Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
15.11.2018, 10:15

Regionalni inovacioni startap centar uskoro i u Valjevu

č: | fb:

Grad Valjevo je početkom novembra raspisao javnu nabavku za opremanje Regionalnog inovacionog startap centra, a prema projektu procejena vrednost je 10,7 miliona dinara.

 

Ovom javnom nabavkom, koja će biti okončana početkom decembra, praktično otpočinje realizacija Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara kojim je obuhvaćeno osam gradova Srbije, Kruševac, Pirot, Subotica, Čačak, Stara Pazova, Zrenjanin i Gornji Milanovac, a među njima je i Valjevo.

 

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj objavio je u maju konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara za šta je opredeljeno 250 miliona dinara. Među odobrenim projektima je i projekat koji je podnelo Udruženje za istraživanje i razvoj Poslovni inkubator u partnerstvu sa lokalnom samoupravom Grada Valjeva.

 

Kako je saopšteno iz Poslovnog inkubatora, Projektom je obuhvaćeno opremanje Regionalnog inovacionog startap centra, u cilju obezbeđenja tehničko-tehnoloških uslova za rad startapova, i realizacija programa rada i upravljanja Regionalnim inovacionim startap centrom (RISC).

 

Aktivnosti osnivanja i opremanja zvanično su započete prošlog meseca kada je potpisan tripartitni ugovor između Vlade Srbije - Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Valjeva i Poslovnog inkubatora.

 

Osnivanje ovog Centra imaće višestruki doprinos kreiranju nove poslovne klime uz intenzivno podsticanje inovacija, razvoj i promociju preduzetništva, čime će se stvoriti nove prilike za ekonomsko osnaživanje i podršku svim sugrađanima. Kako se navodi, korisnici usluga Centra su individualni startapovi, preduzetnici, privredni subjekti, studenti, učenici, nezaposlena lica i drugi zainteresovani građani.

 

"U Centru će u toku prve godine biti realizovano deset obuka i više predavanja gostujućih predavača iz zemlje i inostranstva iz različitih oblasti neophodnih za pokretanje preduzetničkih inicijativa i inovacija. Polaznici će na raspolaganju imati sve potrebne resurse za osnivanje i rad startapova, čime će se doprineti kreiranju novih prilika za zapošljavanje, zadržavanju mladih i novoj energiji grada.  Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo poslovaće u prostoru od oko 400 metara kvadratnih u prostorijama Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum, jednog od osnivača Poslovnog inkubatora. Polaznici Centra će na raspolaganju imati salu za edukacije/treninge i konferencije, kancelarije za rad/coworking prostor, salu za sastanke, prostor za druženje i odmor, čajnu kuhinju", saopštieno je iz Poslovnog inkubatora.

 

Poslovni inkubator u Valjevu osnovan je 2015. godine sa ciljem pružanja različitih vidova podrške početničkom preduzetništvu mladih, a dosadašnjim brojnim aktivnostima doprinosio je razvijanju inovativnog i preduzetničkog duha pružanjem podrške studentima u osnivanju sopstvenih preduzeća i primeni znanja stečenih tokom studija.

 

Do sada su se u Poslovnom inkubatoru preplitale naučna, akademska, obrazovna i privredna sfera grada, a novi Regionalni inovacioni startap centar obezediće adekvatne sadržaje, prostor za rad i sve ostale neophodne uslove za podršku razvoju startap preduzetništva u celom Kolubarskom regionu.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 41 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.