Zgrada socijalnog stanovanja (foto: Đorđe Đoković)
Zgrada socijalnog stanovanja (foto: Đorđe Đoković)
14.02.2019, 09:25

U stanovima socijalnog stanovanja godinama bez ugovora

č: | fb:

Nijedan zakupac stanova socijalnog stanovanja, koji su dati na korišćenje pre deset godina izbeglim licima u okviru "Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica u Srbiji-SIRP", nema potpisan ugovor o produženju roka korišćenja stana, rekla je odbornica u Skupštini grada Snežana Đekić Spajić (Stranka moderne Srbije).

 

Zato traži da se utvrdi ko su zakupci stanova socijalnog stanovanja, da se proveri da li i dalje ispunjavaju uslove za korišćenje, pre svega da se provere njihovi prihodi, zatim da Grad i Komisija, koja je za to formirana, pozove zakupce sa kojima bi potpisali aneks ugovora na novi rok, a da sa onima koji ne ispunjavaju uslove raskine ugovor. Predlaže da se raspiše novi konkurs za dodelu stanova koji bi ostali prazni.

 

Odbornica Snežana Đekić Spajić je na konferenciji za novinare podsetila da je ranije ukazala na nepravilnosti u vezi korišćenja tih stanova. Među zakupcima bez ugovora o produženju roka je i direktorka JKP Vidrak Jelena Kalat koja je na stan socijalnog stanovanja imala pravo sve do momenta dok nije na drugi način rešila svoje stambeno pitanje i pitanje povećanja svojih prihoda u porodici.

 

Pred kraj 2018.  godine je isticao trogodišnji period za produženje zakupa, a u nameri da saznaju da li je i koliko zakupaca potpisalo ugovor o produženju roka, te podatke su zatražili pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog zančaja.

 

- Dobili smo odgovor da nijedan zakupac stanova izgrađenih SIRP programom nije podneo zahtev za produženje roka. Dvojici zakupaca je prestao zakup stanova; jedan se odselio, a drugi je rešio svoje stambeno pitanje na drugi način. I ako je rekla da će stan koji ne koristi vratiti i predate Gradu na korišćenje, vidimo da Jelena Kalat ni na datum kad joj je isticao rok zakupa stan nije dala na raspolaganje Gradu da ga dodeli nekoj drugoj socijalno ugroženoj porodici – rekla je Snežana Đekić Spajić.

Snežana Đekić Spajić

Snežana Đekić Spajić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ona je navela da je rešenjem gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića  2. decembra 2016. godine formirana Komisija  za odabir korisnika –zakupaca stanova izgrađenih u okviru SIRP programa.

 

- Po našem mišljenju, Komisija koja je obrazovana za taj posao i Grad su bili dužni da pozovu korisnike stanova i da ih podsete ili upoznaju sa Pravilnikom da li i dalje ispunjavaju uslove za korišćenje stanova. Da se napravi jedna vrsta retrospektive. Postoje ljudi koji imaju dvojno državljanstvo i koji su obnovili svoje kuće u mestima iz kojih su došli. Neki korisnici stanova nisu ni među živima, neki su se oženili, poudavali, iškolovali decu. Mora da se pokrene postupak po službenoj dužnosti , da se vidi da li zakupci i dalje ispunjavaju uslove, da to dokumentuju. Da je Komisija  radila  posao za koji je formirana 2016. godine ne bi imali situaciju da neko ima rešeno stambeno pitanje na drugi način, a da je istovremeno korisnik satana za socijalno stanovanje – smatra Đekić Spajić.

 

U Pravilniku o dodeli stanova navedeni su razlozi za prestanak zakupa. Između ostaog, ukoliko zakupac  svojom  voljom prestane koristiti stan; ukoliko zakupac ili član njegovog  porodičnog domaćinstva reši stambeno pitanje  na drugi način;ukoliko zakupac stana ne koristi stan izričito za stanovanje;ukoliko neredovno plaća stanarinu (3 meseca uzastopno, ili 4 u toku 12 meseci);-zakupac stana da stan u podzakup.

 

Pravilnikom je regulisano da se zakup stana može produžiti na period od tri godine, a pisani zahtev se podnosi najkasnije 90 dana pre isteka ugovora Komisiji. O produženju zakupa stana  odlučuje Komisija i sa zakupcem koji je ostvario pravo na produženje ugovora pravi aneks.

 

Odbornica Snežana Đekić Spajić je podsetila da su tražili da se pitanjem korišćenja socijalnih stanova pozabavi i Skupština grada.

 

- Pošto smo imali informaciju da se i neki drugi stanovi dobijeni u okviru „Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica u Srbiji-SIRP" ne koriste  namenski, da su se mnogi uslovi kod zakupaca tih stanova promenili, mi smo na sednici  Skupštine grada tražili da se uradi revizija tako dodeljenih stanova. S obzirom na to da je prošlo deset godina Grad može da raspolaže tim stanovima, što znači da nisu samo za izbegla lica, nego u njima mogu stanovati i druge ugrožene kategorije građana Valjeva. Taj naš predlog da se revizija stanova uvrsti u dnevni red je odbijen glasovima vladajuće koalicije - rekla je Snežana Đekić Spajić.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 56 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 45 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.