Gradsko veće (arhiva 2018.) (foto: www.valjevo.rs)
Gradsko veće (arhiva 2018.) (foto: www.valjevo.rs)
14.09.2018, 06:52

Vlast je trošila više na sebe nego na građane!

č: | fb:

Budžet grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine umesto 50 posto realizovan je samo 31,7 posto, dok su prihodi ostvareni sa 35,4 posto, navodi se u Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2018. godine, koji su razmatrali članovi Gradskog veća.

 

Budžet grada Valjeva za 2018. godinu prema Odluci usvojenoj u decembru prošle godine iznosi 3,6 milijardi dinara. U izveštaju piše da je za šest meseci ostvaren prihod od 1,23 milijarde dinara, dok je potrošeno 1,10 milijardi dinara.

 

Od 370 miliona dinara, koliko je planiran prihod za celu godinu od poreza na dobra i usluge, naplaćeno je 144 miliona dinara (38,9 posto), a razlog tome može biti smanjena privredna aktivnost na teritoriji grada i loša platežena moć građana.

 

Donacije i transferna sredstva ostvarena su sa 154 miliona od planiranih 404 miliona dinara (38,28 posto). Interesantno je da su privreda i građani urednije izvršavali svoje obaveze od Republike koja je u gradsku kasu Valjeva uplatila tek 33,3 posto planiranih transfernih sredstava, odnosno 129 od 388 miliona dinara.

 

Prihodi od prodaje nekretnina su u potpunosti izostali s obzirom na to da je od planiranih 510 miliona dinara ostvareno tek 0,14 posto, odnosno od prodaje imovine u gradski kasu se slilo samo 722 hiljade dinara. Da su ti prihodi nerealno planirani, ukazivali su odbornici opozicije prilikom usvajanja budžeta, ali njihove primedbe vladajuća koalicija nije htela da prihvati.

 

Gradonačelnik domaćinski trošio

 

Kada je reč o rashodima, iz gradske kase za prvih šest meseci najviše novca 1,06 milijardi ili oko 41 posto od planiranih je potrošeno na tekuće izdatke, a to su: rashodi za zaposlene, robe i usluge, donacije i transferi, subvencije...

 

Kapitalnih izdataka odnosno investicija u prvih šest meseci gotovo da nije bilo, jer od planiranih 958 miliona realizivano je tek 43 miliona dinara ili samo 4,5 posto. Izostali su veliki projekti koji podižu kvalitet života i obezbeđuju bolji standard građana.

 

I dok su izostale kapitalne investicije nije izostalo trošenje preko plana gradonačelnika i Skupštine grada. Za prvih šest meseci na poziciji gradonačelnik potrošeno je 21,79 miliona od 28,05 miliona dinara koliko je planirano za celu godinu, što je ujedno i najveće izvršenje budžeta od 77,7 posto.

 

Na poziciji Skupština grada za prvih šest meseci je potrošeno 14,69 miliona od 25,58 miliona dinara planiranih za celu 2018. godinu, što je 57,4 posto.

 

Najbliži ostvarenju plana sa 49,7 posto je Gradsko veće koje je od planiranih 8,04 miliona za celu godinu, potrošilo 3,99 miliona dinara u prvih šest meseci.

 

Tekuća budžetska rezerva rekorder

 

I u prvih šest meseci ove godine nastavljena je praksa trošenja tekuće budžetske rezerve u iznosima koji daleko premašuju planirane.

 

U članu 6. Odluke o budžetu Valjeva za 2018. godinu sredstva tekuće budžetske rezerve planirana su u iznosu od 10 miliona dinara.  Međutim za prvih šest meseci je potrošeno 47, 8 milona dinara, što je 4,78 puta više ili 478 posto više nego što je planirano novca tekuće budžetske rezerve za celu godinu.

 

Izveštaj usvojen sa tri meseca kašnjenja

 

Gradska vlast verovatno svesna poraznih rezultata u realizaciji budžeta Valjeva za prvih šest meseci, nije žurila sa usvajanjem izveštaja već je to Gradsko veće učinilo sa tri meseca zakašnjenja u odnosu na odredbe Zakona o budžetskom sistemu Republike Srbije.

 

S obzirom na to da sednicama Gradskog veća, odlukom vlasti, ne prisustvuju novinari nije poznato da li su članovi Gradskog veća raspravljali o Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2018. godine i kakav je njihov stav o tome da je realizacija budžeta značajno ispod 50 posto.

 

U izveštaju sa sednice Gradskog veća, koji je pripremio Kabinet gradonačelnika i dostavio medijima, ne pominje se ni jedna brojka o izvršenju budžeta grada Valjeva za prvih šest meseci 2018. godine.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 58 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 55 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara