Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
15.03.2019, 21:09

"Diktator i diktatorski sistem moraju pasti"

č: | fb:

Na večerašnjim protestima "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" govorili su novinari Dragan Todorović i Rade Radovanović. Akademik Dušan Teodorović, koji je bio najavljen kao govornik, zbog bolesti i visoke temperature nije došao u Valjevo, ali će to učiniti na jednom od narednih protesta, rekli su organizatori.

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (Foto: DjordjeDjokovic)

Novinar Vremena Dragan Todorović Todor zahvalio se aktivistima Lokalnog fronta koji su mu učinili čast pozivajući ga da govori. Mada, kako reče, ovim protestima i nisu neophodni govornici, jer najbolji govornici su građani, koji se okupljaju, i koračaju protiv ove nakaradne vlasti, u preko sto gradova i mesta Srbije.

  

Todorović je rekao da nije do sada govorio na protestima jer se "malo kiselio" s obzirom na to da su "pojedini pojedinci" iz organizacije protesta bili protiv njegovog pojavljivanja. "Ali, to može biti samo kompliment", rekao je.

 

Valjevski novinar se večeras javno odrekao godišnje nagrade grada Valjeva koju je pre desetak godina dobio za novinarstvo jer je ova vlast ovogodišnjim izborom "pojedinih pojedinaca", kompromitovala i unizila i to priznanje, kao i prethodne dobitnike i sve nas.

 

- Svedoci smo da u njihovoj Srbiji sve nazaduje, samo vođa i čauši napreduju. O onome koji je sinonim za sprdnju, koji je najbolji u svemu, ne treba trošiti reči. On je, kako kaže Maradona srpske književnosti, gospodin Božo Koprivica, tek jedno višesatno klepetalo. Eto, i po Velji Iliću, taj je bio u koaliciji sa njim, pa zna, Vučić samo blebeće, blebeće i blebeće. A definiciju Vučića je najbolje dao Boško Đukanović, naš najčuveniji kardiohirurg, koji je smenjen zato što je najbolji. Opisujući Vučića, u intervjuu koji mi je dao po smeni, naš Boško, koji je svakog petka ovde sa nama, je citirao narodnu izreku: Dobar konj ima sto mana, loš samo jednu, ne valja ničemu – rekao je Todorović.  

 

Dragan Todorović

Dragan Todorović (Foto: DjordjeDjokovic)

Dodao je da taj što ne valja ničemu, sa onima koji još više ne valjaju ničemu, baljezga o zlatnom dobu i budućnosti Srbije. A njega samo interesuje kako da pokrade izbore, i tako dobije takozvani legitimitet za dalju pljačku. Njegovi najveći rezultati, prema rečima Todorovića, su armija botova, koja za naše pare lajkuje na internetu, i autobusi nesrećnika koji ga, opet za naše pare, prate i daju privid podrške.     

 

- Sve to nije budućnost, nego neopisiva sramota. Razmnožili su se kao ambrozija, pogledajte, odozgo do dole, i odozgo na gore, sve što ne valja ničemu, na čelu sa onim koji najviše ne valja ničemu, kroji sudbinu Srbije. Pogledajte ko je predsednik, ko ministar, ko poslanik, normalan čovek može samo da crveni pred takvim spodobama. A tek na lokalu, pogledajte u Valjevu ko je gradonačelnik, ko su pomoćnici i druge plaćene ćoškadžije, ko je odbornik, ko je na čelu javnih preduzeća i ustanova, koji su to vikend masteri raznih menandžmenta, tome samo oni koji nisu ničemu mogu da se raduju i da to podržavaju – rekao je novinar Vremena.

           

On je poručio da nama treba država koja će biti servis građana, a ne raznih partijskih suklata, i zato će biti, kako reče, malo romantičan.

 

- Opozicija je građanima ponudila Sporazum sa narodom, i sve je to u redu. Ali hajde i da građani ponude opoziciji amandman, sutra, ako dođe do slobodnih izbora, ako dođe do zajedničke liste, hajde da na toj zajedničkoj listi, naročito na lokalu, bude 51 posto predstavnika građana, jer, i među nama, se moramo odbraniti od onih koji nisu ničemu, koji valjaju samo sebi i svojim partijama. Sa protestima se mora ići do kraja, ne smemo odustati zbog Kurte, ni zbog Murte ne smemo stati, a ponajpre zbog sebe moramo nastaviti! A kad se krene za Beograd, obavezno da se ide preko Uba – rekao Dragan Todorović sugrađanima koji su ga pozdravili jakim i dugim aplauzom.

Rade Radovanović

Rade Radovanović (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Dugogodišnji novinar Slobodne Evrope i jedan od osnivača lista Danas Rade Radovanović poručio je da diktator i diktatorski sistem mora pasti.

 

- Postoji desetina i stotine razloga za pobunu građana u Srbiji, ali ih moramo svesti na nekoliko racionalnih kako bi se mogli ostvariti. Jedan od osnovnih razloga je sadržan u poruci koja glasi: diktator i diktatorski sistem koji vlada u našoj Srbiji moraju pasti! To nije pitanje političke orjentacije, da li mi se više sviđa levo ili desno, da li mi se više sviđa ovaj ili onaj, to je civlizacijsko pitanje svakoga od nas, jer vi dragi Valjevci bolje od mene znate kako i u kakvom gradu danas živite. Ovakvu civilizacijsku katastrofu, bruku i sramotu Srbija nije imala, niti je ikada u takvoj sramoti bila, pa čak ni devedesetih, a to su bile godine kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja – rekao je Radovanović.

 

Podsetio je da Vučić uvek ističe da je bio najbolji student prava, ali teško da bilo ko zna kakav je pravnik jer nikada nije radio kao pravnik, osim jednog kratkog vremena u Pinkiju u Zemunu gde je bio zaposlen u vreme kada su Radikali bili na vlasti u toj beogradskoj opštini.

 

- Mi takvog čoveka kao što je Vučič, ekipu oko njega, njegovu Vladu i čitavu njegovu bulumentu ne smemo više da trpimo. Ne da ne smemo nego je to pitanje časti građana u svakom gradu. Oni ili mi; oni su Jutke, Dragoljub iz Grocke, i oni su masovno takvi, mali i veliki Vučići, koji od Srbije prave svinjac! Nećemo da živimo u svinjcu, nećemo to da trpimo - poručio je Radovanović uz burno odobravanje prisutnih.

 

Naveo je da trenutno u Beogradu masovno seku stogodišnje  drveće i ruše stepenice od Kalemegdana, da bi izgradili gondolu! Govorio je i o tome koliko je "strašno" i "tužno" i to što su neke žene u Brusu izašle na ulicu da daju podršku "svom predsedniku Jutki!". 

 

Rade Radovanović je pozvao građane Valjeva da sve lidere opozicionih partija zajedno "pritisnemo", da je 13. aprila zakazan protest u Beogradu na koji je pozvana cela Srbija, ukoliko do tog datuma ne budu ispunjeni zahtevi opozicije.

  

- Ciljevi u islovi su postavljeni, ali mora se znati šta će biti posle. I da se prestane sa raspravama, dijalozima, ko hoće, a ko neće da govori. Uvek kada vidite da se postavljaju takva pitanja, treba da znate da iza tih pitanja stoje oni, službe... Ovo je pitanje budućnosti Srbije. Zaista od nas zavisi, od svakoga od nas. Da li ćemo nastaviti da živimo u poniženju i u ovakvim uslovina, ili ćemo sveopštom narodnom pobunom, pobunom građana u svim gradovima u Srbiji, svrgnuti, skloniti sa vlasti čoveka koji je zatvorio Skupštinu, poniziio pravosuđe, koji određuje ko jeste, a ko nije kriv... To Srbija nije imala do sada, a ne treba da ima ni ubuduće, zato Aleksandar Vučić i njegov režim mora pasti – rekao je Radovanović.

  

Dodao je, i građani to treba da znaju, da ovaj režim neće zaustaviti i skloniti samo šetnjama bez obzira na to u koliko gradova i koliko masovno šetali.

 

- Na poštenim i fer izborima treba doći do poštene vlasti, koja mora da ima dobre stručnjake, koji će praviti nove zakone i uspostaviti novo državno ustrojstvo. Jedan od najvažnijih zakona treba da bude o poreklu imovine. Srbija mora da bude država vladavine prava i društvo socijalne pravde. Bez toga ostajemo u ovakvoj Srbiji, zato diktator mora pasti - poručio je novinar Rade Radovanović i pozvao Valjevce da se "vidimo 13. aprila u Beogradu".

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (Foto: DjordjeDjokovic)

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (Foto: DjordjeDjokovic)

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (Foto: DjordjeDjokovic)

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Građani su i večeras šetali uobičajenom trasom - od Desankinog venca, Ulicom vojvode Mišića, Pantićevom, Uzun Mirkovom i Karađorđenom do Gradskog trga. U koloni je bilo oko 700 Valjevaca koji su šetnjom iskazali svoj stav o stanju u Srbiji, u Valjevu i u svakom drugom gradu i opštini u Srbiji. "A stanje je svuda isto. Urušene institucije, unižena pravna država, bahati lokalni podanici, zarad zaštite lika i (ne)dela Vođe... Jedino u čemu su uspešni je sejanje mržnje i straha".

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 8 sati 12 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 8 sati 12 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara