Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2019, 07:44

Gradonačelnik samo sliku nije stavio na tender za uslugu informisanja

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović odlučio je da usluge informisanja plati 4,1 milion dinara, novcem iz budžeta, raspisujući javnu nabavku suprotnu zakonu.

 

Mnogo  toga je nejasno oko javne nabavke usluge informisanja, koja je objavljena 6. marta i to samo na Portalu javnih nabavki, dok je na sajtu Grada objavljena tek danas, otuda navodi na sumnju da je posao unapred dogovoren sa "ponuđačem", čije je ime i prezime "poznato gradonačelniku".

 

Sudeći po dodatnim uslovima iz konkursne dokumentacije, koje treba da ispuni ponuđač, gradonačelnik je odlučio da informisanje građana Valjeva o njegovom radu, radu Skupštine grada, Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, i promociju Divčibara, poveri nekome koje je "ostvario prihod u minimalnom iznosu od sedam miliona dinara i ko ima zaključen ugovor sa televizijom koja pokriva region grada Beograda i čiji se TV program vidi u celoj Srbiji posredstvom kablovskog sistema" (poput TV Studio B na kome je gradonačelnik Valjeva već dva puta gostovao, prim.aut.).

 

I ne samo to, dodatni uslov koji zahteva gradonačelnik jeste da "ponuđač mora da ima zaključen ugovor sa najmanje šest radio stanica, od kojih minimum tri moraju biti iz Kolubarskog okruga, a od čega dve iz Valjeva, (poput radio stanica: Radio Valjevo, Radio Va 2 i Radio Ub, prim.aut.) a minimum jedna mora biti iz Beograda, Novog Sada i Niša.

 

Gradonačelniku ne samo da je važno da se vidi u kablu preko jedne beogradske TV, da se čuje na minimum šest radio stanice širom Srbije, nego mu je važno i da se o njemu čita u "visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na teritoriji Srbije" (poput Srpskog Telegrafa gde je Gvozdenović već plaćao svoj intervju kao "nabavku informativnih usluga", prim.aut.).

 

Gradonačelnik je ljubitelj i portala jer je među dodatnim uslovima i to da "ponuđač mora da obezbedi da se informacije objavljuju na najmanje pet informativnih internet portala sa teritorije Srbije".

 

Tehnička specifikacija

 

U tehničkoj specifikaciji javne nabavke usluge informisanja navedeno je da "usluge informisanja u javnosti putem medija obuhvata poslove praćenja i izveštavanja o radu organa Grada Valjeva, javnih preduzeća i ustanova. Pružalac usluga se obavezuje da redovno izveštava o radu organa Grada Valjeva i javnih preduzeća i ustanova. U zavisnosti od značaja teme, ove informacije se mogu objavljivati i više puta dnevno, a na zahtev naručioca".

 

Dalje piše da se "izveštavanje odnosi na najznačajnije informacije i događaje iz oblasti rada organa grada Valjeva (Skupština grada, gradonačelnik, Gradsko veće i gradske uprave Valjeva) javna preduzeća i ustanove. Informacije koje se objavljuju odnose se na praćenje aktuelnih dešavanja u organima grada Valjeva. Pored izveštavanja o radu organa grada Valjeva, javnih preduzeća i ustanova, pružalac usluga je dužan da promoviše i Divčibare kao turistički centar".

 

U predlogu ugovora je napisano da će "se usluge informisanja uređivati u dogovoru sa Odsekom za informisanje i protokol grada Valjeva", ali količina usluge nije navedena, ni u ugovoru ni u tenderu!

 

Informisanje, oglašavanje ili popravljanje rejtinga? 

 

Predmet javne nabavke koju je gradonačelnik raspisao su "usluge informisanja", dok je naziv iz rečnika nabavki "usluga oglašavanja". Bez obzira na to da li se radi o oglašavanju ili informisanju, ni jedno ni drugo nema uporište u zakonu.

 

Prema Zakonu o oglašavanju "oglašavanje je predstavljanje u bilo kom obliku u vezi sa poslovanjem odnosno profesionalnom ili poslovnom delatnošću, radi podsticanja prodaje robe i usluga, prodaje nepokretnosti, kao i prenosa prava i obaveza".

 

Aktivnosti koje nemaju svojstvo oglašavanja su, pored ostalog, javno obaveštavanje koje vrše državni organi, odnosno drugi nosioci javnih vlasti... u cilju promovisanja i predstavljanja svojih programa, projekata, akcija, radova i slično.

 

Prema Zakonu o javnom informisanju i medijima lokalne samouprave informisanje mogu finansirati isključivo preko konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja koji je, inače grad Valjevo već raspisao i u toku je, a za to je u gradskom budžetu opredeljeno 7,3 miliona dinara.

 

 

 

 

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 2 sati 42 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 2 sati 43 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan 2 sati

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara