Nekadašnji hotel Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
Nekadašnji hotel Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
07.03.2019, 07:47

Država od Vujića kupila za 1,5 milion evra napušten hotel Jablanica

č: | fb:

Vlada Republike Srbije je od Vidoja Vujića kupila bivši samački hotel "Jablanica" za 182,4 miliona dinara ili za 1,5 milion evra, saznaju Kolubarske.rs.

 

Odluku o kupovini ovog samačkog hotela Vlada je donela još krajem decembra 2017. godine, a u zaključku nisu navedeni razlozi zbog kojih je država odlučila da kupi objekat koji je napušten više od jedne decenije.

 

U zaključku Vlade Srbije, navodi se da je novac za kupovinu samačkog hotela Jablanica, površine od oko 2000 kvadrata, i nekoliko pomoćnih objekata, obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve. Takođe je navedeno da se objekat kupuje za potrebe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Pored toga što je država kupila napušteni samački hotel za 1,5 miliona evra i to novcem iz tekuće budžetske rezerve i bez jasno određene buduće namene tog objekta, samački hotel Jablanica je kupljen sa teretom izvršne sudske hipoteke od 125 miliona dinara.

 

Informaciju da je bivši hotel Jablanica u vlasništvu države Valjevcima je saopštio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prošle godine u junu prilikom posete Valjevu. Ministar je tada nagovestio da bi nekadašnji hotel mogao da postane učenički dom.

 

Tada se nezvanično moglo čuti, a većina medija je i prenela, da je bivši hotel Jablanica zbog poreskog duga kompanije Vujić preuzela država. Niko, pa ni ministar Mladen Šarčević nije rekao da nije reč o preuzmanju nego o kupovini i da je iz državne kase za napušteni samački hotel plaćeno 1,5 miliona evra.

 

S obzirom na to da ministar prošle godine u junu novinarima nije saopštio više detalja o budućoj nameni bivšeg hotela Jablanica, Kolubarske.rs su naknadno uputile dopis ministru sa nekoliko pitanja, pored ostalog i kada će početi adaptacija i korišćenje tog objekta? Umesto odgovora, Šarčević je preporučio da "više informacija zatražimo od lokalne samouprave".

 

Danas je bivši samački hotel Jablanica u istom stanju kao što je bio i pre više od godinu dana kada je država odlučila da kupi taj objekat. Kolubarske.rs nezvanično saznaju da samački hotel neće postati učenički dom, kao i da država, tačnije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema ideju šta će sa tim objektom.

 

Nameće se pitanje ko je i zbog čega odlučio da kupi napušten samački hotel Jablanica, s obzirom na to da ne postoji odluka ili neki drugi akt za kupovinu tog objekta. Takođe, ne postoji ni akt kojim se određuje buduća namena samačkog hotela koji je država platila 1,5 milion evra.

 

Podsećanja radi, upravnu zgradu Jablanice u centru grada u Ulici prote Mateje i samački hotel Jablanica, Vidoje Vujić je kupio 2007. godine za 90 miliona dinara ili za 750.000 evra. Kurs evra je tada bio približno jednak kao i danas.

 

Samački hotel Jablanica je četvrta kupovina imovine Vidoja Vujića za poslednjih godinu dana koja je plaćena novcem iz budžeta.

 

Prošle godine, takođe za namirenje poreskog duga, Grad je za 195 miliona dinara kupio 20 hektara njiva u Popučkama, zatim zgradu stare železničke stanice u Valjevu za 29,9 miliona dinara, kao i građevinsko zemljište u Železničkoj ulici i parcele u Petnici za skoro 19,8 miliona dinara.

 

Ništa od ovoga što su Republika Srbija i Grad Valjevo kupili od Vujića i platili skoro 427 miliona dinara ili 3,6 miliona evra još uvek nije "privedena nameni".

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 11 sati 14 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 39 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...