Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
02.02.2019, 09:51

Slab odziv žena na preventivne preglede u Domu zdravlja

č: | fb:

U valjevski Dom zdravlja, u kome se obavlja skrining na karcinom grlića materice od 2013. godine, javila se tek petina pozvanih žena, saopšteno je na konferenciji za novinare organizovanoj povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

 

Uz podsećanje da je Dom zdravlja Valjevo jedan od 25 domova zdravlja u Srbiji uključenih u ovaj program Ministarstva zdravlja, istaknuto je da je karcinom grlića stopostotno izlečiv ako se otkrije na vreme.

 

Načelnik ginekološke službe Doma zdravlja dr Milan Mirković je rekao da je po incidentnosti karcinom grlića materice na drugom mestu, iza karcinoma dojke.

 

- Naša služba se skriningom na karcinom grlića materice ozbiljno bavi već godinama, još od 2010. kada smo to radili kao sopstveni projekat, a od 2014. učestvujemo u nacionalnom skriningu. To je organizovano i masovno pozivanje ciljane populacije, bez ikakve simptomatologije, sa ciljem da se proveri stanje. Naša služba, koristeći baze podataka osiguranica, šalje pozivna pisma na adrese pacijentkinja starosti od 25 do 64 godine. Sve sugrađanke su dobile ili će dobiti poziv da dođu u našu službu i zakažu svoj pregled, a skrining je vremenski neograničen, znači trajaće godinama. Od početka odziv žena nije zadovoljavajući, to je petina ili četvrtina od broja pozvanih - naveo je dr Mirković.

 

Prošle godine u organizovanom nacionalnom skriningu na pregled se odazvalo 679 žena. U Domu zdravlja se radi i oportuni skrining, odnosno žene koje ne dobiju poziv samoinicijativno zakazuju i dolaze na pregled, tako da je oportuni skrining uradilo 2366 žena. Ukupno je urađeno 3045 kolposkopija i Papa Nikolau testova.

 

"Dobar nalaz Papa testova bio je kod 2.856 žena, sa pozitivnim nalazima sa blažim stepenom oštećenja tipa Papa Nikolau 3A imali smo ukupno 133 žene", saopštio je podatke na konferenciji za novinare dr Duško Antonić, koordinator skrininga raka grlića materice u Domu zdravlja.

 Duško Antonić, Ivana Rakić i Milan Mirković

Duško Antonić, Ivana Rakić i Milan Mirković (Foto: Branko Petrović)

 

Načelnik dr Mirković je naglasio da je za razliku od ostalih malignoma, uzročnik raka grlića materice poznat.

 

- To je humani papiloma virus, kojeg ima preko 100 tipova, veoma je virulentan, a srećom nemaju svi podjednaki onkološki potencijal. Od trenutka kada uđe u ćeliju pa do pojave prvih simptoma može da prođe 8 do 10 pa i 12 godina. Ako se promena tkiva na vreme otkrije, karcinom je stoprocentno izlečiv. Zato pozivamo i apelujemo da pacijentkinje dođu na preventivne preglede i da redovno kontrolišu zdravlje, a s druge strane moramo da im kažemo da se naoružaju strpljenjem jer trenutno imamo nedovoljan broj specijalista - rekao je dr Mirković.

 

Samo tri lekara specijalista čine ginekološku službu, a po sistematizaciji treba da ih bude šest do sedam.  

 

- U prethodnoj godini uradili smo 8.000 trudničkih pregleda, a imamo i druge vrste pregleda, što dovoljno govori o obimu posla. Za dve godine dva lekara će se vratiti sa specijalizacije i tada bi trebalo da se popravi situacija. Ovo govorim zbog generalnog nezadovoljstva pacijentkinja koje čekaju na naše  preglede po mesec i dva dana. Ne tražim opravdanje, samo iznosim činjenično stanje jer troje lekara ne može izneti čitav posao – rekao je načelnik ginekološke službe Doma zdravlja.

 

Prema rečima dr Mirkovića, prošle godine je, zahvaljujući ustanovi i lokalnoj samoupravi, ginekologija valjevskog Doma zdravlja proširena i dodatno opremljena.

 

- Prostorije su okrečene i opremljene nameštajem, nabavljen je novi ultrazvučni aparat i dva kolposkopa, uređen zaseban prostor za psihofizičku pripremu trudnica. Služba raspolaže i citološkom laboratorijom sa mikroskopima i pratećom aparaturom – naveo je načelnik ginekološke službe Doma zdravlja dr Milan Mirković.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara