Nekadašnji hotel Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
Nekadašnji hotel Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
04.09.2018, 07:00

Učenički dom zbog učenika ili zbog naplate poreskog duga?

č: | fb:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je sredinom juna posetio Valjevo, i tada je na konferenciji za novinare govorio o učeničkom domu koji će biti smešten u nekadašnjem hotelu "Jablanica", o Istraživačkoj stanici Petnica, o novom prostoru za valjevski vrtić, o Tehničko-inovacionom centru (TIC).

 

S obzirom na to da ministar Šarčević tada na konferenciji za novinare nije detaljnije govorio o ovim temama, Kolubarske.rs su pre dva meseca uputile mejl ministru Mladenu Šarčeviću uz molbu da pojasni neke odgovore, naročito one koji se odnose na novine u sistemu obrazovanja i standardu učenika.

 

Istog dana kabinet ministra je potvrdio da je mejl stigao - "Zahvaljujemo na prosleđenoj poruci". Pošto ni nakon dve nedelje nismo dobili odgovor, poslali smo još jedan mejl, na koji nam je odgovoreno sutradan.

 

"Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je u vezi pitanja koja ste postavili sve rekao u izjavi novinarima prilikom posete Valjevu, 12. juna. Više informacija o temi koja Vas interesuje možete zatražiti od lokalne samouprave", glasio je odgovor ministra Šarčevića.

 

Prema izvorima Kolubarskih.rs osnovni ili jedini razlog zbog koga je ministar Šarčević došao u Valjevo bio je objekat nekadašnjeg hotela "Jablanica", koji je bio u vlasništvu Vidoja Vujića, a sada je prešao u ruke države u zamenu za poreski dug kompanije Vujić.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da napušteni hotel "Jablanica" nije potreban Državi, niti će u "dogledno vreme" biti adaptiran u učenički dom. "Preuzet je za namirenje poreskog duga, a ne za smeštaj učenika", tvrdi sagovornik Kolubarskih.rs. 

Mladen Šarčević

Mladen Šarčević (Foto: Đorđe Đoković)

  

Ministar Šarčević je prilikom posete Valjevo rekao da "Ministarstvo prosvete priprema veći deo Srbije da se mreža učeničkih domova poveća, tako da je predat objekat Jablanica Ministarstvu i Direkciji za imovinu, kako bi se u dogledno vreme radila adaptacija“.

 

Ministra sam zamolila da odgovori na pitanja šta znači "dogledno vreme"; kada su planirani radovi na adaptaciji, da li će Ministarstvo prosvete finansirati adaptaciju hotela u učenički dom? Zatim da li Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima podatak ili projekciju koliko učenika, koji se školuju u Valjevu, je zainteresovano za korišćenje doma i na osnovu kojih pokazatelja, istraživanja, studija..., je država odlučila da hotel Jablanica preuzme umesto naplate poreskog duga i pretvori ga u učenički dom?

 

Bez odgovora je i pitanje koliko je ova transakcija "koštala" državu, tačnije za koliki poreski dug je država preuzela hotel Jablanica.

 

Ministar nije želeo da odgovori na ova pitanja kao ni na pitanje o IS Petnica. On je prilikom posete Valjevu rekao da je "doneta definitivna odluka da se pitanje Istraživačke stanice Petnica, koje traje veoma dugo, reši i to tako što će dobiti status republičke ustanove, kao što je već Tršić to uradio na samom početku".

 

Zamolila sam ministra da pojasni na koji način će biti rešeno pitanje IS Petnica, šta tačno podrazumeva "status republičke ustanove"? Zatražila sam Odluku kojom će biti rešen status IS Petnica, ali umesto odgovora ministar je predložio da "više informacija zatražim od lokalne samouprave".

 

Međutim ova pitanja su u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ne lokalne samopuprave.

 

Ministar Mladen Šarčević nije želeo detaljnije da odgovori ni na nekoliko pitanja koja se odnose na vrtić, koji će biti u objektu Šeste škole, i Tehnički inovacioni centar (TIC).

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 11 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 11 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara