Parastos za Zorana Đinđića  (foto: Đorđe Đoković)
Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
12.03.2019, 12:01

Šesnaest godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

č: | fb:

U hramu Pokrova presvete Bogorodice u Valjevu održan je parastos za Zorana Đinđića, premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke, koji je pred zgradom Vlade Srbije u atentatu ubijen 12. marta 2003. godine.

 

Parastosu je prisustvovalo rukovodstvo valjevskih demokrata, članovi i simpatizeri Demokratske stranke, kao i građani Valjeva poštovaoci Đinđićevog dela.

Parastos za Zorana Đinđića

Parastos za Zorana Đinđića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Danas su članovi porodice, predstavnici Demokratske stranke i Vlade koju je vodio, kao i članovi aktuelnog kabineta odali počast Zoranu Đinđiću, kako na mestu na kom je ubijen, tako i na mestu gde je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

Predstavnici DS-a će od 18 časova zajedno sa organizatorima protesta "Jedan od pet miliona" organizovati memorijalnu protestnu šetnju "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami" - od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade. U pozivu na tu šetnju navedeno je da će građani imati priliku da odaju poštu "velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila".

 


Politička pozadina ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića nikada nije otkrivena

 

Zoran Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi. Njegovim ubistvom mnoge od tih reformi su zaustavljene ili usporene. 

 

Zoran Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva, bio je predsednik DS-a.

 

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

 

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 16 sati 53 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 17 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar