Registracija Prijava preko FB
Saopštenje za javnost (foto: www.cepris.org)
Saopštenje za javnost (foto: www.cepris.org)
13.09.2018, 07:00

Omalovažavanje i zastrašivanje sudija

č: | fb:

Povodom nedavne izjave gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića u programu TV Studio B, saopštenjem za javnost se oglasio Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

 

"Centar za pravosudna istraživanja nalazi da nedavne izjave gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića u kojima iznosi da je neke sudije u Apelacioni sud postavio Mišković, da se pravosuđe mora očistiti, da će sve ispraviti Vučić i ova srpska Vlada, da je nedopustivo da sudije, umesto da se kandiduju na izborima, javno pričaju šta bi u toj oblasti trebalo uraditi, i da su optužbe o pritiscima na pravosuđe zapravo pritisci na građane i izvršnu vlast koju su građani birali, pokazuju zabrinjavajuće nepoznavanje osnova ustavnog sistema i važećih propisa, i predstavljaju neodgovorno i nedopustivo iznošenje uopštenih ili proizvoljnih ocena s ciljem da se obezvrede proklamovani autoritet i autonomija sudske vlasti, a sudije liše svojih prava i dodatno zastraše".

 

Svaki politički funkcioner trebalo bi da zna da je u sistemu podele vlasti sudska vlast nezavisna, da predsednik države i Vlada nemaju nadležnost u izboru i razrešenju sudija, da sudija ne sme politički delovati pa ni kandidovati se na izborima, ali da sudija, bilo individualno, bilo kao član strukovnog udruženja ili druge organizacije, ima pravo da i sa kritičkog aspekta u odnosu na postojeće stanje štiti nezavisnost i položaj sudijske funkcije.

 

I ovaj, kao i nekoliki drugi slučajevi u kojima se preko medija predstavnicima sudijskih udruženja upućuju pretnje, nepravnosnažne sudske odluke se komentarišu od strane političara u svojstvu 'običnih' građanina ili se iznose tvrdnje o korumpiranosti sudija zbog donošenja određenih odluka, ukazuju na značaj ustavnih jemstava koja bi sudskoj vlasti obezbedila nezavisnost od izvršne i zakonodavne vlasti. O tome su jasan stav izneli sudije, stručna javnost i udruženja koja se bave ovom problematikom, a sve to je podržala i Venecijanska komisija. U kojoj meri će to imati uticaja na i dalje 'anonimne' pisce novih ustavnih odredaba ostaje da se vidi, ali izjava koja je bila povod sa ovo saopštenje ne ostavlja previše prostora za optimizam", navodi se u saopštenju za javnost Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Aktuelno

Kosidba na Rajcu - Ekipa Srbije (foto: Vlada Ivanović)
Pobednik Vuk Vučković Pre 6 sati 5 minuta

Kosidba pod kišobranima

Vuk Vučković (21) iz Preljine kod Čačka, ovogodišnji je pobednik manifestacije "Kosidba na Rajcu", organizovane po 47. put na izletištu u blizini Ljiga. Prošle godine bio je drugi, a 2017. godine...