Ski staza Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Ski staza Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
15.02.2019, 07:55

Na stazi Crni vrh na Divčibarama 6000 skijaša

č: | fb:

Na ski stazi Crni vrh na Divčibarama od početka skijaške sezone do danas bilo je preko 6000 skijaša i bordera. U Divčibare Ski Resort, firmi koja gazduje skijalištem, kažu da ovog vikenda očekuju veću posetu - preko 500 ljubitelja zimskih sportova s obzirom na to da je raspust i državni praznik.

 

Prema rečima Časlava Maksimovića direktora Divčibare Ski Resort, na dobro pripremljenoj stazi sa metar utabanog snega, koja bez prekida radi od 29. decembra, svakodnevno je stotinak ljubitelja skijanja, među njima su i oni koji dolaze na jedan dan, dok subotom i nedeljom bude i do 400 skijaša i bordera.

 

Najbrojniji su iz Beograda, slede iz Valjeva, Novog Sada, Pančeva, Obrenovca, Lazarevca, Požege, a ove godine sve više je skijaša iz Šapca, Loznice i Čačka.

Ski staza Crni vrh na Divčibarama

Ski staza Crni vrh na Divčibarama

 

Prednost ski staze Crni vrh je blizina Beograda, do Divčibara se stiže za manje od dva časa tako da mnogi dolaze i na jedan dan, kažu skijaši. Navode da je staza odlično pripremljena, zadovoljavajuće je dužine, cena ski pasa je pristupačna i nisu velike gužve. Ono što im smeta i na šta se "žale" jeste loš put i pristup do ski staze, i to što postoji samo jedan toalet i to sanitarni kontejner.

 

Časlav Maksimović kaže da su to primedbe koje gosti upućuju i njima. Prema njegovim saznanjima put će biti asfaltiran nakon zime, okončan je tender, posao je dobilo Preduzeće za puteve, tako da će pitanje lošeg puta biti rešeno.

 

"Što se tiče toaleta, i to će biti rešeno kada dobijemo dozvolu za izgradnju ugostiteljskog objekta. Moramo ispoštovati proceduru, a za to je potrebno vreme", kaže Maksimović.

 

I dok na stazi ne bude izgrađen "pravi" kafić ili restoran, gostima je na raspolaganju "montažni bife", postavljena je i "zimska bašta" sa grejanjem, a skijaši se rado okupljaju oko ognjišta gde mogu da se ugreju. U danima vikenda za muziku na stazi su zaduženi valjevski di-džejevi.

Ognjište

Ognjište

 

Andrija, Ognjen i Andrija

Andrija, Ognjen i Andrija (Foto: Kolubarske.rs)

Ski staza Crni vrh duga je 850 metara, sa visinskom razlikom od 180 metara. Poseduje dvosednu žičaru, kapaciteta 1200 skijaša na sat. Staza po međunarodnoj kategorizaciji ima oznaku crvena i namenjena je veštijim skijašima.

 

Cena jednodnevne karte je od 1.100 do 1.400 dinara, a poludnevne od 800 do 1.000 dinara. Za ski kartu od šest dana cena je od 6.000 do 7.300 dinara, dok je cena ski pass-a za 10 dana u sezoni od 8.400 do 10.500 dinara. Besplatna vožnja važi za decu uzrasta do pet godina. 

 

Na stazi Crni vrh organizovane su i škole skijanja, jedna za početnike, a druga za one koji žele da usavrše skijanje i vožnju borda.

 

Radno vreme skijališta je svakog dana od 9 do 16 časova.

 

Ovo je treća sezona skijanja na stazi Crni vrh otkako je preduzeće Kej invest nekretnine, u okviru kojeg posluje Divčibare Ski Resort, zakupilo od Grada stazu na Divčibarama, uz značajna ulaganja, na period od 15 godina.

 

Zahvaljujući prirodnom snegu, koga trenutno ima oko pola metra, i sistemu za veštačko osnežavanje, sezona skijanja na stazi Crni vrh trajaće do polovine marta, kažu u Divčibare Ski Resort.

Časlav Maksimović

Časlav Maksimović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Časlav Maksimović najavljuje da će se u petak 22. februara na ski stazi Crni vrh na Divčibarama održati revijalna trka humanitarnog karaktera u vožnji paralelnog slaloma. 

 

"Biće to prva trka koja će se održati na stazi Crni vrh u organizaciji Divčibare Ski Resorta i Skijaškog saveza Srbije, a sredstva prikupljena od startnine biće uplaćena Udruženju Rodi se na lepom mestu za obnovu i modernizaciju odeljenja ginekologije i porodilišta Opšte bolnice u Valjevu", rekao je Časlav Maksimović.

 

Pravo učešća na trci imaju svi koji se prijave i uplate startninu u iznosu od 3.000 do 10.000 dinara. Za učešće (ime, prezime, datum rođenja i broj mobilnog telefona) možete se prijaviti na mejl [email protected].

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 3 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...