Venci u parku na Petom puku (foto: Kolubarske.rs)
Venci u parku na Petom puku (foto: Kolubarske.rs)
15.09.2018, 15:18

Obeležen Dan oslobođenja Valjeva

č: | fb:

Polaganjem venaca i cveća u Spomen parku na Petom puku, danas je obeležen 15. septembar- Dan oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu.

 

Cveće su položili predstavnici Vojske Srbije, Prve proleterske brigade, Šeste ličke, a u ime grada Valjeva predsednik Skupštine Milorad Ilić.

Polaganje venaca

Polaganje venaca (Foto: Kolubarske.rs)

Polaganje venaca

Polaganje venaca (Foto: Kolubarske.rs)

Polaganje venaca

Polaganje venaca (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Milić Petrović je, uz podsećanje da je Valjevo 1944. godine oslobođeno od nemačkog okupatora, poručio svim generacijama, a posebno mladima, da ovaj dan nikada ne zaboravimo. "Dan oslobođenja Valjeva 15. septembar je velika tekovina Narodno-oslobodilačke borbe i ne smemo je baciti u zaborav", rekao je Petrović.

 

On je i danas zamerio "revolucionarima" koji su došli na vlast dvehiljadite i odlučili da 15. septembar više ne bude Dan grada. I dalje veruje i očekuje da će Milorad Ilić, predsednik Skupštine grada, kao što je i obećao, "vratiti ovaj važan datum da se obeležava kao Dan Valjeva".

Milić Petrović i Milorad Ilić

Milić Petrović i Milorad Ilić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić je rekao da danas obeležavamo 74. godišnjicu oslobođenja Valjeva i da naš grad nikada duže nije živelo u slobodi, nego od ovog datuma 1944. godine.

 

"Oslobođenje Valjeva je bila jedinstvena akcija antifašističkih snaga koje su u leto 1944. godine krenule u konačno oslobođenje Evrope od nemačkog fašizma. Nemci nisu imali snage da brane ceo grad, nego su to činili u pojedinim objektima kao što su Oficirski dom, sudovi, Grand hotel, a 15. septembra su partizani oslobodili grad. Nemci su još neko vreme bili u kasarni na Petom puku, gde su se branili do 18. septembra, a tada su se izvukli i povikli prema Ubu. Tog dana je celo Valjevo bilo oslobođeno od fašista, međutim grad je oslobođen tri dana ranije, zato 15. septmbar obeležavamo kao Dan grada", rekao je predsednik Skupštine grada.

 

Ilić je podsetio i da je 15. septembar dan proboja Solunskog fronta i da ove godine slavimo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

"Slava i hvala svima koji su u borbi za slobodu dali svoje živote", rekao je Milorad Ilić.

Obeležen Dan oslobođenja Valjeva

Obeležen Dan oslobođenja Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

Skup je započeo minutom ćutanja, uz prisustvo počasnog voda Vojske Srbije, a nakon polaganja cveća i venaca i obraćanja, izvedene su pesme iz Narodno-oslobodilačke borbe.

Obeležen Dan oslobođenja Valjeva

Obeležen Dan oslobođenja Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 12 sati 1 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 12 sati 2 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 6 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara