Akcija Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše (foto: Đorđe Đoković)
Akcija Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše (foto: Đorđe Đoković)
06.03.2019, 09:51

Građani podneli 92 zahteva u vezi aerozagađenja

č: | fb:

Akcija "Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše?" u okviru kampanje "Srbija do informacija", održana je juče na Gradskom trgu i prema rečima organizatotram bila je uspešna s obzirom na to da su građani bili veoma zainteresovani i postavili na desetine pitanja.

 

Oni su imali priliku da pošalju pismo nadležnim lokalnim i državnim institucijama, kao i javnim preduzećima u kojima su tražili informacije u vezi sa aerozagađenjem.

 

Ukupno je poslato 92 zahteva, upućenih Skupštini grada, Gradskom veću, Zavodu za javno zdravlje Valjevo, Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Gradskoj upravi. 

Akcija Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše

Akcija Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

Potpisivanju zahteva prethodio je kviz sa nekoliko pitanja koja su postavljena građanima, poput ko je, po njihovom mišljenju, odgovoran za ovakvo stanje vazduha u Valjevu, ko treba da radi prevenciju, ko su najveći zagađivači u gradu…? Drugi deo kviza sadržao je top listu najzagađenijih gradova u Srbiji, i Valjevo je u jednom danu u februaru bilo na drugom mestu po zagađenosti, dok je Subotica bila prva.

 

Nakon kviza organizovana je igrica "zadržavanje daha", u kojoj su Valjevci rado učestvovali, a cilj je da se na simboličan način pokaže da građani Valjeva neće moći da dišu ukoliko se ne reši pitanje aerozagađenja.

 

Ne možemo da dišemo, katastrofa, alarmantno je..., jedinstveni su građani i sumnjaju da će dobiti odgovore na svoja pitanja.

 

Ivana Markulić iz Crte kaže da je pravo javnosti da zna veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem.

 

- Nama je glavna ideja da ovom kampanjom "Srbija do informacija" stavimo građanima do znanja da je važno da se bore za svoje pravo da znaju. Naročito je važno da o ovome pričamo zbog toga što po novom predlogu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja to pravo žele da nam ukinu. Takođe, u okviru ove kampanje i kampanje "Poverenik, a ne poslušnik", kao što znate od 22. decembra prošle godine mi nemamo poverenika, niti se ušlo u proceduru izbora, tako da se borimo i za to da budu poštovani neki kriterijumi, da izbor bude transparentan i da uključi građane – rekla Markulić

Akcija Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše

Akcija Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

 

Markulić je dodala da je Zakon omogućio da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

 

- Zato smo razgovarali i sa građanima Valjeva, nastavljamo borbu, jer bez ovog Zakona i nezavisne institcije Poverenika, biće nam uskraćena mogućnost da dobijemo odgovore na pitanja koja se tiču svih nas u lokalnim sredinama gde živimo - poručila je Ivana Markulić iz Crte.   

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 12 sati 52 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 29 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara