Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
13.03.2019, 08:07

Ministar Vladan Vukosavljević danas u Valjevu

č: | fb:

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetiće danas Valjevo i Modernu galeriju povodom projekta "Gradovi u fokusu". 

 

Ministarstvo kulture i informisanja je prošle godine Gradu Valjevu odobrilo sedam miliona dinara za projekat "Tragom velikana", kojima su kupljene slike - najveće platno dimenzija 810 sa 260 centimetara "Sećanje na Džejmsa Frejzera - Triptih o materiji i smrti", akademika Ljube Popovića, te dela "Slavoluk" i "Lavirint" Branka Miljuša, "U 19.55 časova" Miloša Šobajića i "Iz centra 4A i dalje" Olje Ivanjicki. Ove slike svrstane se u nacionalno umetničko blago i postale su deo zbirke dela fantastičnog slikarstva Moderne galerije u Valjevu.

 

Današnja poseta Valjevu i Modernoj galerijii je prilika da se ministar Vukosavljević upozna za realizacijom prošlogodišnjeg projekta "Tragom velikana", ali i da se informiše o budućim planovima Valjeva i Moderne galerije, koji se, pre svega, odnose na Muzej fantastike koji će biti smešten u zdanju na Desankinom vencu. Svakako će Valjevu i Modernoj galeriji biti neophodna pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za realizaciju te ideje, ne samo u novcu nego i u tome da se "dođe" do nekih značajnih dela koja bi našla svoje mesto u muzeju.

 

Konkurs pod nazivom "Gradovi u fokusu", koji svake godine raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, pruža priliku jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture i pojedincima, unaprede svoje kapacitete u kulturi i kulturnu ponudu.

 

Izabrani gradovi i opštine poneće titulu - Grad u fokusu, koja će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

  

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 48 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 43 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...