Crkva na Kneževom polju (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Crkva na Kneževom polju (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
05.08.2014, 14:12

Treći Sabor na Povlenu

č: | fb:

Na Kneževom polju ispod Malog Povlena će u subotu 9. avgusta biti održan treći Sabor i obeležena slava Prenosa moštiju Svetog arhiđakona i prvomučenika Stevana. Organizatori su najavili da će nakon Svete liturgije, koja počinje u 9 časova, biti održan bogat program, uz izvorne narodne pesme, frulaše i folkor.

- Od 10 sati počinje sajamsko razgledanje i predstavljanje izložbenih štandova, a od 10.30 nadmetanja u zdravičarstvu i za najboljeg igrača narodnog kola. Nagrade su prilagođene takmičenjima, tako da će za zdravičara nagrada biti puna povlenska buklija, a za najboljeg igrača kola je predviđen dukat Svetog vladike Nikolaja. Imaćemo i dve specijalne povelje, jedna je pionirima turizma na planini Povlen Radiši i Dani Milovanović, koji se već više od dve decenije bave promocijom i organizacijom seoskog turizma, a druga je memorijalna povelja tragično nastradalom saborašu Darku Jovanoviću, koja će ove godine biti uručena najmlađem učesniku na takmičenju – najavio je Vlado Dodović.

Vlado Dodović, Nikola Radojičić, Miroslav Milinović i Branko Lukić

Vlado Dodović, Nikola Radojičić, Miroslav Milinović i Branko Lukić (Foto: Đorđe Đoković)

Prvi Sabor je održan 2012, a Slava Prenosa moštiju Svetog arhiđakona i prvomučenika Stevana se obeležava od 2008. godine. Zajedno sa meštanima povlenskih sela ove godine domaćin slave je Miroslav Milinović – Čavra, koji je pozvao sve sugrađane da u subotu budu njihovi gosti.  U okviru ove manifestacije štampa se publikacija „Povlenski staropis“.

- Ono što na neki način ovu manifestaciju čini drugačijom, to je da je prati i publikacija „Povlenski staropis“, koju smo tako nazvali zato što je Povlen ipak stariji od svih nas i ta njegova starina puno znači i izazov je za proučavanje. O Povlenu sve možete naći u ovoj sveščici koja po obimu nije proširena u odnosu na prethodnu, a sadržajem je malo drugačija. Počinje izuzetnom antologijskom pesmom akademika Ljubomira Simovića „Hrast na Povlenu“ i tako listajući imamo zanimljive teme, počev od toga da su valjevski gimnazijalci 1909. godine pravili trodnevni izlet na Povlen, što se danas ne događa. Na ovaj način nastavljamo tradiciju, jer su i ranije vrlo značajne manifestacije imale slične publikacije. Bez takvih stvari mnogo toga bi ostalo samo u varljivom sećanju, jer ono što se napiše ipak je dokument i odražava ne samo događanja na tim manifestacijama, nego i na neki način društvenu atmosferu u kojoj se sve to zbivalo. Plan je da „Povlenski staropis“ opisuje Povlen od starine, a mi sada pokušavamo da ga podmladimo odlaskom sve više Valjevaca na to lepo mesto na koje vredi doći – kazao je Branko Lukić.

Organizatori Sabora su Udruženje za zaštitu, razvoj i promociju valjevskih planina, Manastir Lelić, Turistička organizacija Valjevo i Klub „Ars Nova“. Manifestaciju je sa 120.000 dinara pomogao Grad Valjevo. U ime Grada i organizatora Valjevce je na Sabor pozvao Nikola Radojičić koji je naglasio da se teži „da ovaj Sabor postane tradicionalan i preraste u jednu svojevrsnu duhovnu i narodnu svetkovinu koja će omogućiti razvoj i afirmaciju ovog dela Srbije, odnosno, valjevskog kraja i Povlena“. 

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 12 sati 30 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 15 sati 50 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.