Željko Tabašević (foto: Đorđe Đoković)
Željko Tabašević (foto: Đorđe Đoković)
12.10.2018, 06:55

O realizaciji budžeta načelnik govorio šta bi bilo kad bi bilo

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su izveštaj o izvršenju budžeta Grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine.

 

U izveštaju koji je dostavljen odbornicima, a koji su razmatrali i članovi Gradskog veća sredinom septembra, piše da je budžet grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine realizovan sa 31,7 posto, dok su prihodi ostvareni sa 35,4 posto.

 

Međutim, načelnik Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević je za skupštinskom govornicom tvrdio da su prihodi ostvareni sa preko 40 posto, a ne sa 35,4 kako to piše u izveštaju.

 

Pokušao je to i da objasni. Naime, on je rekao da su prihodi od transfera i od poreza na zarade veći i to za oko 160 miliona dinara, tako da ukupno iznose oko 310 miliona dinara, a ne kako piše u izveštaju oko 154 miliona dinara.

On je tvrdio da se tih 160 miliona dinara odnosi na jun, ali s obzirom na to da je naplaćen tek u julu taj prihod nije "ušao" u izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci. 

 

- Gradu su bila blokirana transferna sredstva i sredstva od poreza na zarade zbog toga što pojedini neodgovorni predsednici mesnih zajednica nisu izmirili na vreme svoje obaveze. Naime, od 1. marta su u centralni registar faktura ušle i mesne zajednice, i sve fakture koje se fakturišu MZ se vezuju za Grad Valjevo. Desila se situacija da pojedini predsednici mesnih zajednica nisu na vreme izmirivali svoje obaveze i kada prođe rok dospeća od 45 dana, Gradu se blokiraju transferna sredstva i sredstva od poreza na zarade. To se desilo u prvih šest meseci. Ali, već 11. jula su nama legla transferna sredstva za maj i jun u iznosu od oko 65 miliona i porez na zarade preko 90 miliona dinara, što je oko 160 miliona dinara. Tako da prihodi za prvih šest meseci iznose milijardu i 400 miliona dinara, što znači da su prihodi realizovani sa preko 40 posto – tvrdio je Tabašević.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik opozicione DS Duško Rakić je, smatrajući da je "budžet za 2018. godinu loše postavljen, što upravo pokazuje njegovo izvršenje za prvih šest meseci", ukazao da je netačna informacija da su prihodi realizovani sa 40 posto, kao što je saopštio Tabašević.

 

- Prihodi su ostvareni tek sa 35 posto, što dovoljno govori o lošoj proceni i planiranju. Prihodi od prodaje imovine su ispod jednog procenta, prihodi od preza na imovinu su manji od jedne trećine, porez na dohodak i dobit je oko 600 miliona, a planirano je 1,5 milijardi. Slično je i sa donacijama i transfernim sredstvima, koji su predviđeni čak 440 miliona, a ostvareni su sa samo 154 miliona dinara – naveo je Rakić.

 

I ostali odbornici opozicije su, diskutujući o izvršenju budžeta Grada za prvih šest meseci ove godine, govorili o lošoj realizaciji budžeta, koja je značajno ispod 50 posto, navodeći da je, prema izveštaju, realizacija tek 35 posto.

 

Načelnik Odeljenja za finansije i budžet Željko Tabašević je ljutito reagovao, smatrajući da odbornici opozicije manipulišu, i to samo zbog toga što su se, govoreći o izvršenju budžeta držali podataka iz izvešaja, a ne onoga što je on pokušao da nametne kao tačno. 

 

- U poslednje vreme je čista manipulacija preko određenih portala, a i drže se neke konferencije za štampu. A ovo su činjenice: porez na zarade je realizovan u iznosu od 489.496.000 dinara, ali u izveštaj nije ušao iznos od 90 miliona poreza na zarade, a on se odnosi na jun mesec. Ova realizacija bi bila oko 600 miliona. Porez na dohodak, dobit i kapitalnu dobit bi bio oko 700 miliona i u odnosu na prethodnu godinu za prvih šest meseci, on je veći i ima tendenciju rasta. Znači, ovde se manipuliše. To moraju naši sugrađani da znaju, ovde je čista manipulacija. Porez na zarade koji je uplaćen 11. jula se odnosi na jun mesec i to je tendencija rasta – rekao je Tabašević.

 

Na ovakvu "neviđenu i neprimerenu reakciju činovnika Gradske uprave na diskusiju odbornika" reagovao je Duško Rakić. On je zamerio predsedniku Skupštine grada Miloradu Iliću (SPS) zbog čega nije opomenuo Tabaševića. 

 

- Činovnici Gradske uprave treba da poštuju odbornike. Službenika Željka Tabaševića niko nije napadao, nije bilo ličnog ili privatnog, niko nije govorio o njemu, govorili smo o izveštaju o izvršenju budžeta za šest meseci. On je 15 puta ponovio da opozicija manipuliše i da to građani treba da znaju. Nedopustivo je to da službenik Gradske uprave kaže da odbornici manipulišu. Mi smo raspravljali na osnovu izveštaja koji smo dobili i to upravo od službe čiji je Tabašević načelnik. Nismo izmišljali. Nisam ja vidovit da li je nešto leglo ili nije. Tražim izvinjenje – vidno iznerviran rekao je Rakić.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović (SNS) je "poštujući funkciju odbornika, naročito jer je i on to bio tri puta", uputio izvinjenje odborniku Rakiću "ukoliko je zaista bilo čime uvređen".

 

- Možda je gospodin Tabašević emotivno nastupio i na neki način izazvao polemiku koju je gospodin Rakić nastavio. Ukoliko ste zaista bilo čime uvređeni gospodine Rakiću, evo ja se izvinjavam. Ja sam gradonačelnik i ja sam šef odseku za finansije, i službenici ipak treba da imaju jedan nivo iznošenja činjenica bez političkih komentara, i ako je zaista nečeg bilo, primite izvinjenje u moje ime", rekao je Slobodan Gvozdenović.

 

U izveštaju sa sednice Skupštine grada, objavljenog na zvaničnom sajtu Grada, piše da je "budžet u prvih šest meseci ove godine realizovan sa 35,37 posto", dakle upravo ono što su govorili i odbornici opozicije, a ne ono što je tvrdio načelnik Željko Tabašević da je budžet u prvih šest meseci realizovan sa preko 40 posto.


U Zakonu o budžetskom sistemu u članu 5 stav tri piše: "Prihodi i primanja se iskazuju u ukupno ostvarenim iznosima, a rashodi i izdaci u ukupno izvršenim iznosima”.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara