata rečito svedoče da Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda ne postoji.

 

"U rešenju Odeljenja MUP-a Srbije za vanredne situacije od 15. januara ove godine nije data obavezna saglasnost na Procenu ugroženosti podnetu od gradskih službi 15. novembra prošle godine. Podsećamo, bilo je to odmah posle poplave na Gradcu od 24. oktobra. Rešenje MUP-a je duga lista nedostataka Procene ugroženosti i promašaja službenika grada koji su je sastavljali. Osnovno je to što Procena nije rađena po Uputstvu o metodologiji za izradu procene ugroženosti i planova zaštite i spasavanja iz Službenog glasnika Republike Srbije. U rešenju je precizirano da nije u potpunosti obrađena kritična infrastruktura, nisu uočene sve opasnosti od elementarnih nepogoda, nedostaju karte vodnog područja, nedostaju podaci o dosadašnjim poplavama. Nedostaje, čak i procena mogućih posledica budućih poplava. Nisu, kaže se u Rešenju, prikazane ni slabe tačke u sistemu zaštite od dejstva vodotoka drugog reda. 

Tačka 2.1. Rešenja posebno upozorava Gradsku upravu na propuste koji bi mogli imati katastrofalne posledice: nepotpuno obrađene opasnosti od rušenja brane Stubo-Rovni, analiza mogućih događanja na pravcu kretanja vodnog talasa. Tu je i deo koji nema veze sa vodama, ali ga svakako treba pomenuti: Procena ugroženosti ne prikazuje parametre o proizvodnji, skladištenju, transportu i prodaji opasnih materija u Krušiku, Gorenju i Vodovodu", navodi se u rešenju Odeljenja MUP-a Srbije za vanredne situacije koje je dostavljeno Lokalnom frontu.

 

Aktivisti kažu da je tačno da se Grad žalio na pomenuto rešenje još 30. januara, ali do ovog trenutka postupak po ovoj žalbi nije okončan. "Toliko o efikasnosti najbolje vlade u istoriji Srbije", navodi se u saopštenju Lokalnog fronta .

 

Lokalni front Va

Lokalni front Va (Foto: Đorđe Đoković)

Pošto nema validnu Procenu ugroženosti, Grad nema ni opšti Plan zaštite i spasavanja koji se mora zasnivati na ovom dokumentu. U odgovoru Lokalnom frontu se tvrdi da je "posebni Plan zaštite i spasavanja od poplava za područje grada urađen, ali ga Skupština grada do danas nije usvojila". Zanimljivo je, smaraju Lokalci, da taj Plan još uvek nije usvojen razliku od munjevito usvojenog plana da se odbornicima povećaju naknade za rad na sednicama i u komisijama.

 

Još jedan važan plan kasni mnogo meseci, saznaje iz dobijenih dokumenata Lokalni front Va, a to je operativni plan za odbranu od poplava za područje Grada Valjeva za 2018. godinu.

 

"Gradska uprava je nacrt ovog Plana dostavila na mišljenje preduzeću Srbijavode 29. marta ove godine, mišljenje je stiglo tek 17. jula, što znači da bi Skupština grada mogla da usvoji Operativni plan već na prvoj narednoj sednici. Postoji, međutim i nekoliko stručnih primedbi iz Srbijavoda koje bi, po nama, trebalo da nađu mesta u konačnom tekstu Operativnog plana za odbranu od poplava. Jedna od njih je upozorenje da se zaštitni objekti ne održavaju u potrebnoj meri i da će područje biti delimično zaštićeno samo ukoliko se ostvari potrebni obim godišnjeg održavanja i saniraju navedena oštećenja. Konačno mišljenje JP Srbijavode o zakasnelom valjevskom Operativnom planu za odbranu od poplava sažeto je u tački 6: primenom plana delimično se može obezbediti efikasno izvršenje preventivnih mera i radova", navodi u saopštenju Lokalni front Va.

 

Ovo udruženje, kako kažu, očekuje ovih dana i konkretne odgovore kako su izgledali "preventivni radovi" po javnoj nabavci 1.2.86/2018 kojima je trebalo da se obezbedi redovno održavanje, povećanje proticajnog profila, zaštita i čišćenje korita vodotoka drugog reda na području grada, radovi koje će građani Valjeva platiti oko četiri miliona dinara.

 

Lokalni front Va u svom saopštenju na kraju umesto zaključka, prenosi jedan podatak koji možda najbolje ilustruje sva ograničenja u radu Štaba za vanredne situacije kojim rukovodi gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. Naime, aktivisti su pitali da li su svi članovi Štaba prošli obuke, osposobljavanje i stručno usavršavanje, kako zahteva član 13. Uredbe o sastavu i načinu rada štabova za vanredne situacije.

 

Odgovor je zanimljiv. Pre svega, dobijen je telefonskim putem i glasi da su "skoro svi članovi Štaba prošli propisane obuke u Nacionalnom trening centru za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije".

 

Organi Grada, inače, ne poseduju dokument koji bi sadržao informacije koji članovi Štaba i u kojem periodu su prošli navedene obuke. Lokalni front Va poručuje da će saznati i to, jer kako navode Nacionalni trening centar svakako vodi evidenciju o polaznicima svojih kurseva.

 

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 49 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...