Karađorđeva ulica (foto: Kolubarske.rs)
Karađorđeva ulica (foto: Kolubarske.rs)
16.01.2019, 08:02

Čisti se samo 84 od preko 450 gradskih ulica

č: | fb:

Lista prioriteta čišćenja ulica i puteva, na teritoriji Valjeva, kao i saobraćajnica na Divčibarama napravljena je pre 18 godina i do sada nije menjana, osim što su u prvu grupu ili prvi prioritet ove godine dodate još dve ulice - Resavska i Špoljarićeva na Petom puku.

 

Tako se prema Programu zimskog održavanja ulica u Valjevu, javnih i nekategorisanih puteva i saobraćajnica na Divčibarama, sneg čisti u 84 ulice u gradu, od toga 41 je u prvoj grupi,  dok su 43 ulice u drugoj grupi zimskog održavanja.

 

Pored gradskih ulica čiste se lokalni putevi i to 18 prvog i 11 drugog prioriteta, dok se na Divčibarama čisti 16 saobraćajnica, od toga deset je prvi prioritet.

 

U većini gradova u Srbiji praksa je da nakon 48 časova od prestanka padavina i uklonjenog snega u ulicama prvog i drugog prioriteta, putari čiste i ulice koje nisu u programu zimskog održavanja. Kolubarske.rs su pokušale da saznaju da li takva praksa postoji i u Valjevu, i ukoliko postoji koje i koliko ulica se čisti?

 

Mirko Međa iz građevinskog preduzeća "Ingrap-Omni", koje je na tenderu dobilo posao zimskog održavanje ulica i puteva za 44,7 miliona dinara sa PDV-om, kaže da se sneg čisti pre svega u ulicama koje su u programu za čišćenje, prva i druga grupa, pa tek kada one budu očišćene i prestanu padavine, onda "ispunjavaju želje sugrađana iz ulica koje nisu u programu zimskog održavanja".

 

Objašnjava da na teren izlaze po pozivu građana, nisu potrebni posebni razlozi, mada, kako naglašava, "najčešće su pozivi zbog bolesnih i smrtnog slučaja".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs u koliko ulica su ekipe preduzeća "Ingrap-Omni" intervenisale, koliko često i koje su ulice očišćene prošle nedelje, a nisu ni prvi ni drugi prioritet, Međa nije želeo da odgovori rekavši da "na to pitanje ne zna odgovor", a osim toga "nebitno je koje ulice su čišćene, a nisu u programu".

 

Međutim, nama je bitno zbog toga što građani tvrde da putari redovno čiste pojedine ulice a nisu u programu zimskog održavanja, dok u ostale ili većinu ne ulaze i pored toga što uporno zovu i mole da se sneg očisti i u njihovim ulicama.

 

Odgovor na pitanje koliko i koje ulice su očišćene prošle nedelje, a nisu u programu, pokušali smo da dobijemo i u Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu, u čijoj je nadležnosti zimsko održavanje ulica i puteva.

 

Načelnik Zoran Trifunović i pored obećanja da će nam dostaviti spisak ulica koje nisu u programu zimskog održavanja, a čišćene su prošle nedelje, do danas to nije učinio.

 

Trifunović je objasnio da ekipe preduzeća "Ingrap-omni" čiste ulice trećeg prioriteta po pozivu građana. Na naše pitanje kako je moguće da reaguju po pozivu građana s obzirom na to da je ugovorom precizirano da nadzorni organ daje nalog da se očiste ulice koje nisu u programu, a ne građani, Trifunović odgovara da je "princip takav da građani pozovu zimsku službu preduzeća Ingrap-Omni, a onda dežurni te službe pozove nadzorni organ Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, i prijavi taj zahtev građana kojima, u najvećem broju slučajeva, izlazimo u susret".

 

Zoran Trifunović nije odgovorio na naše pitanje koliko ukupno ima ulica na teritoriji grada Valjeva, koliko se čisti, a u koliko ulica putari zimi ne ulaze.

 

Prema Plan plusu na teritoriji Valjeva ima 452 ulice. U programu zimskog održavanja je samo 84, dok se 368 gradskih ulica zimi ne čisti, tako da je većina ulica, i to pretežno u visinskim delovima grada, kada padne sneg neprohodna osim ukoliko se žitelji tih ulica sami ne organizuju i ne uklone sneg sa saobraćajnica.

Žitelji očistili svoju ulicu

Žitelji očistili svoju ulicu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Da li treba da stane, ne samo saobraćaj, nego i život u tim ulicama, najčešće je pitanje koje građani postavljaju? U ulicama koje su dugačke nekoliko desetina metara komšije se organizuju i očiste sneg znajući da ako oni to ne učine, putari sigurno neće. Međutim, nije lako uzeti lopatu i čistiti strmu ulicu dugu nekoliko stotina metara. 

 

Poslednjih godina izdvajanja iz budžeta za zimsko održavanje ulica i puteva se povećava, a broj ulica koje se čiste ostaje nepromenjen. Podsećanja radi 2016. godine iz gradske kase za zimsko održavanje ulica i puteva izdvojeno je oko 28,3 miliona dinara, dok je ove godine opredeljeno 44,7 miliona dinara. 

 

"Davanje informacija"

 

Mirko Međa iz građevinskog preduzeća "Ingrap-omni" nije želeo da odgovori na pitanje Kolubarskih.rs koje su sve ulice čišćene, a nisu u programu zimskog održavanja i po čijem nalogu. "Nisam dužan da vam dajem informacije", bio je izričit Međa.

 

Podsetili smo ga da u članu 8. ugovora koji su potpisali Grad i Ingrap-Omni piše da se "pružalac usluge obavezuje da o stanju prohodnosti ulica i lokalnih puteva daje informacije preko dežurnog tehničkog lica, kako sredstvima javnog informisanja tako i svim zainteresovanim učesnicima u saobraćaju". 

"Onda se obratite pismeno", rekao je Mirko Međa.

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka Pre 23 sati 45 minuta

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara

Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
Evropska nedelja prevencije Pre 21 sati 51 minuta

"Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti"

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda.

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Eksplozija u Kapislani 26.01.2023

Povređene dve radnice u "Krušiku"

Dve radnice valjevskog "Krušika" povređene su, jedna teže, jedna lakše, danas prilikom eksplozije kapisle u kapislani ove fabrike namenske industrije.  · 8 komentara