Protestna šetnja 1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Protestna šetnja 1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
16.02.2019, 07:44

"Skidam kapu pred vama koji ste izašli bez straha"

č: | fb:

Sinoć je u Valjevu organizovan drugi građanski protestni skup, a potom i protestna šetnja „1 od 5 miliona - Valjevo bez straha“. Ovaj put na protestnom skupu, potom u šetnji centralnim gradskim ulicama bilo je oko 1500 ljudi. Na čelu su bili student!

 

Organizatori poručuju da su protesti način da se dostojanstveno iskaže nezadovoljstvo, otpor i zahtev za slobodom, za pravnom državom, za vladavinom prava. Šetnje su način da se uplašeni, zastrašeni, ucenjeni ohrabre da jasno i glasno kažu da žele bolju, odgovorniju, pravedniju, solidarniju, uređeniju državu.

 

"Оni koji mene poznaju znaju da nosim kapu i zimi i leti. Večeras ću je skinuti pred vama, vama koji ste izašli bez straha", započela je svoj govor pred sugrađanima okupljenim na Desankinom vencu, ispred zgrade u kojoj je nekada bilo Radio Valjevo, radio u kome je radila novinarka u penziji Jasmina Bobovac.

Jasmina Bobovac

Jasmina Bobovac (Foto: Đorđe Đoković)

 

Danas je Radio Valjevo u stečaju, ni nalik onom mediju kakav je bio nekada, a zgrada ispred koje stoji je ruinirana nemarom bivših vlasnika Radio Valjeva i valjevske vlasti.

 

"U ovoj zgradi su se venčali moji roditelji, tu sam započela svoj prvi posao i svoju prvu ljubav. U ovoj zgradi, u Radio Valjevu radili su veliki novinari i spikeri, i još veći ljudi od kojih sam učila i ja. Radio Valjevo je iznedrilo mnoge sjajne novinare koji su osvajali nagarde, njihove emisije se i danas pamte, reklamni spotovi Radio Valjeva su pobeđivali na takmičenjima u bivšoj Juoslaviji. Danas je Radio Valjevo u stečaju i emituje program samo njima znan. Radio Valjevo danas služi da se pljuju neistomišljenici", rekla je Bobovac.

 

Podsetila je da su bivši vlasnici, oni koji su napravili milionske gubitke zbog kojih je otvoren stečaj u tom mediju, iz Radio Valjeva odneli sve i da za to nisu odgovarali niti su nadoknadili štetu.

 

"Odneli su ne samo stolove is tolice, odneli su mikrofone, ploče, magnetofone, muzejsku vrednost..., odneli su moju mladost. Odneli su česme i radijatore i samo što zidove nisu skinuli i njih odneli. Pitam vas gde i sa kojim pravom ste sve to odneli? Je li neko odgovarao za to što je uradio? Koliko ja znam nije", rekla je nekadašnja novinarka najstarijeg elektronskog medija u Valjevu.

 

Jasnina Bobovac je podsetila na jedan događaj koji se desio tačno pre godinu dana, o kome se danas ćuti, a nadležni zatvaraju oči.

 

"Na Sretenje, na državni praznik, bez fantomki, i ne po noći nego u sred dana, nikao je bilbord u centru grada na zgradi Centrala. Postavljen je nelegalno bez dozvole i bez ičijeg znanja i taj nelegalni bilbord danas slavi svoj prvi rođendan. Mogla bih dugo da pričam o tome šta je sve ova vlast nelegalno i loše uradila, i šta nije uradila, ali vi i sami to dobro znate. Idemo u šetnju. Šetaćemo dostojanstveno i mirno jer mi nismo ološ, nismo huligani", poručila je Jasmina Bobovac.

 

Ona je zamolila studente, koji su za praznik došli u svoj grad i koji su želeli da sa svojim sugrađanjima šetaju ulicama, ponesu transparent "1 od 5 miliona – Valjevo bez straha".

 

Protestna šetnja 1 od 5 miliona

Protestna šetnja 1 od 5 miliona (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 10 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...