Dan grada 2018. (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Dan grada 2018. (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2019, 07:26

Svečana akademija i nagrade za najuspešnije

č: | fb:

Povodom obeležavanja Dana Grada Valjeva danas će u podne biti održana Svečana akademija u Centru za kulturu u okviru koje će biti uručene nagrade grada Valjeva pojedincima i kolektivima za ostvarene rezultate.

 

Nagrada grada se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u Valjevu i to u 14 oblasti. Ove godine nije dodeljena nagrada u oblasti urbanizma i arhitekkture, a od 13 dobitnika petoro je doktora.

 

Godišnja nagrada za postignute rezultate u privredi pripala je kompaniji "Bosis", za oblast poljoprivreda je nagrađen Dragoljub Dragojlović, dok je za obrazovanje nagrada pripala OŠ "Andra Savčić".

 

Stefan Ž. Mitrović je dobitnik godišnje nagrade Grada u oblasti stvaralaštvo učenika i studenata, u oblasti nauke i inovacije je nagrađen dr Dušan Ružičić, za zdravstvo dr Nebojša Stojaković, u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada sveštenik Milinko Jović, za zaštitu životne sredine  dobitnik nagrade je dr Branka Miholjčić, a u oblasti umetnost i kultura Ljiljana Isidorović.

 

Za humanosti najvišim priznanjem Grada nagrađeno je udruženje "Rodi se na lepom mestu" i njen predsednik dr Nenad Dimitrijević. U oblasti informisanje i društvenog angažovanja nagrada je pripala Jovanu Stojiću, za očuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja dobitnik je KUD "Đerdan", dok je godišnja nagrada u oblasti sporta tišla u ruke Maši Cvetković.

 

Specijalnu nagradu za životno delo dobio je dr Miša Srećković, dok je nagrada za afirmaciju Grada pripala Društvu istraživača "Vladimir Mandić Manda".

 

Nagrada za delo u prethodnoj godini, a izuzetno nagrade se može dodeliti za ukupne rezultate

 

U uslovima za dodeljivanje nagrade grada Valjeva za 2018. godinu piše da se "nagrada dodeljuje za delo ili postignuća koje je postalo dostupno javnosti u periodu od 1. januara do 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj se nagrade dodeljuju. Izuzetno, nagrada se može dodeliti za kontinuirani rad i ukupne rezultate u oblasti za koju se nagrada dodeljuje.  

 

Sudeći prema odluci za nagrade u oblasti umetnost i kultura,i u oblasti informisanje, članovi Komisije a i odbornici Skupštine grada rukovodili su se "izuzetno".

 

Kako piše u uslovima za dodeljivanje nagrade grada Valjeva za 2018. godinu "u oblasti umetnosti i kulture nagrada se dodeljuje za izuzetno publikovano ili izvedeno umetničko ostvarenje, kao i za izuzetne akcije ili poduhvate koji naročito doprinose razvoju umentosti ili kulturnih potreba i navika građana".

  

Predsednik Komisije dr Ljubomir Pavić pročitao je obrazloženje zbog čega se Komisija za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva odlučila da nagrada u oblasti umetnosti i kulture pripadne Ljiljani Isidorović:

 

"Ljiljana Isidorović, poznatija kao Ljilja Ćao, rođena je u Valjevu gde je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Nakon završetka školovanja Ljilajna je nastvavila da se bavi kulturom kao umetnica, glumica, pesnikinja, a kao njen redovni pratilac kroz godine koje će uslediti.

Decenijama aktivno učestvuje u održavanju nivoa kulture i kulturnog sadržaja grada Valjeva. Nesebično, skromno, tiho pomaže organizovanje književnih večeri, povezujući ustanove kulture sa umetnicima. Blizak je saradnik Biblioteke, svoje talente širi u vidu primenjene uemtnosti na izložbama rukotvorina".

 

Što se tiče uslova za dodeljivanje nagrade u oblasti informisanja i društvenog angažovanja piše da se "dodeljuje za seriju ili više napisa, televizijskih ili radijskih priloga ili emisija, publicističkih radova o temama od značaja za politički, kulturni, privredni i ukupni društveni život u gradu".

 

Pavić je je pročitao i obrazloženju zbog čega se Komisija za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva odlučila da  nagrada u oblasti informisanja dodeli novinaru u penziji Jovanu Stojiću:

 

"Stojić kao novinar Politike, društvenim angažovanjem, kako u minulim tako i u ovoj godini dao veliki doprinos afirmaciji ne samo Valjeva , već i valjevskog kraja u svim oblastima na prostorima Srbije, a i bivše Jugoslavije. Za svoj častan, pre svega profesionalni odnos, Stojić je dobio više zasluženih priznanja, nagradu Udruženja novinara Srbije, Orden rada sa srebrnim vencem... i niz drugih priznanja. I danas u osmoj deceniji Stojić ne posustaje i dalje ore svoje novinarske brazde u Tanjugu, Glasu zapadne Srbije, na stranicama dodatka Politike. Veliki trag je ostavio u objavljivanju nekoliko publikacija".

 

Pored predsednika Komisije dr Ljubomira Pavića i odbornice Gorice Selaković, koja je zamenik predsednika, u Komisiji su još Viktor Mićić, odbornik, Vigor Majić, direktor IS Petnica, Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole, dr Zoran Jokić, dr Željka Marić, profesor fizičkog vaspitanja u penziji Milan Korać i Đorđe Jovančić, zaposlen u Gradskoj upravi, advokati Miloš Cvejić i Saša Drajić.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 54 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara