Registracija Prijava preko FB
Raskrsnica ulica Vojvode Mišića i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
Raskrsnica ulica Vojvode Mišića i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
11.01.2019, 07:55

Zbog neodgovornosti Grada mesec dana nisu radili semafori

č: | fb:

Semafori na raskrsnici ulica Vojvode Mišića i Pantićeve, kod Centra za kutlturu i u Iverku od juče su ponovo u funkciji. Skoro mesec dana bili su u kvaru, koji je otklonjen za samo nekoliko časova.

 

Zbog neodgovornosti i nezainteresovanosti gradske vlasti, i zbog 30 000 dinara koliko će verovatno koštati popravka semafora, ove tri prometne raskrnice su bile nebezbedne za vozače i pešake. I vlast ne samo da je bila neodgovorna nego je krivicu pokušala da prebaci na drugoga.

 

Prema zvaničnoj informaciji iz Gradske uprave semafori su oštećeni u saobraćajnoj nesreći, a nisu popravljeni sve do juče zbog toga što firma "Procesor Elektronika", koja je na tenderu dobila posao redovnog održavanja semafora na teritoriji Valjeva, "nije imala rezervne delove-semaforske lanterne, koje su nabavili tek u sredu, tako da su već sutradan, po nabavci, zamenjene".

 

Međutim, prema saznanjima Kolubarskih.rs, valjevsko preduzeće je imalo delove za zamenu i popravku semafora, naročito jer je jedini uvoznik i snabdevač tih rezervnih delova u Srbiji, ali gradsko rukovodstvo nije bilo zainteresovano da se kvarovi na saobraćajnoj signalizaciji otklone.

 

- Ugovor sa firmom "Procesor Elektronika" ističe krajem februara ove godine, međutim novac koji je opredeljen u budžetu za održavanje semafora je potrošen već do decembra, tako da je ugovor prestao da važi, a Grad nije hteo da pravi aneks na iznos koji je potreban da se semafori osposobe - kaže naš sagovornik.

 

On objašnjava da je "Procesor Elektronika" u dnevnik upisao, samim tim i prijavio, uočena oštećenja na samaforskoj opremi, i bili su spremni da otklone kvarove, međutim to nisu mogli da urade samoinicijativno bez naloga ovlašćenog lica, odnosno nadzornog organa.

Semafor na raskrsnici ulica Vojvode Mišića i Pantićeve

Semafor na raskrsnici ulica Vojvode Mišića i Pantićeve (Foto: Đorđe Đoković)

Našem sagovorniku nije poznato zbog čega Grad nije dao nalog i zbog čega nije potpisan aneks ugovora, nego je dozvoljeno da mesec dana zbog 30 000 dinara van funkcije budu semafori na frekventnim raskrsnicama, naročito opasnoj za pešake kod Centra za kulturu.

 

Prema rečima sagovornika Kolubarskih.rs iz Gradske uprave, reakcije najverovatnije ne bi bilo ni u sredu, da nismo tražili od nadležnih odgovor na pitanje: zbog čega mesec dana ne rade semafori na tri raskrsnice i kada će, konačno biti popravljeni? 

 

U Valjevu je na 23 raskrsnice i na četiri pešačka prelaza saobraćaj regulisan semaforima. U prošloj godini za redovno održavanje semafora iz budžeta je izdvojeno oko 2,8 miliona dinara bez PDV-a, dok je ove godine taj iznos smanjen na 2,4 miliona dinara. Takav odnos gradske vlasti upućuje na zaključak da su problemi sa semaforima mogući i u ovoj godini.

Aktuelno

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Na Desankinom vencu Pre 11 sati 34 minuta

"Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" po sedmi put

Građanski protest "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" večeras, po sedmi put, na Desankinom vencu od 18 časova. Do slobode se može doći samo promenom. Zamena je samo kratkotrajan predah za sve...  · 3 komentara