Građani potpisuju zahtev  za javnu raspravu (foto: Đorđe Đoković)
Građani potpisuju zahtev za javnu raspravu (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2018, 11:03

Vlast pokušava da umesto analize odgovornosti nametne analizu vazduha

č: | fb:

Lokalni front Va i nekoliko udruženja, okupljenih oko zahteva da se organizuje javna rasprava o kvalitetu vazduha u Valjevu, nastavljaju sa prikupljanjem potpisa danas, sutra i u sredu između 10 i 14 časova ispred zgrade Gradske uprave.

 

Kako se navodi u saopštenju Loklanog fronta, zahtev podržan potpisima građana predaće u četvrtak. Neće odustati bez obzira na to što je Skupština grada u petak usvojila zaključak da se organizuje javna rasprava sa analizom aerozagađenja u Valjevu.  

 

Ističu, da javna rasprava koju oni traže, a građani svojim potpisom podržali, treba da bude o tome šta su službenici grada preduzeli poslednje dve godine po pitanju kvaliteta vazduha u Valjevu, a ne analiza aerozagađenja, kako to pokušava vlast da nametne. 

 

"Obaveštenje o prikupljanju potpisa za održavanje javne rasprave, koje je potpisao inicijativni odbor Udruženja građana Lokalni front Va u ime nekoliko grupa građana, predato je u ponedeljak, 26. novembra na pisarnicu Gradske uprave. U tom obaveštenju piše da bi tema javne rasprave bila analiza izvršavanja obaveza nadležnih službi grada Valjeva koje su propisane Zakonom o zaštiti životne sredine, zatim Planom kvaliteta vazduha 2016-2021, i Programom zaštite životne sredine grada Valjeva 2016-2025. U petak, 30. novembra, dovoljnih 100 potpisa sakupljeno je pred zgradom u Karađorđevoj 64 za oko 30 minuta. Do podneva, zahtev je podržalo više od 400 građana. U međuvremenu je, po brzometnom postupku, usvojen nekakav predlog za javnu raspravu. Na zvaničnoj prezentaciji Grada piše da je Skupština grada prihvatila zaključak da se do kraja decembra organizuje javna rasprava sa analizom aerozagađenja u Valjevu", navodi Lokalni front.

Smog u Valjevu

Smog u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Smatra da nikoga ne zanima analiza aerozagađenja u Valjevu, jer su to već svima dobro poznati podaci i detaljno prikazani na stranicama godišnjih izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Republici.

 

"Analizu aerozagađenja možete pronaći i na zvaničnoj prezentaciji Grada, pod odrednicom Zaštita životne sredine, gde se nalaze izveštaji Zavoda za javno zdravlje. Postoji i vema zabrinjavajuća analiza Saveta za zdravlje Valjeva. Najzad, aeorozagađenje možete u svakom trenutku analizirati na internet stranici Agencije za zaštitu životne sredine, gde se u realnom vremenu prikazuju rezultati sa mernog mesta u Bulevaru vladike Nikolaja. Nemamo, prirodno, ništa protiv toga da vi, u krugu prijatelja, analizirate aerozagađenje u Valjevu. Od toga neće biti nikakve štete.  Ali ni koristi… Valjevci koji potpisuju naš zahtev traže nešto drugo: da saznaju šta su plaćeni službenici grada za poslednje dve godine učinili da umanje i ublaže efekte aerozagađenja, one koji su potvrđeni i objavljeni u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine. Utvrđivanje odgovornosti je samo prvi korak, traženje rešenja sledeći. A, svrha vaše, na brzinu sklepane rasprave, je da se zaobiđe odgovornost za neizvršavanje planova i programa, i da se uz pomoć proverenih i dobro plaćenih ‘veštaka’ skrpe neki novi planovi i programi, koji će ponovo biti zaboravljeni čim se osuši boja na Službenom glasniku", navodi Lokalni front.

 

Tužno i istinito

 

Lokalni front smatra da je tužno to što gradonačelnik Valjeva ne zna da postoji Plan kvaliteta vazduha 2016-2021, kao ni Program zaštite životne sredine grada Valjeva 2016-2025.

 

"Gradonačelnik i ostali službenici ovog grada, službenici građana, ne znaju za dokument Ministarstva zaštite životne sredine sa naslovom Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2016. godine. Ne znaju ni za dokument istog ministarstva sa gotovo istim naslovom Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2017. godine. Gradonačelnik nam tvrdi da Valjevo nije ni Hirošima, ni Nagasaki. Može to neko smatrati duhovitim, ali duhovite opaske neće razjasniti zbog čega je maksimalna koncentracija čestica PM-10 u valjevskom vazduhu prošle godine bila 806 mikrograma po kubnom metru od podnošljivih 50 mikrograma po kubnom metru. Opaska, međutim, otkriva nešto drugo: odnos najodgovornijeg službenika građana Valjeva prema problemu zagađenog vazduha. Šta tek onda da očekujemo od službi koje on, po Statutu, ‘usmerava i usklađuje’ - navodi u saopštenju za javnost Lokalni front.

 

Podsećaju da je odbornik Ljubomir Radović, aktivista Lokalnog fronta, 13. marta zatražio od Skupštine da na dnevni red stavi javnu raspravu o izvršavanju obaveza gradskih službi na sprovođenju obaveza iz Zakona i planova i programa o kojima Lokalni front Va govori već nekoliko meseci. Za predlog je glasalo sedam odbornika.

 

"Jedan od njih, iz skupštinske većine, digao je ruku po savesti, ne po partijskoj direktivi. Ostale iz većine vazduh nad Valjevom tada nije previše zanimao. Mislite da ih sada stvarno zanima", pitaju aktivisti Lokalnog fronta.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 8 sati 37 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 2 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...