Registracija Prijava preko FB
Dan grada 2018. (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Dan grada 2018. (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2019, 07:26

Svečana akademija i nagrade za najuspešnije

č: | fb:

Povodom obeležavanja Dana Grada Valjeva danas će u podne biti održana Svečana akademija u Centru za kulturu u okviru koje će biti uručene nagrade grada Valjeva pojedincima i kolektivima za ostvarene rezultate.

 

Nagrada grada se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u Valjevu i to u 14 oblasti. Ove godine nije dodeljena nagrada u oblasti urbanizma i arhitekkture, a od 13 dobitnika petoro je doktora.

 

Godišnja nagrada za postignute rezultate u privredi pripala je kompaniji "Bosis", za oblast poljoprivreda je nagrađen Dragoljub Dragojlović, dok je za obrazovanje nagrada pripala OŠ "Andra Savčić".

 

Stefan Ž. Mitrović je dobitnik godišnje nagrade Grada u oblasti stvaralaštvo učenika i studenata, u oblasti nauke i inovacije je nagrađen dr Dušan Ružičić, za zdravstvo dr Nebojša Stojaković, u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada sveštenik Milinko Jović, za zaštitu životne sredine  dobitnik nagrade je dr Branka Miholjčić, a u oblasti umetnost i kultura Ljiljana Isidorović.

 

Za humanosti najvišim priznanjem Grada nagrađeno je udruženje "Rodi se na lepom mestu" i njen predsednik dr Nenad Dimitrijević. U oblasti informisanje i društvenog angažovanja nagrada je pripala Jovanu Stojiću, za očuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja dobitnik je KUD "Đerdan", dok je godišnja nagrada u oblasti sporta tišla u ruke Maši Cvetković.

 

Specijalnu nagradu za životno delo dobio je dr Miša Srećković, dok je nagrada za afirmaciju Grada pripala Društvu istraživača "Vladimir Mandić Manda".

 

Nagrada za delo u prethodnoj godini, a izuzetno nagrade se može dodeliti za ukupne rezultate

 

U uslovima za dodeljivanje nagrade grada Valjeva za 2018. godinu piše da se "nagrada dodeljuje za delo ili postignuća koje je postalo dostupno javnosti u periodu od 1. januara do 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj se nagrade dodeljuju. Izuzetno, nagrada se može dodeliti za kontinuirani rad i ukupne rezultate u oblasti za koju se nagrada dodeljuje.  

 

Sudeći prema odluci za nagrade u oblasti umetnost i kultura,i u oblasti informisanje, članovi Komisije a i odbornici Skupštine grada rukovodili su se "izuzetno".

 

Kako piše u uslovima za dodeljivanje nagrade grada Valjeva za 2018. godinu "u oblasti umetnosti i kulture nagrada se dodeljuje za izuzetno publikovano ili izvedeno umetničko ostvarenje, kao i za izuzetne akcije ili poduhvate koji naročito doprinose razvoju umentosti ili kulturnih potreba i navika građana".

  

Predsednik Komisije dr Ljubomir Pavić pročitao je obrazloženje zbog čega se Komisija za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva odlučila da nagrada u oblasti umetnosti i kulture pripadne Ljiljani Isidorović:

 

"Ljiljana Isidorović, poznatija kao Ljilja Ćao, rođena je u Valjevu gde je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Nakon završetka školovanja Ljilajna je nastvavila da se bavi kulturom kao umetnica, glumica, pesnikinja, a kao njen redovni pratilac kroz godine koje će uslediti.

Decenijama aktivno učestvuje u održavanju nivoa kulture i kulturnog sadržaja grada Valjeva. Nesebično, skromno, tiho pomaže organizovanje književnih večeri, povezujući ustanove kulture sa umetnicima. Blizak je saradnik Biblioteke, svoje talente širi u vidu primenjene uemtnosti na izložbama rukotvorina".

 

Što se tiče uslova za dodeljivanje nagrade u oblasti informisanja i društvenog angažovanja piše da se "dodeljuje za seriju ili više napisa, televizijskih ili radijskih priloga ili emisija, publicističkih radova o temama od značaja za politički, kulturni, privredni i ukupni društveni život u gradu".

 

Pavić je je pročitao i obrazloženju zbog čega se Komisija za dodelu godišnje nagrade grada Valjeva odlučila da  nagrada u oblasti informisanja dodeli novinaru u penziji Jovanu Stojiću:

 

"Stojić kao novinar Politike, društvenim angažovanjem, kako u minulim tako i u ovoj godini dao veliki doprinos afirmaciji ne samo Valjeva , već i valjevskog kraja u svim oblastima na prostorima Srbije, a i bivše Jugoslavije. Za svoj častan, pre svega profesionalni odnos, Stojić je dobio više zasluženih priznanja, nagradu Udruženja novinara Srbije, Orden rada sa srebrnim vencem... i niz drugih priznanja. I danas u osmoj deceniji Stojić ne posustaje i dalje ore svoje novinarske brazde u Tanjugu, Glasu zapadne Srbije, na stranicama dodatka Politike. Veliki trag je ostavio u objavljivanju nekoliko publikacija".

 

Pored predsednika Komisije dr Ljubomira Pavića i odbornice Gorice Selaković, koja je zamenik predsednika, u Komisiji su još Viktor Mićić, odbornik, Vigor Majić, direktor IS Petnica, Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole, dr Zoran Jokić, dr Željka Marić, profesor fizičkog vaspitanja u penziji Milan Korać i Đorđe Jovančić, zaposlen u Gradskoj upravi, advokati Miloš Cvejić i Saša Drajić.

 

Aktuelno

Ajfelov toranj (foto: Dragan Belajac Džagi)
Ovoga puta o ljubavi Pre 1 sati 47 minuta

Na kafi ispod "Ajfelovog tornja" na Ubu

Odžačar, kolekcionar i od svake ruke darovit Milivoj Tanasijević ćerki Obreniji ispunio želju. U dvorištu porodične kuće napravio je Ajfelov toranj, visok 5,3 metra i težak oko 200 kilograma....

Ranka Savić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon razgovora ASNS i rukovodstva fabrike 23.01.2020

Ranka Savić: U "Krušiku" nema viška zaposlenih

U "Krušiku" predstoji određena vrsta racionalizacije, ali viška zaposlenih neće biti, prenela je Ranka Savić. Finansijska situacija nije sjajna, ali fabrika ima veliku podršku Ministarstva odbrane...  · 13 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje policije 23.01.2020

U automobilu pronađeno 444 grama marihuane

Valjevska policija je uhapsila S. Đ. (25) i A. Đ. (50) zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. U automobilu "mazda" policija je...