Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
05.02.2019, 13:35

Zabrinjavajući podaci – 953 obolelo od karcinoma

č: | fb:

U Opštoj bolvici Valjevo prošle godine evidentirano je 953 novih slučajeva oboljevanja od nekog karcinoma. Od tog broja 90 je karcinoma dojke, zatim 115 kolorektalnih karcinoma, 90 pluća, ginekoloških je bilo 67, malignih melanoma 28, kože 211, digestivnih 65, dok je ostatak raspoređen na ORL lokalizacije i hematološke maligne bolesti, saopšteno je na konferenciji za novinare u Opštoj bolnici Valjevo.

 

Onkolog dr Vesnu Banović navodi da je Srbija po broju obolelih, od 37 zemalja, na 17 mestu, ali što se tiče umiranja od karcinoma naša zemlja je daleko ispred njih. Prema registru Instituta Batut godišnje  oboli oko 36 hiljada, dok 20 hiljada umire.

 

Dr Banović smatra da je preventiva veoma važna i naglašava da ne zavisi samo od pojedinca već se sistemski mora rešavati.

 

- Broj obolelih stalno raste, ali to je zbog načina i poboljšanja dijagnostike koja je doprinela i povećanju broja novoobolelih, koji se na našu sreću sada otkrivaju i u ranijim stadijumima kada je izlečenje moguće i do sto posto  u zavisnosti od lokalizacije. Kada je dojka kao organ u pitanju dobrom dijagnostikom se sada otkrivaju promene koje ni mi kao lekari,a ni sama žena ne može da napipa, što i jeste cilj. Ukoliko se lezija otkrije u ranom stadijumu kao karcinom in situ onda ona može i sto posto da se izleči - rekla je dr Banović.

 

Navela je da je 1999. godine ukupan broj obolelih bio do deset hiljada, a 2014. oko 26 hiljada, što ukazuje na bolju dijagnostiku, skrining programe i samosvest ljudi koji više vode računa o sebi i na vreme se javljaju na preglede.

 

Kod ženske populacije je i dalje vodeći karcinom dojke, slede debelo crevo, a nešto što je drugačije nego što je bilo u ranijem periodu jeste karcinom pluća, koji se danas češće dijagnostikuje nego pre. Nakon ovih slede ginekološka oboljenja pre svega karcinomi jajnika. Kod muške populacije najzastupljeniji su karcinomi pluća, zatim kolorektalni i prostata kao najbrojnije lokalizacije.

 

Što se tiče smrtnosti i dalje žene najviše umiru zbog karcinoma dojke iako je on potpuno izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Kod muškaraca smrtnost je najveća kod obolelih od karcinoma pluća.

 

I dalje je najveći broj obolelih u starijoj populaciji nakon 60 godina života. Ono što je alarmantno jeste i porast obolelih od malignog melanoma jer je broj od 28 samo za jednu godinu ogroman, jer se ranije osamdesetih godina dijagnostikovao sporadično jedan eventualno dva slučaja.

Vesna Krstevski i Vesna Banović

Vesna Krstevski i Vesna Banović

 

Dr Vesna Krstevski, patolog, predsednica Podružnice Valjevo, Društva za borbu protiv raka Srbije, podsetila je na značaj prevencije, blagovremenog otkrivanja oboljenja i podizanja svesti za brigu o sopstvenom zdravlju, pored dobre dijagnostike.

 

- Ono što smo nazivali faktrima rizika se i dosta izmenilo u pozitivnom smeru, pa vidimo da je i zdravstveno vaspitanje na višem nivou nego li u ranijem periodu. Ispred Podružnice Valjevo Društva Srbije za borbu protiv raka, akcenat stavljam na onim bolestima koje prethode malignim bolestima. Taj procenat novootkrivenih slučajeva nam je pokazatelj koliko je naše zdravstvo sa jedne strane, a sa druge strane svest pojedinaca porasla. Naravno, u celom svetu je porast maligniteta svugde zabeležen, ali kod nas je velika smrtnost i kod nas se otkrivaju maligniteti u odmaklom stadijumu bolesti - rekla je dr Krstevski, šef službe Patologije.

 

Dr Vesna Krstevski je napravila petogodišnju analizu uporedivši podatke između 2013. i 2018. godine.

 

- Za grlić materice je otkriveno 257 žena u prekanceroznom stanju u toku prošle godine, dok je 2013. godine takvih stanja bilo samo 82. Zahvaljujući tome što je 257 žena došlo na pregled i što naša bolnica ima dobru dijagnostiku, one su spašene jer bi se za par godina do decenije kod njih razvio karcinom. Cilj svih i drštva i Opšte bolnice Valjevo jeste da se otkriju prekancerozna stanja i bolest u ranoj fazi kada je izlečiva u potpunosti. Kada je u pitanju kolorektalni karcinom imamo deset karcinoma u nultoj fazi u toku prošle godine i 67 tumora i stanja debelog creva koja prethode karcinomu. Zahvaljujući skriningu, službi gastroenterologije i dobroj dijagnostici imamo ova rana otkrivanja kolorektalne problematike, dok je pre pet godina bilo svega šest novootkrivenih. Kada je u pitanju lokalizacja karcinoma na dojci tu je stanje takođe bolje što se tiče rane dijagnostike jer imamo 80 raznih bolesti dojke koje mogu biti udružene sa karcinomom ili su pogodno tlo za nastanak karcinoma, a 2013. je bilo samo 11 slučajeva - navela je dr Krstevski.

 

Naglasila je da je važno odazvati se skrining i periodičnim pregledima, kao i smanjiti rizično ponašanje. Sa druge strane zdravstvo je poboljšalo kvalitet zdravstvenih usluga pre svega kroz poboljšanje dijagnostike koja je temelj za dalje lečenje.

 

Dr Vesna Krstevski je istakla da služba Patologije Opšte bolnice Valjevo radi sve što se tiče usluga kao i bilo koja tercijarna ustanova, a isto je i sa radiološkom službom, što daje dobar temelj dijagnostici kao osnovi za dalje lečenje.

 

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 18 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara