Milorad Ilić (foto: Đorđe Đoković)
Milorad Ilić (foto: Đorđe Đoković)
28.02.2019, 11:45

Lokalni front: "Predsednik Skupštine grada prekoračio ovlašćenja"

č: | fb:

Izbori za skupštine mesenih zajednica koji su održani prošle jeseni, organizovani su mimo procedure i uz nepoštovanje Statuta grada Valjeva, kažu aktivisti Loklnaog fronta Va.

 

Oni su sve aktivnosti u vezi tih izbora nazvali "komedija sa pevajem i pucanjem koju su odigrali Srpska napredna stranka i njeni trabanti", a prolog je napisao predsednik Skupštine grada Milorad Ilić.

 

Aktivista Lokalnog fronta Predrag Savić kaže da je naslov prologa "Rešenje o obrazovanju radnog tela za sprovođenje izbora za članove skupština mesnih zajednica", a za "pevanje i pucanje ovim rešenjem bio je zadužen odbornik Milan Gajić, predsednik radnog tela".

 

Predrag Savić kaže da je Milorad Ilić donošenjem rešenja o obrazovanju radnog tela za sprovođenje izbora za članove skupština mesnih zajednica prekoračio svoja ovlašćenja i objašnjava zbog čega.

 

- Predsednik skupštine ne obrazuje radne grupe, on samo potpisuje odluke koje je donela Skupština. To piše u članu 44 Statuta na koji se rešenje poziva. Istim aktom  predsednik je prekršio i članove 40 i 41 Statuta grada koji propisuju da sastav  radnih tela utvrđuje  skupština i da se u njih, pored odbornika, obavezno bira i određeni broj građana. Lista članova radnog tela je pred vama, ne možemo poreći da se na njoj nalaze i građanke i građani. Valjda sasvim slučajno, ti građani su i funkcioneri u gradskoj upravi".

 

Predrag Savić

Predrag Savić (Foto: Đorđe Đoković)

 Dalje, navodi Savić u Statutu piše da se delokrug i način rada radnog tela i prava i dužnosti predsednika i članova utvrđuju sposebnom odlukom Skupštine grada.

 

- Takve odluke nema, nema poslovnika o radu, nema nikakvih zapisnika sa sednica radnog tela. Stekli su svi elementi za komediju situacije. Na koji način su, dakle, utvrđeni rezultati izbora za skupštine mesnih zajednica pompezno objavljeni na zvaničnoj prezentaciji grada? Ne znamo. Kojom telepatijom je radno telo prepoznavalo kandidate  podržane od  SNS, odnosno SPS? Ne znamo. Nema tragova, nema pravila, nema zapisnika.  Jedan zaključak nameće se sam od sebe: radno telo koje je sprovelo izbore za skupštine mesnih zajednica bilo je partijsko telo, sastavljeno od odbornika stranaka skupštinske većine i gradskih službenika, potpuno podređenih gradonačelniku koji je do sada nekoliko puta bez stida ponovio, ne baš originaln, kako priznaje samo sud svoje partije – kaže aktivista Lokalnog fronta.

 

Savić objašnjava da je Milorad Ilić izbore raspisao bez zaključka Skupštine, držeći se slova novoizmenjenog Zakona o lokalnoj samoupravi. Novi Zakon nalaže takođe da se način izbora organa mesne zajednice uredi gradskim Statutom. Naš Statut, opet, nije usklađen sa novim zakonom, pa se izbori u mesnim zajednicama sprovode onako kako propisuju statuti samih mesnih zajednica.

  

Savić kaže da je Lokalni front tražio na uvid statute mesnih zajednica, u kojima su jesenas održani izbori, i bili su odbijeni sa obrazloženjem da su "statuti mesnih zajendica maltene identični i da, sem broja članova u skupštinama, drugih razlika skoro i da nema.

 

Stoga su se aktivisti u daljem istraživanju držali isključivo teksta statuta MZ Petnica, dobijenog preko poverenika za informacije od javnog značaja u februaru 2014. Godine.

 

- Član 20 Statuta MZ Petnica tvrdi da izbore za skupštinu mesne zajednice sprovodi  izborna komisija i birački odbor. Nema tu nikakvog radnog ni neradnog tela. Kako statut MZ nalaže, komisiju od pet članova imenuje Gradska uprava. Imamo sva takva rešenja koja je izdala načelnica Gradske uprave u septembru prošle godine - prenosi Savić.

 

Jedan od zahteva koje je Lokalni front Va postavio 30. oktobra bila su i rešenja o imenovanju biračkih odbora kao i kopije eventualnih rešenja o izmenama prvobitnih rešenja o imenovanju biračkih odbora.

 

- Takva rešenja ne postoje. U zapisnicima sa biračkih mesta navodi se  da su neki od članova izborne komisije istovremeno i članovi biračkih odbora. Ova papazjanija nije predviđena statutom mesne zajednice. U njemu sasvim jasno piše da izborna komisija mesne zajednice imenuje birački odbor od tri člana – kaže Predrag Savić.

 

Dodaje da se drugi čin komedije sa izborima za mesne zajednice nastavlja zapletom sa brojem članova skupštine mesne zajednice. Postavljeno je pitanje koliko članova ima skupština MZ Kamenica?

 

- Pred nama je zapisnik sa sednice ove skupštine od 19.avgusta prošle godine. Deset prisutnih delegata donelo je odluku da se broj članova skupštine smanji na devet. Dvadesetak dana kasnije jedan odbornik Skupštine grada obaveštava nadležne da je mandat prethodnog saziva istekao, a da je zapisnik sa sednice od 19. avgusta u celini falsifikovan. To svojim potpisima potvrđuje 11 članova skupštine MZ Kamenica. Ko će, kada i kako razjasniti ovaj ne baš bezazleni zaplet još uvek se ne vidi - kaže Savić.

 

Prema njegovim rečima nešto slično se događalo u mesnoj zajednici Sedlari. Lokalni front Va nema materijal iz ove mesne zajednice, pa navodi samo ono što je objavljeno u medijima, a to je da u statutu piše da skupština ima 15 članova, a birano je samo 12.

 

- Navode se i drugi prekršaji izbornih pravila, najavljuju krivične prijave, ali, kao i za Kamenicu, još nema nikakve reakcije nadležnih“ - zaključuje Predrag Savić.

 

Aktivistkinja Lokalnog fronta Radica Munjić je govorila o "trećem činu komedije, koji je bio i najuzbudljiviji, sa incidentima i intervencijama policije i jednom izbornom novinom, radom Osnovnog javnog tužilaštva koje je policiji toga dana izdavalo naloge za prikupljanje obaveštenja od građana".

Biračko mesto na Petom puku

Biračko mesto na Petom puku (Foto: Kolubarske.rs (arhiva))

 

Navodi da je, sudeći prema izveštaju radnog tela na zvaničnom sajtu Grada najviše problema bilo na Petom puku. Međutim, kopije zapisnika sa ovog biračkog mesta i obaveštenje policijske uprave u Valjevu o tome ne govore. Radno telo tvrdi da je sa biračkog mesta udaljen član biračkog odbora, zapisnik sa biračkog mesta broj 29 da je reč o članu izborne komisije.

 

- U odluci od 21. oktobra kojom predsednik radnog tela udaljava građanina N.N. sa biračkog mesta broj 29 zbog nekoliko navedenih prekršaja. U ovoj odluci nema ni slova o tome da je udaljeni građanin službeno imenovan za člana izborne komisije MZ Krušik rešenjem načelnice Gradske uprave! Ovlašćenja predsednika radnog tela, objasnili smo, nisu nigde naznačena, jer ne postoji skupštinska odluka o tome. Gospodin Gajić očevidno misli da mu članska karta jedne stranke daje pravo da po svom nahođenjeu zavodi red po biračkim mestima. Posle toga, zna se biće i kažnjavanja. U zapisniku sa biračkog mesta broj 29 postoji i obiman i argumentovan prigovor jedne članice izborne komisije. Navedeni su ozbiljni propusti u radu biračkog odbora, ali o svemu tome nema ni pomena u saopštenju radnog tela za sprovođenje izbora. Valjda da se ne kvari utisak o veličanstvenoj pobedi proslavljenoj pevanjem i pucanjem – kaže Minjić.

  

Ona dalje navodi da  svom obaveštenju Policijska uprava Valjevo pominje postupanje službenika policije na biračkim mestima na Petom puku, u Novom naselju i u Brđanima.

 

- To potvrđuju i zapisnici sa prva dva biračka mesta. U zapisniku sa biračkog mesta u MZ Brđani, međutim, sve je idilično i nikakvih ekscesa nema. Brđane ne pominje ni saopštenje radnog tela – kaže aktivistkinja Lokalnog fronta Va Radmila Munjić.

 

 Lokalni front je zamolio sve koji su na bilo koji način učestvovali u izborima za skupštine mesnih zajednica da iznesu svoje utiske. Većina od petnaestak građana koji su učestvovali u anketi slaže se u nekoliko ocena:

  

  • Građani su loše ili nikako obavešteni o izborima za skupštine mesnih zajednica.
  • Građani uglavnom nisu znali gotovo ništa o kandidatima na ovim izborima.
  • Građanima uglavnom nisu bila dostupna pravila po kojima se sprovode izbori u mesnim zajednicama.
  • Na nekim biračkim mestima bio je upadljiv pritisak gradskih i partijskih funkcionera.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 41 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...