Predsednik Skupštine Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Predsednik Skupštine Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
04.08.2014, 06:40

Najbliži smo privremenim merama

č: | fb:

Predsednik Skupštine grada ponovo je Mihailo Jokić. Za Kolubarske.rs kaže da mu nije udobno u fotelji u koju se vratio, nakon presude Upravnog suda, kao što je bilo udobno kada je seo prvi put. „Sve ovo je mučno i jadno, ali morao sam da tužim, ne da bih dokazao da sam u pravu, nego da pokažem da ova vlast ne poštuje Zakon, da je bahata i nesposobna. Ne mogu se preko noći ljudi smenjivati političkom odlukom ili odlukom dva čoveka“, kaže Jokić.

On pojašnjava da je presudom Upravnog suda osporen samo datum smene predsednika Parlamenta, ali ne i sednica Skupštine grada od 28. februara, niti odluke koje su donete na toj sednici.

-Da je vladajuća većina, predvođena socijalistima, o mojoj smeni odlučivala 13. marta, za kada sam zakazao sednicu to bi bilo po zakonu i ne bismo imali ovu situaciju. Ja sam njih tada upozoravao da, ukoliko me smene, to neće biti po zakonu. Priče da je ugrožen integritet lokalne samouprave i da je ovo politička presuda su smešne kvalifikacije. Mene ne čudi to što je takve kvalifikacije izneo zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, jer je on to morao da kaže po nagovoru socijalista koji su ga postavili na mesto zamenika gradonačelnika – kaže predsednik Skupštine grada.

MIhailo Jokić

MIhailo Jokić (Foto: Đorđe Đoković)

Ostavka, razrešenje, koalicija sa SPS, privremene mere, izbori? 

Nije poznato do kada će Jokić biti predsednik Skupštine grada, kao ni to da li će biti razrešen ili će podneti ostavku. Odluku o tome da li će se sam povući ili će sačekati da ga smeni vladajuća većina doneće centrala SNS u Beogradu, a Jokić će, kako reče, poštovati svaku odluku. Ove nedelje biće održana sednica Glavnog odbora SNS i Jokić očekuje da će biti reči i o situaciju u Valjevu.

Predsednik Skupštine ne zna da li vladajuća koalicija ima većinu, sa kojim dnevnim redom i kada će tražiti održavanje sednice. Prema njegovim informacijama, poslednjih nekoliko dana bilo je razgovora „na vrhu“ između naprednjaka i socijalista o tome da se situacija u Valjevu razreši poput Užica, gde su ove dve partije naprtavile koaliciju. 

- Ukoliko naša centrala odluči da ponovo pravimo koaliciju sa socijalistima, to možemo prihvatiti samo pod jednim uslovom, a to je da naprednjaci dobiju mesto gradonačelnika ili direktora Gradske direkcije. Bez toga razgovora nema- kategoričan je Jokić.

Kada se sagleda trenutna politička situacija, odnos snaga, kao i to da vladajuća koalicija sve teže obezbeđuje većinu u Skupštini, ali i stav vrha SNS da nema koalicije sa socijalistima, čini se da je Valjevo na korak od uvođenja privremenih mera. O tome se, prema saznanju Kolubarskih.rs već razgovara u Beogradu. Jokić nije potvrdio naša saznanja, ali se slaže da treba raspustiti Skupštinu i uvesti privremene meea. Valjevski naprednjaci nisu direktno tražili uvođenje privremenih mera, ali su prošle nedelje poslali dopis Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave u kome navode da valjevska vlast krši zakone i da je donela brojne nezakonite odluke. 

- Najbolje rešenja za Valjevo su izbori, s tim da budu organizovani što pre, kako se ne bi izgubilo dragoceno vreme do zime. Nalazimo se u teškoj situaciji zbog majskih poplava koje su napravile veliku štetu, a novca za sve nema dovoljno. Ko pre devojci, njegova je devojka. Moramo stalno biti u kontaktu sa Vladom, moramo tražiti, pa i otimati novac. Zato u Valjevo treba uvesti privremene mere čiji bi organ bio operativan i završavao sve te poslove do održavanja izbora- kaže Jokić.

MIhailo Jokić

MIhailo Jokić (Foto: Đorđe Đoković)

Ova vlast se bavi sobom, a Gradonačelnik smenom direktora vrtića

-Da li znate koliko je gradonačelnik Stanko Terzić uložio truda, vremena, telefonskih razgovora i odlazaka u Beograd kako bi smenio Zlatomira Markovića direktora Predškolske ustanove ’Milica Nožica’. Da je toliko puta otišao u Beograd zbog Grada, da je polovinu telefonskih poziva uputio ministrima, Valjevo ne bi znalo šta će sa novcem i investicijama. Gradonačelnik se intenzivno bavio samo direktorom vrtića, dok Zlatomir Marković nije ponovo dobio rešenje za izbor na mesto direktora - kaže Mihailo Jokić.

Primer da je vlast nesposobna, bahata i da se bavi sobom, je i to, kaže Jokić, što su vlasnici GP "Greda" i "Europroma" hteli još pre mesec i po dana da grade dve kuće za postradale od poplava, međutim niko od gradskog rukovodstva nije pokazao bilo kakvo interesovanje za inicijativu ova dva privatnika.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 10 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 10 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara