Jezero na Divčibarama (foto: Kolubarske.re)
Jezero na Divčibarama (foto: Kolubarske.re)
21.08.2018, 08:52

Nova oprema za postrojenje na Divčibarama

č: | fb:

U postrojenju za preradu vode na Divčibarama puštena je u rad nova oprema čija je vrednost oko četiri miliona dinara, saopšteno je iz Vodovoda.

 

Direktor tog javnog preduzeća Đorđe Milanović kaže da je valjevski Vodovod treći u Srbiji koji instalira ovu tehnologiju i naglašava da je investicija višestruko značajna.

 

"Pre svega doprineće boljem kvalitetu vode na Divčibarama, ima ekonomsku i ekološku opravdanost, a sa druge strane i potpunu bezbednost kada je reč o skladištenju i transportu u odnosu na komercijalni tečni hlor. Uređaj bi trebalo da se otplati nakon tri godine eksploatacije kroz smanjene troškove postupka prerade vode", kaže direktor Vodovoda Đorđe Milanović.

 

Nova oprema za preradu vode na Divčibarama

Nova oprema za preradu vode na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Nabavljena oprema podrazumeva elektrolizer, odnosno uređaj za disocijaciju NaCl, i doziranje pripremljenog rastvora i njegova vrednost je oko 3,1 milion dinara, kao i nabavka centrifugalnih pumpi u vrednosti od 850 hiljada dinara, sa uračunatim PDV-om.

 

"Elektrolizni uređaj koristi so, vodu i struju za proizvodnju svežeg, visoko aktivnog rastvora hlora na mestu njegove potrošnje. Na taj način izbegavamo skladištenje i transport opasnih hemikalija. Uređaj je maksimalno obezbeđen i pruža celokupnu kontrolu, odnosno monitoring uz pomoć daljinskog praćenja rada uređaja, putem računara ili mobilnog telefona", objašnjava direktor Vodovoda.

 

Đorđe Milanović najavljuje da će Vodovod do kraja godine nabaviti i nove kade za postrojenje, tako da će divčibarska "fabrika vode" u potpunosti biti revitalizovana i osavremenjena.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 20 sati 45 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...