Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
14.02.2019, 13:40

Tužilac traži 40 godina za ubistvo u "Zipi"

č: | fb:

U postupku pred Višim sudom u Valjevu protiv Sretena Nikolića (25) optuženog za ubistvo Damjana Dragojlovića (25), viši javni tužilac Dragana Marković zatražila je da mu bude izrečena maksimalna kazna - 40 godina zatvora.

 

Advokat Predrag Vasović, branilac optuženog, u svojoj završnoj reči izneo je stav da je delo koje je počinio njegov klijent bilo ubistvo na mah za koje je, inače, zaprećena znatno blaža kazna, piše Napred.

 

Krivično veće Višeg suda u Valjevu kojim predsedava sudija Jasmina Terzić, nakon nešto više od godinu dana rada i nekoliko glavnih pretresa, privelo je kraju prvostepeni postupak u kojem je Valjevac Sreten Nikolić (25) optužen za teško ubistvo u noćnom klubu "Zipa" krajem oktobra 2016. godine.

 

Nakon opsežne istrage, suđenje je počelo pre godinu dana, saslušani su brojni svedoci, prikupljeno puno dokaza od kojih su najvažniji bili snimci sigurnosnih kamera u lokalu i ispred njega, svoje mišljenje dali su i veštaci...

 

Kako piše Napred, neposredno pred završne reči, u dopuni svoje odbrane optuženi Nikolić je izjavio da priznaje da se desilo ubistvo onako kako se to vidi na snimcima sigurnosnih kamera i izrazio žaljenje i kajanje zbog svega što se dogodilo.

 

Viši tužilac Dragana Marković je u završnoj reči, pored ostalog, konstatovala da je okrivljeni Nikolić kritične noći bio pod dejstvom alkohola (0,8 promila) i amfetamina, u stanju lake opijenosti i da mu je uračunjivost bila smanjena, ali ne bitno. Ona je odbranu optuženog okvalifikovala kao neistinitu, usmerenu na smanjenje krivice, punu nedoslednosti i kontradiktornosti.

 

"Okrivljeni tendenciozno iznosi da se ne seća ključnih momenata tragičnog događaja", dodala je ona i istakla da je već osuđivan za krivična dela i prekršaje sa elementima nasilja, postavivši pitanje koliko je njegovo sadašnje kajanje iskreno. "Predložena kazna, Sretenu daje pravo na život, dok je Damjanu Dragojloviću to pravo oduzeto", zaključila je viši javni tužilac Dragana Marković.

 

Punomoćnik oštećenih advokat Miodrag Glomazić saopštio je da je porodica Dragojlović u celosti saglasna sa završnom rečju višeg javnog tužioca i da u ime porodice prilaže imovinsko pravni zahtev za naknadu štete.

 

U prilično emotivnom istupu, uz suze, Ljiljana Dragojlović, majka pokojnog Damjana, u završnoj reči govorila je o životu svog sina, istakla da je bio iskren, lepo vaspitan, dobar sin, brat, da su ga svi voleli, da je ponosna na njega. Odbrana je pokušala da zamenom teza prikaže Damjana kao odgovornog za sopstvenu smrt, a njegovu ljubav prema sportu i Crvenoj zvezdi želela je da stavi u kontekst učešća u kriminalnoj grupi, konstatovala je Ljiljana Dragojlović.

 

Ona je navela da je sin bio iskren prema njoj, da joj je sve pričao, da zna sve detalje o svim tučama u kojima je učestvovao, ali da nijednu od tih tuča nije započeo. I Ljiljana je zatražila najstrožu kaznu za Sretena Nikolića.

 

Optuženi je ubio mog najboljeg druga, pokušao da ubije i mene, iako me nije ni poznavao, rekao je u svojoj završnoj reči oštećeni Davor Milić, teško povređen tragične noći krajem oktobra 2016. On je konstatovao da je Nikolićeva krivica evidentna, a njegova odbrana sramna. I Milić je podneo višemilionski imovinsko-pravni zahtev za naknadu štete zbog svega što je pretrpeo.  

 

Nikolićevi branioci Predrag Vasović i Dejan Ćasić su u svojim završnim rečima podsetili na Sretenove dvogodišnje sukobe sa pripadnicima navijačke grupe kojoj je pripadao i pokojni Damjan i rekli da je optueni više puta napadan od te grupe. Odbrana tvrdi da je i tragične večeri Nikolić najpre dobio nekoliko udaraca od Dragojlovića, a da ga je potom grupa mladića tukla ispred susednog kafića "Skala", nakon čega se on vratio sa pištoljem i pucao...

 

Advokati su, na osnovu dostavljenih veštačenja, izneli stav da je Nikolić u trenutku izvršenja dela bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, u afektu visokog intenziteta, u stanju jake razdraženosti i da je u to stanje doveden bez svoje krivice.

 

Predrag Vasović je ocenio da je odbrana okrivljenog bila iskrena, jasna i da nije osporena, da je on bio meta više kontinuiranih napada. On je naveo i da na volšeban način ne postoji snimak kamera o događanjima ispred susednog kafića "Skala" kobne noći, gde je, po tvrdnjama odbrane, više lica pretuklo Sretena Nikolića.

 

Vasovićev kolega Dejan Ćasić ocenio je da se ovaj predmet ne može sagledavati izolovano, samo kao ubistvo, već se mora imati uvid i u događaje koji su prethodili tragediji. Sreten Nikolić nije "cvećka", ali je trpeo dvogodišnje maltretiranje koje su njegovi roditelji pokušavali da zaustave dopisima nadležnim državnim organima i pokušajima mirenja sa članovima grupe sa kojima je bio u zavadi, naveo je Ćasić. Na osnovu svega iznetog odbrana okrivljenog smatra da se u ovom slučaju radilo o ubistvu na mah.

 

Sreten Nikolić optužen je da je u noći izme|u 29. i 30. oktobra 2016. godine u valjevskom noćnom klubu "Zipa" ubio sugrađanina Damjana Dragojlovića (25) i teže i lakše povredio još tri osobe od kojih je najgore prošao Davor Milić iz Valjeva. Tragediji je prethodio verbalni, potom i fizički obračun ispred "Zipe" u kojem je Dragojlović zadao Nikoliću nekoliko udaraca rukama i nogom. Sreten se nakon toga udaljio, a ubrzo potom vratio sa pištoljem, pokušao da uđe u lokal,  ispalio hitac kroz staklo, a onda ušao i nastavio da puca u Damjana i goste. Teško povređeni Dragojlović prebačen je u bolnicu gde je ubrzo preminuo.

 

Javno izricanje presude zakazano je za 19. februar, okrivljeni Sreten Nikolić koji se već 28 meseci nalazi u pritvoru, iskoristio je svoje pravo da tom činu ne prisustvuje.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 54 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 49 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...