Registracija Prijava preko FB
Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
15.03.2019, 10:38

"Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" po šesti put

č: | fb:

Građanski protest "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" večeras, po šesti put, na Desankinom vencu od 18 časova. Na protestu će govoriti akademik Dušan Teodorović , novinari Dragan Todorović Todor i Rade Radovanović.

 

Pet nedelja građani Valjeva koriste svoje suvereno pravo da mirnim i dostojanstvenim protestnim šetnjama iskažu svoj stav o stanju u Srbiji, u Valjevu i u svakom drugom gradu i opštini u Srbiji.

 

"A stanje je svuda isto. Urušene institucije, unižena pravna država, bahati lokalni podanici, zarad zaštite lika i (ne)dela Vođe, prete, ucenjuju, pale imovinu, zloupotrebljavaju javna dobra. Jedino u čemu su uspešni je sejanje mržnje i straha", navodi Organizacioni odbor građanskih protesta.

 

Dodaju da je najtužnija činjenica da su neki ljudi gubili živote dok su oni osvajali kvadratne metre stambenog prostora i osiromašivanjem države i građana bogatili sebe i svoje podanike.

 

"Od perjanika došli su u poziciju koja je pogubna za državu i društvo. Krvlju zaprljane šinjele zamenili su skupocenim evropskim odelima, huškačku retoriku zamenili su kvazievropskim i populističkim floskulama i izjavama. I dok ista ta Evropa ćuti, građanke i građani Srbije, mirnim i dostojanstvenim protestnim šetnjama, demonstriraju jasan otpor trenutnom stanju u društvu. Svaki korak koji se napravi tokom šetnji je korak ka slobodi, korak ka pravnoj državi", poručili su organizatori protesta u Valjevu.

 

Ističu da je jasno da svako ko šeta ne čini to da bi se došlo do kozmetičke personalne zamene, nego zbog toga što želi promene koje će "u fokus svega staviti pravnu državu koja će u svakom trenutku biti sposobna da zajedno sa građanima gradi pravedno i solidarno društvo. Društvo u kojem su građani, a ne podanici ključni akteri".

 

Nakon okupljanja na Desankinom vemcu i obraćanja akademika i novinara, uslediće protestna šetnja uobičajenom trasom: Ulica vojvode Mišića-Pantićeva-Uzun Mirkova-Karađorđeva-Gradski trg.

 

Aktuelno

Plakat (foto: )
U valjevskoj muzičkoj školi Pre 22 sati 5 minuta

Koncert Gudača sv. Đorđa

Proslava Dana valjevske muzičke škole završava se koncertom jednog od najpoznatijih srpskih orkestara "Gudača sv. Đorđa" u subotu, 25. maja sa početkom u 20 časova.

Maturanti Valjevske gimnazije (arhiva 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 22 sati 6 minuta

Maturanti Valjevske gimnazije - primer zrelosti

Velika matura smatra se svojevrsnim ispitom zrelosti i propusnicom za ulazak u svet odraslih, punopravnih članova društva.   Kao i svako životno doba i ovo pruža uživanje određenih prava,...

Milosav Tešić i Milovan Danojlić (foto: Duška Terzić)
I ovog maja u crkvi na Kamalju Pre 22 sati 6 minuta

Susret sa pesnikom

"Hvala Vam Milovane i Milosave, MILO nam je da vas imamo!", poručili su ljiški srednjoškolci i osnovnoškolci Milovanu Danojliću i Milosavu Tešiću u okviru programa Susret sa pesnikom.