Registracija Prijava preko FB
Milorad Ilić (foto: Đorđe Đoković)
Milorad Ilić (foto: Đorđe Đoković)
04.12.2018, 12:23

Ilić: "Budžet je politička, a ne knjigovodstvena kategorija"

č: | fb:

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić izjavio je da je budžet politička, a ne knjigovodstvena kategorija, i da su prilikom planiranja budžeta uvek prisutni optimizam i želje.

 

On je, odgovarajući na primedbe odbornika da je budžet za ovu godinu nerealno planiran, posebno je bilo nerealno očekivati da će Grad ostvariti prihod od preko pola milijarde dinara od prodaje imovine, rekao da je gradsko rukovodstvo želelo da proda imovinu i da taj novac uloži u novu industrijsku zonu, ali želja se nije ispunila, možda hoće sledeće godine.

 

- Ako budžet gledamo kao knjigovodstvenu kategoriju, onda smo potpuno promašili. Kroz budžet se vidi politika koja se vodi. Kod planiranja budžeta uvek je prisutan optimizam i uvek se planira više nego što ćemo realno ostvariti. Mi pravimo procenu prihoda koje ćemo ostavriti. Pa šta mislite da mi nismo znali, pa najslabija procena je prodaja imovine. Tih 500 milona dinara je bio cilj, naša želja da se toliko ostvari. Ali, mi moramo imovinu da prodamo po ceni koju odredi Poreska uprava prihoda. Po tim cenama, realno, u Valjevu je vrlo teško prodati imovinu. Mi smo od prodaje imovine planirali da uradimo put u novoj industrijskoj zoni. Ako ne prodamo tu imovinu, onda nećemo u ovoj godini uraditi taj put, uradićemo projekat, pa ćemo sledeće godine planirati put. Dakle, mi tačno znamo, od prodaje imovine koju nismo ostvarili, šta nećemo uraditi! Nismo prihod od prodaje imovine vezali za plate i druge zakonske obaveze, nego smo vezali za izgradnju puta, koji ne moramo da uradimo. Možemo to i sledeće godine. Te investicije koje smo planirali od prodaje imovine nećemo ni realizovati i to je vrlo jasno. Sledeće godine opet ćemo planirati budžet realno, ali sa željom da ostvarimo što veći prihid – objasnio je predsednik Skupštine grada na sednici u petak na kojoj je usvojen izveštaj o izvršenju budžeta Valjeva za prvih devet meseci ove godine.

Odbornici

Odbornici (Foto: Đorđe Đoković)

 

U periodu januar-septembar prihodi su realizovana sa 56,2 posto, a rashodi sa 49,7 posto u odnosu na budžet za 2018. godinu koji je usvojen u decembru prošle godine.

 

U izveštaju piše da je Skupština grada za devet meseci potrošila 83,2 posto sredstava, Gradsko veće oko 70,8 posto, gradonačelnik 81,3 posto, a Gradska uprava 36,6 posto u odnosu na plan. Za prvih devet meseci iz tekuće budžetske rezerve potrošeno je preko 96 miliona dinara.

 

Odbornici opozicije, ali i jedan odbornik vladajuće Srpske napredne stranke, rekli su da je budžet loše i nerealno planiran, da će manjak u budžetu biti oko 700-800 miliona dinara. Planirano je preko pola milijarde dinara prihoda od prodaje imovine, međutim Grad je uspeo da proda parcelu za 268 hiljada dinara. Od planiranih sredstava u opremanje industrijske zone uloženo je tek 1,6 posto.

 

Takođe, naveli su da je rast prihoda od poreza na zarade simboličnih 3,8 posto u odnosu na prošlu godinu, što navodi na zaključak da je priča o smanjenju nezaposlenosti čist marketing vlasti.

Odbornici su kritikovali i to što je gradska vlast prebacivala novac sa jedne poziciju na drugu bez rebalansa, to što nije trošen u skladu sa Odlukom o budžetu...

 

Aktuelno

Autobusi na miting SNS u Beograd (foto: Đorđe Đoković)
Dvadesetak autobusa krenulo ka Beogradu 19.04.2019

Valjevski naprednjaci otputovali na miting

Na miting Srpske napredne stranke, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", danas je iz Valjeva ka Beogradu krenulo dvadesetak autobusa. Jutros su u parku, koji se nalazi pored parkinga, ispisani...  · 16 komentara