Goran Nikolić (foto: Rotary Valjevo)
Goran Nikolić (foto: Rotary Valjevo)
18.09.2018, 09:10

Film i knjiga o poduhvatu Gorana Nikolića. Đacima na poklon računari

č: | fb:

Dokumentarni film "Otvorenih očiju" o vrednom i nesvakidašnjem sportskom poduhvatu Gorana Nikolića, slabovidog sportiste iz Kragujevca, koji je uz pomoć rotarijanaca i prijatelja krajem 2016. godine istrčao 55 uzastopnih maratonskih trka za 55 dana, prikazan je sinoć u Bioskopu 85.

 

Pored projekcije filma, Rotari klub Valjevo organizovao je i promociju knjige "Maratonac", koju je zajedno sa Goranom Nikolićem priredio Aleksandar Bojić.

 

Slabovidi atletičar Goran Nikolić je tokom svojih 55 maratona za 55 dana imao veliku tehničku i organizacionu podršku Rotari Distrikta 2483. O nesvakidašnjem poduhvatu ovog atletičara snimljen je film i objavljena knjiga, oboje u produkciji Delta Fondacije.

 

Promocija filma i knjige

Promocija filma i knjige (Foto: Rotary Valjevo)

Dokumentarni film "Otvorenih očiju" Marka Novakovića, koji traje 42 minuta, već je započeo svoj festivalski život, prikazan je na uglednom festivalu "Zlatni vitez" u Rusiji. Nakon valjevske premijere film će biti prikazan na RTS-u na Svetski dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra.

 

Knjiga "Maratonac" je autobiografija Gorana Nikolića, njegova životna priča, knjiga koja predstavlja njegov veliki sportski poduhvat, ali i mnogo više od toga. Ova knjiga govori o mogućnostima osoba sa invaliditetom, o preprekama na koje one nailaze. Ovo je priča o pobedi upornosti, volje. Ovo je pre svega priča o dobroti, jer prema Goranovim rečima knjiga nastaje baš iz njegove potrebe da se zahvali svim dobrim ljudima koji su pomogli i njemu i drugim osobama sa invaliditetom, a za koje u javnosti nažalost, najčešće nema interesovanja.

 

Knjiga "Maratonac" i film "Otvorenih očiju” biće predstavljeni u svim gradovima u kojima je Goran trčao svojih 55 maratona, kroz razgovor o knjizi i projekciju filma. Ovaj kulturni događaj istovremeno ima i humanitarni karakter, jer članovi Rotari klubova i njihovi prijatelji prikupljaju sredstva za podršku razvoju sporta osoba sa invaliditetom, odnosno za pripreme mladih paraolimpijaca u specijalizovanom Centru "Iskra" za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

 

Goran Nikolić najavljuje novi izazov kojim će ući u Ginisovu knjigu rekorda. On planira da za 77 dana istrči 77 uzastopnih maratona, koji će biti organizovani u prvoj polovini 2019. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, uz podršku Srpske pravoslavne crkve.

 

Donacija računara školama

 

U sklopu međunarodnog rotarijanskog projekta "100 za 100", Rotari klub Valjevo je sinoć u Bioskupu 85 organizovao i uručenje deset desk-top računara za osnovnu školu u Donjim Leskovicama, kao i, u saradnji sa Rotari E-klubom, deset računara za osnovnu školu na Stavama.

Donacija računara

Donacija računara (Foto: Rotary Valjevo)

 

Uz članove Rotari kluba Valjevo, glavnog junaka i autore knjige i filma, predstavnike škola i brojne goste, promociji i svečanosti povodom donacije prisustvovao je i Vladimir Matić, guverner Rotari Distrikta 2483 kojem pripadaju rotari klubovi iz Srbije i Crne Gore.     

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 46 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 12 sati 56 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara