Registracija Prijava preko FB
Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
15.11.2018, 10:15

Regionalni inovacioni startap centar uskoro i u Valjevu

č: | fb:

Grad Valjevo je početkom novembra raspisao javnu nabavku za opremanje Regionalnog inovacionog startap centra, a prema projektu procejena vrednost je 10,7 miliona dinara.

 

Ovom javnom nabavkom, koja će biti okončana početkom decembra, praktično otpočinje realizacija Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara kojim je obuhvaćeno osam gradova Srbije, Kruševac, Pirot, Subotica, Čačak, Stara Pazova, Zrenjanin i Gornji Milanovac, a među njima je i Valjevo.

 

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj objavio je u maju konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara za šta je opredeljeno 250 miliona dinara. Među odobrenim projektima je i projekat koji je podnelo Udruženje za istraživanje i razvoj Poslovni inkubator u partnerstvu sa lokalnom samoupravom Grada Valjeva.

 

Kako je saopšteno iz Poslovnog inkubatora, Projektom je obuhvaćeno opremanje Regionalnog inovacionog startap centra, u cilju obezbeđenja tehničko-tehnoloških uslova za rad startapova, i realizacija programa rada i upravljanja Regionalnim inovacionim startap centrom (RISC).

 

Aktivnosti osnivanja i opremanja zvanično su započete prošlog meseca kada je potpisan tripartitni ugovor između Vlade Srbije - Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Valjeva i Poslovnog inkubatora.

 

Osnivanje ovog Centra imaće višestruki doprinos kreiranju nove poslovne klime uz intenzivno podsticanje inovacija, razvoj i promociju preduzetništva, čime će se stvoriti nove prilike za ekonomsko osnaživanje i podršku svim sugrađanima. Kako se navodi, korisnici usluga Centra su individualni startapovi, preduzetnici, privredni subjekti, studenti, učenici, nezaposlena lica i drugi zainteresovani građani.

 

"U Centru će u toku prve godine biti realizovano deset obuka i više predavanja gostujućih predavača iz zemlje i inostranstva iz različitih oblasti neophodnih za pokretanje preduzetničkih inicijativa i inovacija. Polaznici će na raspolaganju imati sve potrebne resurse za osnivanje i rad startapova, čime će se doprineti kreiranju novih prilika za zapošljavanje, zadržavanju mladih i novoj energiji grada.  Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo poslovaće u prostoru od oko 400 metara kvadratnih u prostorijama Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum, jednog od osnivača Poslovnog inkubatora. Polaznici Centra će na raspolaganju imati salu za edukacije/treninge i konferencije, kancelarije za rad/coworking prostor, salu za sastanke, prostor za druženje i odmor, čajnu kuhinju", saopštieno je iz Poslovnog inkubatora.

 

Poslovni inkubator u Valjevu osnovan je 2015. godine sa ciljem pružanja različitih vidova podrške početničkom preduzetništvu mladih, a dosadašnjim brojnim aktivnostima doprinosio je razvijanju inovativnog i preduzetničkog duha pružanjem podrške studentima u osnivanju sopstvenih preduzeća i primeni znanja stečenih tokom studija.

 

Do sada su se u Poslovnom inkubatoru preplitale naučna, akademska, obrazovna i privredna sfera grada, a novi Regionalni inovacioni startap centar obezediće adekvatne sadržaje, prostor za rad i sve ostale neophodne uslove za podršku razvoju startap preduzetništva u celom Kolubarskom regionu.

 

Aktuelno

Konferencija za novinare Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
6. izdanje festivala "Valjevski filmski susreti" Pre 17 sati 45 minuta

"Van okvira" preko 30 filmova za četiri dana

Film "Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke Dane Budisavljević, otvoriće šeste "Valjevske filmske susrete" koji počinju večeras i trajaće do 15. decembra. Za četiri dana biće prikazano preko 30...  · 3 komentara

Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Stranka moderne Srbije proverava nezvaničnu informaciju Pre 14 sati 54 minuta

Da li će na Gradcu biti izgrađena mini hidroelektrana?

Povodom nezvaničnih informacija da bi se moglo dogoditi da mini hidroelektrana bude izgrađena na Gradcu oglasila se Stranka moderne Srbije sa ciljem da se, ukoliko su informacije tačne, na vreme...  · 1 komentar

Novogodišnji ukrasi u Krađorđevoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Vlast kao da je izgubila entuzijazam Pre 20 sati 53 minuta

Praznici dolaze, a nakit...?

U Valjevu još uvek nije postavljena novogodišnja rasveta. Trebalo bi da bude do kraja nedelje. Novi ukrasi nisu kupljeni jer u kasi nema para. Iz istih razloga kasni i tender za klizalište,...  · 5 komentara

 (foto: )
U organizaciji Udruženja Open minded Pre 19 sati

"DECEMBAR OTVORENOG UMA"

Zanimljivi programi u "Decembru otvorenog uma". Večeras u Osečini svoja dela predstavljaju Željko Obrenović i Luka Tripković, sledeće nedelje dr Nele Karajlić predstaviće svoj novi roman, biće...