Registracija Prijava preko FB
Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2018, 10:42

Todorović: "Danas je novinarstvo čista i najprostija propaganda"

č: | fb:

Razgovor sa Draganom Todorovićem, novinarom nedeljnika Vreme, vodio je Svetolik Jozić, a objavljen je u magazinu za umetnost, kulturu i društvena pitanja Libartes.


Libartes: I ima li razloga za strah ako dođeš u bilo koji grad, recimo Valjevo? I da li se prosečan i natrprosečan Valjevac plaši nečega i zašto? Dakle, Todore, čega se plašiš i zašto?

Todorović: O, pa Vi baš rešili da se "ćeramo", iako znate da je gosn i akademik Matija vitez bez mane i straha. No, da parafraziram nesuđenog akademika Beli Markovića, Valjevo je, kao i crna Srbija, potonulo u strah. Shodno tome, razloga za strah je jok, jer ovo je vreme "Valjevčana", koji su banuli niotkuda, i koji se i ne trude da budu Valjevci. Ne plaši me, samo konstatujem ovo načertanije, đe se svaka budala diči, i tek će, svojom glupošću i neznanjem.

 

Libartes: Negde sam pročitao da se pored srpskih akademika osećaš kao francuski. Šta te je navelo da ipak, uprkos "ne nemoj mi prići’" filozofiji, "priđeš" Desanki u vremenu straha? Kako ni dan danas vreme straha ne jenjava, lepo reče ti da "samo treba gledati i opisivati" što zapravo i radiš, posmatraš i opisuješ savremene Desanke, akademike i ostale akademike. Koliko je sve to zabavno, a koliko strašno?

Todorović: Svojevremeno, kad sam se, beše to istorijske 93. zaposlio u nedeljnik "Vreme", koji je bio reprezentacija srpskog žurnalizma, ne znam da li je to još, ali časno opstaje, i  glede toga napisao da sam se osećao kao francuski akademik, dajući time sebi na značaju, jer je znano da Francuska akademija ima malo članova. Nova srpska politička misao, na čelu sa Vlah Vukadinovićem, koji se, eto, busa da je velika i nezamenjiva opozicija, me je, na nekoliko strana, između ostalog, optužila da nisam patrijota, jerbo je trebalo da se osećam kao serbski akademik.

A Desanka što se smatra, nemojte mi prilaziti, o njoj sam pisao kad je u Valjevu dobila spomenik za života!

 

Libartes: Koliko je strašno sretati likove kao što su Mega-Mića, sir Oliver i ostala plejada sličnih karakera?

Todorović: Uistinu je straotno baviti se likovima koji su tema mojih tekstova, ali ja se njima bavim samo utoliko što se oni bave nama. Da, ja to "Gledam i opisujem", i to sam pozajmio, to je naslov knjige poljskog pisca Zbignjeva Bjenjkovskog. Ne sećam se da sam nekada, nekome od tih likova, postavio neko pitanje, pa mi pada na pamet projekat, da u nekoj prilici javno javim Vučiću, da nemam pitanje! Držim da bi to bilo odlično pitanje, na koje bi on imao državnički odgovor, jednom smo imali takvu konverzaciju, da je to zato što sam nepismen, poturen i u službi neprijatelja. Valjda će mu neko dojaviti da sam sav i samo takav član Srpskog književnog društva, što će ga samo uveriti da sam, po njegovim merilima, vaistinu nepismen.

 

Libartes: Tvoj jezik je poetičan i narodski, otkud ideja za takvim izrazom? I šta misliš o sebi i etiketi koju sam negde pročitao "lakoćemo" naravi. Naravno imate narav to je retko danas u čoveka.

Todorović: Jezik je umene iskvaren, lektori ne diraju moje tekstove, jerbo o vrljavi junaci, po meni, samo može da se piše vrljavim jezikom, pa se frljam sa pravopis i padeži. Naravno da se to nije moglo odmah i odjednom, da sam tako banuo u novinarstvo, sve bi, zajedno sa mnom, završilo u košu. To je, moglo bi se reći, bio proces, u kome smo se i moji junaci, i ja, usavršavali. I baš smo se usavršili.

 

Libartes: Svet kao scena gde leti perje, ali perje papagaja, daleko od Šopenhaurovog sveta kao volje. Kako je to biti u ulozi posmatrača osveštenog demonkratskog kolonijalizma?

Todorović: Gospodine Svetoliku, čestitam! Ovom pitanju ne treba odgovor, jer je odgovor sadržan u pitanju. Jedino bih ovom kolonijalizmu dodao da je reč o unutrašnjem kolonijalizmu, kolonijalizam bašibozluka i ostalog praziluka.

 

Libartes: Šta bi rekao o savremenom novinarstvu i koliko je teško uopšte o tome i misliti? Koliko je strašno biti danas novinar?

Todorović: Svojevremeno je Sanja Domazet, književnica i profesor na fakultetu žurnalizma, doktorirala sa temom "Kreativno pisanje u štampanim medijima", gde je mene, uz Teofila Pančića, navela kao domaći primer iz naslova. Poenta bi bila da budućnost štampanih medija zavisi od kreativnih autora, jerbo se samo tako može stići do zahtevnih čitalaca. No, kao što vidimo, budućnost je stigla, i sve pršiti od kreativnosti. Danas je novinarstvo, svih vrsta i oblika, uz podrazumevajuće izuzetke, čista, i najprostija, propaganda. Uskoro, i oni koji umeju, neće imati gde da objavljuju. Sve se toliko usavršilo, da je pravo reći  istinskog novinara sramota reći da je novinar. Rizikujete da budete ismejani i razapeti od naprdne svetine, jer pravo novinarsto nema veza sa onim što se predstavlja kao novinarstvo. Kao što sve što je pravo, nema šansi u proređenju sa dominantnim i nazadnim, koje se predstavlja kao pravo, napredno i jedino. A tako je, i jedino može biti tako tamo gde je država jednako partija na vlasti, tačnije rečeno gde je država jednako gospodinu što sve zajašo.

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 18 sati 56 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 21 sati 12 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara