Ulaz u novu školu iz Podgorske ulice (foto: Đorđe Đoković)
Ulaz u novu školu iz Podgorske ulice (foto: Đorđe Đoković)
19.02.2019, 07:52

Gradonačelnik zahteva preseljenje, a škola nije bezbedna

č: | fb:

Novi objekat OŠ "Milovan Glišić" nije potpuno bezbedan i neophodno je otkloniti brojne nedostatke, kako one u i na objektu tako i u dvorištu škole, pre nego se đaci i zaposleni presele u novu zgradu, stav je Školskog odbora, Saveta roditelja i direktora OŠ "Milovan Glišić".

 

Povodom iznetih informacija u javnosti prethodnih dana u vezi preseljenja OŠ "Milovan Glišić" u novu zgradu, rukovodstvo škole se oglasilo saopštenjem za javnost u kome ističe da je želja i interes svih u školi da se presele u novi, moderan školski objekat, ali ne po svaku cenu.

 

"Na prvom mestu mora biti bezbednost učenika i zaposlenih. Ta bezbednost podrazumeva i bezbednost objekta, školskog dvorišta i prilaza školi", piše u saopštenju koje su potpisali predsednici Školskog odbora i Saveta roditelja, i direktor škole.

 

Uprkos brojnim nedostacima, evidentirano je skoro 60 koji mogu ugroziti bezbednost učenika i zaposlenih u školi, zbog kojih direktor škole Nataša Badovinac nije potpisala zapisnik o primopredaji novog objekta, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je 13. februara uputio dopis u kome od direktora zahteva da se OŠ "Milovan Glišić" preseli iz stare zgrade u novu kako bi nastava u novom objektu otpočela od ponedeljka 18. februara".

 

U zahtevu Gvozdenović navodi da je direktor "u postupku primopredaje ukazala na uočene nedostatke na objektu, koji nisu potkrepljeni od stručnjaka i u suprotnosti su sa izdatim rešenjem o upotrebnoj dozvoli objekta".

 

Međutim i pored toga što "nedostaci nisu potkrepljeni od stručnjaka", gradonačelnik navodi da je "Grad prihvatio da bez odlaganja preduzme aktivnosti na otklanjanju nedostataka!".

 

Takođe u zahtevu gradonačelnik tvrdi da je "izdavanjem upotrebne dozvole za objekat nesporno potvrđeno da je on u građevinskom, funkcionalnom i zakonskom smislu podoban za upotrebu i da se njegovom eksploatacijom ne dovodi u pitanje bezbednost učenika i zaposlenih, i da su se stekli uslovi za korišćenje novog objekta".

 

Međutim, Školski odbor OŠ "Milovan Glišić", kao upravni organ škole, ne smatra da su se stekli uslovi za korišćenje novog objekta. 

 

U odluci Školskog odbora, koja je doneta 13. februara, navodi se da se usvaja zahtev gradonačelnika da se škola preseli u novi objekat u ovoj školskoj godini, ali se ne usvaja zahtev da obrazovno-vaspitni proces rada u novom objektu započne 18. februara. Školski odbor predlaže da nastava u novom objektu otpočne nakon prolećnog raspusta, koji traje od 26. aprila do 6. maja.

 

U obrazloženju Školski odbor se poziva na ranije podržanu odluku direktora škole da ne potpiše zapisnik o primopredaji novog objekta zbog navedenih brojnih nedostataka. 

 

Grad je kao investitor dobio Rešenje o upotrebnoj dozvoli za novi objekat 6. decembra 2018. godine, a školi je dostavljeno tek 30. januara 2019. godine, kada je upućen i poziv za primopredaju novog objekta.

 

Direktor škole Nataša Badovinac je 30. januara poslala dopis Gradskoj upravi u kome piše da "upotreba i korišćenje novog objekta nisu mogući zbog ugrožene bezbednosti učenika, nastavnika i ostalih zaposlenih usled tehničkih nedostataka".

(Foto: Kolubarske.rs)

 

Među navedenim nedostacima, ima ih skoro 60, čak 13 se odnosi na struju, poput da pri uključenju čak i malih potrošača često dolazi do iskakanja osigurača u delu podstanice i radionice, u kabinetu informatike, medijateci, u glavnom holu, fiskulturnom bloku; neispravan bojler u fiskulturnom bloku; dvoja protivpožarna vrata ne reaguju pri nestanku struje i pri paljenju alarma za požar; u kabinetu tehničkog potrebno je razvesti struju zbog priključivanja računara...

 

Hidrantska mreža nema dovoljan pritisak vode, pa samim tim ne postoje ni uslovi za gašenje požara, utvrdila je firma za kontrolu hidrantskih mreža koju je angažovao Grad. Ustanovljeno je i da postrojenje za pijaću vodu nije bezbedno za korišćenje jer u spremniku postoji korozija; pri puštanju vode iz vodokotlića dolazi do curenja vode...

 

Među nedostacima su još i da nedostaju crepovi na pojedinim delovima krova škole; odlepljene pločice; biblioteka, kabinet likovong i hodnik ispred dva kabineta prokišnjavaju; pojavila se vlaga u nekim učionicama i toaletima; ispucali zidovi u pojedinom prostrijama; razbijena dva ogledala u toaletima; izvlače se iz zida nosači za protivpožarne aparate; nadprozornici u učionicama, kabinetima i hodnicima, koji se otvaraju kipom, nisu bezbedni jer ne postoji mehanizam tako da može doći do pada prozora (već se dešavalo)..., u medijateci u kojoj je interaktivna tabla, nalaze se glavne cevi za grejanje koje nisu izolovane, tako da temperatura dostiže i preko 30 stepeni... Od Ministarstva nisu dobijeni nameštaj i oprema za kuhinju, kao ni oprema za stomatološku ordinaciju...

U medijateci 33,3 stepena

U medijateci 33,3 stepena (Foto: Kolubarske.rs)

Navedeni su i brojni nedostaci u dvorištu, poput da je ispod ograde na fudbalskom terenu iskopana velika rupa kroz koju se deca provlače i ulaze na teren; skoro celo školsko dvorište je u neravninama i uvalama; prekidač od uzemljenja kod cisterne za mazut nije zaštićen...

 

Pored ovih nedostataka evidentno je da nije bezbedan prilaz školi s obzirom na to da u Ulici Prva proleterska, u kojoj se nalazi objekat, većim delom nema trotoara, dok je u školu nemoguće ući na sporedan ulaz iz Podgorske ulice u kojoj takođe nisu urađeni trotoari, a planiran je ulaz u školu i iz te ulice...

(Foto: Đorđe Đoković)

 

Prva proleterska bez trotoara

Prva proleterska bez trotoara (Foto: Đorđe Đoković)

U saopštenju za javnost piše da je "uočeno da se ovih dana otpočelo sa otklanjanjem pojedinih nedostataka na koje je direktorka ukazala u dopisu od 30. januara".

 

Međutim, i pored toga što je gradonačelnik u zahtevu za preseljenje u novi objekat napisao da je "Grad prihvatio da bez odlaganja preduzme aktivnosti na otklanjanju nedostataka", nije poznato da li su i koji nedostaci otklonjeni za prethodnih pet dana, tačnije od 13. februara kada je gradonačelnik zahtev za preseljenje u novi objekat upitio direktoru škole Nataši Badovinac.

 

"Napominjemo da preseljenje u novi školski objekat ne zavisi ni od direktora, ni od zaposlenih škole, i pored toga što je direktor jedini odgovoran za bezbednost svih. Odluku o preseljenju i nastavku obrazovno-vaspitnog rada u novom objektu ne donosi direktor škole, to je isključivo u nadležnosti Školskog odbora", piše u saopštenju koje su potpisali predsednici Školskog odbora i Saveta roditelja, i direktor škole.

 

"Izdejstvovana upotrebna dozvola"

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je u petak, 15. februara, gostujući na "Vujić" televiziji, izjavio da je 6. decembra pošle godine dobijena upotrebna dozvola za novi objekat OŠ "Milovan Glišić" i "tu je faktički sve ono što su bili neki nedostaci u tom periodu otklonjeno".

 

Dodao je da je prošle godine u avgustu kada je "video da je đavo odneo šalu formirao Radnu grupu, na čijem čelu je bio gospodin Milutinović, koja je imala zadatak da do kraja godine izdejstvuje upotrebnu dozvolu za školu, i nova škola je uknjižena tako da nema više nikakvih prepreka da se useli i da đaci krenu u novu školu".

 

Odgovarajući na pitanje novinara "u čemu je problem, zbog čega škola nije useljena ako ima upotrebnu dozvolu i ako je uknjižena", Gvozdenović je ponovio da su svi nedostaci otklonjeni i da je "fakat škola spremna".

 

"Ja neću da ulazim u primitivne misterije i da nagađam da li neko ima neki drugi motiv, da li je neko dobio neki nalog iz nekog tamnog koridora moći, da je iz tog koridora dobio poruku – ne, nemojte se useliti u školu jer to nije dobro za ovo ili ono...", rekao je Gvozdenović.

 

On nije želeo da se bavi nagađanjima koliko su tačne čaršijske priče da otvaranje škole ima veze sa posetom Aleksandra Vučića Valjevu u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

 

"Svakako da je vest da je škola, koju su gradili 20 godina, završena radosna vest za predsednika Vučića i da je na neki način i naša zasluga jer smo bili marljivi i agilni da dovedemo stvari do kraja. Ali povezivati takve stvari sa useljavanjem u novu školu zvuči malo smešno", rekao je Slobodan Gvozdenović.

 

A prema "čaršijskim pričama" gradonačelnik Slobodan Gvozdenović zahteva da se škola otvori u februaru zbog toga što je to jedino novo u Valjevu; za dve godine i sedam meseci, koliko SNS vlada u Valjevu a Gvozdenović gradonačelnik, nijedan novi objekat nije izgrađen, nijedna nova saobraćajnica nije izgrađena, nije bilo nijedne investicije, privredna zona je još uvek livada, projekat rekonstrukcije valjevske bolnice kasni upravo zbog neagilnog gradskog rukovodstva...

 

Nova škola je jedino sa čime Gvozdenović može pred Vučića. Gvozdenović zahteva da se škola preseli u novi objekat sada, jer ako se ne preseli na početku drugog polugodišta, to može tek nakon prolećnog raspusta, posle 6. maja. To je kasno jer predsednik Aleksandar Vučić, prema nezvaničnim najavama, u Valjevo dolazi u martu!  

 

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 11 sati 25 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 49 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...