Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (6.11.2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (6.11.2018.) (foto: Đorđe Đoković)
08.11.2018, 07:59

Inspektori upozorili vlasnika da se čuva novinara, a ne zakona

č: | fb:

Odlukom Vlade Srbije zabranjena je gradnja, kao i postavljanje privremenih i trajnih objekata u Čika Ljubinoj ulici, na potezu od Narodnog muzeja do česme kod hotela "Grand".

 

Međutim kod trafike u Čika Ljubinoj ulici na trotoaru postavljena su tri frižidera i suncobran. Inspekcija nije reagovala uprkos tome da se radi o zaštićenoj okolini spomenika kulture i da je zabranjeno postavljanje privremenih objekata.

 

Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (avgust 2018.)

Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (avgust 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Pre nešto više od mesec i po dana, tačnije 19. septembra, Kolubarske.rs su uputile mejl sa nekoliko pitanja načelnici Gradske uprave Jelici Panjković Tešić, i jedno od pet pitanja glasilo je da li će inspekcija reagovati i naložiti uklanjanje frižidera?

  

Načelnica više od mesec dana nije odgovorila na pitanja, uz izvinjenje i objašnjenje da je bila na godišnjem odmoru, i da joj je "potrebno vreme da se, pored svojih brojnih poslova, pozabavi i ovim pitanjima".

 

Pristala je na razgovor 30. oktobra. Na većinu pitanja Jelica Panjković Tešić nije mogla da odgovori jer je "na mestu načelnice tek šest meseci", dok je na pitanje o bespravno postavljenim objektima u Čika Ljubinoj ulici odgovorila da su frižideri uklonjeni.

 

"Upravo sam razgovarala sa inspekcijom i rekli su mi da frižidera temo nema, da su bili za vreme leta, ali su sklonjeni", rekla je načelnica Gradske uprave.

 

U nameri da se uverim da frižidera nema, odmah nakon razgovora, otišla sam u Čika Ljubinu ulicu. Uklonjen je jedan sa sladoledom i suncobran, ali su dva frižidera i dalje na trotoaru.

Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (30.10.2018.)

Frižideri u Čika Ljubinoj ulici (30.10.2018.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Načelnici sam poslala fotografije na kojima se vidi da frižideri nisu sklonjeni, verujući da će ipak biti, jer Grad treba da poštuje zakon koji, treba da je jednak za sve.

  

Međutim, umesto da nadležne službe Grada reaguju i donesu rešenje o uklanjanju frižidera saznajem da su inspektori bili kod vlasnika trafike, obavestili ga da je "novinarka ta i ta išla u Opštinu da se raspituje da li će ukloniti frižidere i da hoće nešto da piše". 

 

Podsećam, Vlada Srbije je još u oktobru 2014. godine donela odluku o proglašenju hotela "Grand" za spomenik kulture, kao i o zaštićenoj okolini spomenika kulture, koja obuhvata parcele od Narodnog muzeja do česme kod hotela "Grand", sa obe strane ulice, uključujući i objekat na "belom mostu".

 

Prema toj odluci utvrđene su i mere zaštite spomenika kulture, koje podrazumevaju očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, zabranu dogradnje i nadogradnje, zabranu postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama spomenika kulture...

 

Takođe utvrđene su i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture, koje podrazumevaju zabranu gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojim gabaritom i oblikom ili namenom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu. Zatim, zabranu gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture, zabranu postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline.

 

U Čika Ljubinoj ulici, u delu gde je Odlukom Vlade Srbije zabranjena gradnja i postavljanje privremenih i trajnih objekata, do pre dve godine bili su stolovi i nadstrešnice dve pekare "Dragojević" i "Domino". Rešenjem gradske inspekcije su uklonjeni početkom juna 2016. godine.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 35 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 36 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...