Tomas Šib sa učesnicima Konferencije (foto: IS Petnica)
Tomas Šib sa učesnicima Konferencije (foto: IS Petnica)
30.11.2018, 08:06

Ambasador Nemačke otvorio Konferenciju "Korak u nauku"

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je otvorena 17. po redu godišnja Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku". Konferenciju je svečano otvorio ambasador Nemačke Tomas Šib.

 

"Mi u Nemačkoj nemamo ovakav centar poput Petnice. Postoje slične institucije, ali ne ovoliko velike i razvijene. Drago mi je da ovde vidim i učesnike iz ostalih zemalja Regiona. Važno je da se mladi ljudi koji vole nauku povezuju bez obzira na države iz kojih dolaze. Njih treba da povezuje samo njihovo interesovanje. Biće mi zadovoljstvo da ponovo dođem i razgovaram sa polaznicima. Čestitam svim učesnicima Konferencije", rekao je Tomas Šib.

Tomas Šib na otvaranju Konferencije

Tomas Šib na otvaranju Konferencije (Foto: IS Petnica)

 

Na otvaranju Konferencije mladih naučnika bila je i Tatjana Matić, državni sekretar zadužena za informaciono društvo.

 

"Vaša spremnost da svoje vreme, talenat i znanje uložite u nauku, u najsvetliju civilizacijsku tekovinu, zaslužuje ogromno poštovanje. Istraživačka stanica Petnica je svakako pravo mesto za vaše prve korake u nauci, i to nauci koja je savremena, koja prati i anticipira svetske trendove u naučnim istraživanjima", ekla je Matić.

 

Ona je uz pohvale Istraživačkoj stanici rekla da Petnica služi za ugled Srbiji. "I njeni rukovodioci i predavači i saradnici, kao i polaznici, predstavljaju najveće potencijale naše zemlje. Slavu nauke pronose i otvaranjem vrata za mlade iz drugih zemalja podstičući regionalnu i međunarodnu saradnju. Zato ovom prilikom posebno pozdravljam mlade talente i goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne gore, kao i sve đake i predavače iz Srbije", rekla je državni sekretar.

 

Prorektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Petar Bulat je na otvaranju govorio o značaju Petnice. "Istraživačka stanica Petnica je za Univerzitet u Beogradu garancija kvaliteta kadra koji dolazi na fakultete. Zbog toga je Univerzitet uz Petnicu od njenog osnivanja", rekao je Bulat.

Gosti na otvaranju Konferencije Korak u nauku

Gosti na otvaranju Konferencije Korak u nauku (Foto: IS Petnica)

 

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić rekao je da je veoma važno to što se Petnica sve više prepoznaje kao značajna obrazovna institucija na mapi Evrope.

 

"Naročito kada je prepoznaju najvažnije organizacije i institucije koje se bave naukom, obrazovanjem i talentima. Na nama je da nastavimo da razvijamo naše programe kako bismo bili u skladu sa razvojem nauke na svetskom nivou", poručio je Majić.

 

"Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 200 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom četiri dana diskutovaće rezultate 80 istraživačkih projekata iz 19 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici.

 

Konferencija ima i regionalni karakter, pored učesnika iz Srbije, svoje rezultate predstaviće i srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

 

Ovo će biti prilika da se mladi upoznaju, razmenjuju iskustva i stečena znanja, i osmišljavaju planove za buduća istraživanja. Svi učesnici će imati mogućnost da o svojim istraživanjima razgovaraju sa naučnicima i istraživačima sa fakulteta i instituta.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 20 sati 30 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...