Svetosavska akademija u KPZ Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Svetosavska akademija u KPZ Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
25.01.2019, 12:42

Uručeno priznanje "Od zlata beseda" i nagarde osuđenicima

č: | fb:

U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu održana je Svetosavska akademija na kojoj je uručeno priznanje uzdarje "Od zlata beseda".

 

Zavodsko 17-to priznanje ove godine dodeljeno je svešteniku Dejanu Tripkoviću, duhovniku Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike. Tradicionalno, najboljim osuđenim licima iz 2018-godine dodeljene su nagrade i knjige. Ove godine nagrađena su petorica kao najbolji radnici i jedan osuđenik za oblast sporta.

 

U obrazloženju za dodelu priznanja svešteniku Dejanu Tripkoviću navodi se da "poslednjih šest godina organizuje rad crkve, veliki broj liturgija i pričesta, ispovede, krštenja, tokom cele godine organizuje i vodi veliki broj predavanja i tribine sa gostima iz Srbije i inostranstva. Pomaže u realizaciji svih kulturnih manifestacija u zavodu i van njega. Za sve ove godine dao je veliki doprinos u unapređenju i razvoju kulture i vere kod osuđenih lica".

Dejan Tripković

Dejan Tripković (Foto: Kolubarske.rs)

 

- Hvala upravi na tome što je odlučila da ja dobijem ovu nagradu. Ja to ne doživljavam kao svoju nagradu, nego kao nagradu našoj crkvi i svima nama koji smo u ovo uključeni. Ovde na liturgiju dolazi mnogo mladih ljudi i bogoslova iz grada koji pevaju, često u tome učestvuju i zatvorenici. Zbog svega ja ovu nagradu doživljavam kao zajedničku za naše zajedničko delo. Naša želja je da kada izađemo u grad i kada sretnemo nekoga ko kaže – jednom narkoman, uvek narkoman i jednom lopov, uvek lopov, da mu odgovorimo da nije tako, nego da postoji šansa, da postoji pokajanje i da postoji novi život. To je osnovna poruka koju želimo da širimo i da pošaljemo sa ovog mesta – poručio je nagrađeni sveštenik.

 

Načelnica službe za tretman KPZ za maloletnike Valjevo Nataša Stevanović je navela da su šestorica osuđenika nagrađena za postignute rezultate, i to ne samo zbog toga što su najbolji u određenim oblastima, nego i zbog toga što su pokrenuli, uz pomoć zaposlenih, promene koje su važne, a odnose se na to kako će koračati na slobodi bez krivičnih dela. Ona je naglasila da nagrađivanje znači svakom čoveku, kako onima van ovih zidina, tako i zatvorenicima.

 

- Važno je podržati i ispratiti sve ono što čovek može da postigne, a posebno je važno to pokazati i ovde u Kazneno-poporavnom zavodu i van ovih zidina. I pored toga što smo zavod zatvorenog tipa i zatvoren sistem, mi se ne razlikuemo od onoga što se dešava ovde i napolju - rekla je Stevanović.

 

Nataša Stevanović

Nataša Stevanović (Foto: Kolubarske.rs)

Podršku i nagradu za svoj rad u KPZ za maloletnika u Valjevu dobio je i dvadesetšestogodišnji M. N. iz Leskovca. On se pre dolaska u KPZ Valjevo bavio PVC i aluminijum stolarijom, te je to nastavio da radi i u zavodu. Kaže da je za tri godine ovim zanatom ovladao još bolje i veruje da će tim poslom nastaviti da se bavi i kada izađe napolje.

 

- Gledam da odavde izađem sa onim što je najbolje i da izlazak ne bude pad, nego novi početak i napredak u mom  životu. Ne želim da napolju budem na nuli, nego želim da idem dalje i da radim, da nastavim tamo gde sam stao - rekao je mladić iz Leskovca.

 

Raduje ga nagrada i to što je od 300 osuđenika baš on dobio priznanje najboljeg radnika. Na pitanje novinara da li mu je to prva nagrada u životu, odgovara da nije. Bio je reprezentativac u ragbiju.

 

- Dobija sam nagrade u sportu i one su me motivisale. To je slučaj i sa ovom nagradom u Kazneno-popravnom zavodu. Kada budem izašao ona će me podsećati na to da sam ovde bio najbolji i da takav treba da budem - rekao je M. N.

 

Jedan od šestorice nagrađenijh i to za oblast sporta je dvadesetšestogodišnji M. C. iz Beograda, koji je takođe radio PVC stolariju i bio fudbaler devet godina.

 

U Kazneno-popravnom zavodu je uspešan u mnogim sportovima, kao što su, pored fudbala, stoni tenis, odbojka, košarka i upravo za tu svestranost i postignute rezultate na turnirima dobio je godišnju nagradu. 

 

- Mnogo mi znači to što ovde mogu da se bavim sportom. To je način da budem aktivan. Leti imamo dosta turnira na kojima, ne samo da se takmičimo, nego se i družimo i razvijamo sportski duh - rekao je mladić iz Beograda.

 

U programu Svetosavske akademije održane u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu učestvovalli su crkveni omladinski hor "Hadži Ruvim", članovi muzičke sekcije KPZ Valjevo, a dramsku minijaturu "Zašto je Rastko ostavio presto" izvela je grupa "Nektarija".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 8 sati 59 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 11 sati 48 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.