Blatnjav put u Valjevskoj Loznici (foto: Đorđe Đoković)
Blatnjav put u Valjevskoj Loznici (foto: Đorđe Đoković)
21.03.2019, 07:50

Ako "ne talasate" dobićete novi put i rasvetu, u suprotnom gazićete blato

č: | fb:

Da valjevska vlast funkcioniše po principu pretnji i ucena, obećanja i zloupotreba, pokazuje primer meštana Valjevske Loznice, koji su se pre mesec i po dana požalili da su njihovi putevi u oktobru prošle godine, pred izbore za mesne zajednice, presuti jalovinom umesto "dobrim materijalom". 

 

Sprečavajući juče meštane da vrate Gradu nekoliko kilograma blata, službenici Gradske uprave su indirektno priznali da je put presut nekvalitetnim materijalom. Umesto da preuzmu odgovornost, oni prete meštanima i obećavaju im novi put i rasvetu, ali pod uslovom da se ne pojavljuju pred novinarima.

 

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović, koga su meštani pre mesec i po dana zamolili za pomoć, pozvao je novinare na događaj pred vratima Gradske uprave zakazan za sredu u 14 časova. Kako je naznačeno u pozivu, "meštani Valjevske Loznice su, kao poklon za gradsku upravu, poželeli da vrate nekoliko  kilograma zemlje koju im je kao materijal za put poslao naručilac radova". Radović kaže da je dan ranije na skup pozvao i Dejana Žarkovića koji je bio nadzorni organ u poslovima oko puteva u Valjevskoj Loznici.

 

- Pokazalo se da smo, sasvim slučajno, pronašli pravi recept za buđenje učmalih gradskih funkcionera. Reakcija je zaista bila munjevita. U utorak, odmah po prijemu našeg poziva, u Valjevsku Loznicu su, kako nas obavestiše, stigli rukovodilac gradskog Odeljenja za infrastrukturu Zoran Trifunović i službenik tog odeljenja koji je bio nadzorni organ Dejan Žarković. Imena i funkcije preostalih gostiju nisu previše važna, a bilo je i takvih. Ono što za meštane jeste najvažnije bila su obećanja pomešana sa pretnjama. Kako su mi rekli, obećani su novi putevi kroz selo, ali ne samo to: svi ti putevi biće dodatno još i osvetljeni. Uz jedan jedini uslov - da se niko od stanovnika Valjevske Loznice ne pojavi u sredu ispred Gradske uprave u 14 časova – rekao je Radović novinarima koji su se jedini pojavili u zakazano vreme na zakazanom mestu.

 

Ljubomir Radović i novinari ispred Gradske uprave

Ljubomir Radović i novinari ispred Gradske uprave (Foto: Đorđe Đoković)

Radović je podsetio da je krajem oktobra prošle godine, pred komediju sa izborima u mesnim zajednicama, meštane Valjevske Loznice obradovala vest da će im putevi kroz selo biti popravljeni i presuti, kako se obično zovu predizborni zahvati svake loše vlasti.

 

- Kao odbornik, već sam upoznao javnost sa načinom na koji su izvođač i naručilac, preduzeće "Cevas co" iz Lazarevca i dična nam Gradska uprava, ove radove izveli. Nisu pomogla ni upozorenja meštana da to čime im puteve presipaju nije kameni agregat sa najviše 30 odsto jalovine, nego jalovina u kojoj se slučajno našao i poneki kamenčić. Kiše i snegovi, naravno, nisu imali obzira prema izvođaču radova, pa su puteve pretvorili u more blata u koje su vozila meštana upadala do osovina – naveo je Radović.

 

S obzirom na to da "bahate gradske funkcionere nije uzbudio gnev meštana Valjevske Loznice", Radović je, kako reče, bio prinuđen da pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja postavi nekoliko pitanja. Pored toga što je saznao ime i prezime nadzornog organa, otkrio je da primopredaja radova nije izvršena i, najvažniju činjenicu - da izvođač nije podneo gradskoj upravi garantne listove za upotrebljeni materijal.

 

- Kako se to našoj vrloj Gradskoj upravi često događa ponovo nedostaju dokumenti koji se tiču upravo kvaliteta izvedenih radova i kvaliteta ugrađenog materijala, dakle elementi kojima izvođač, po Zakonu i prema ugovoru koji je potpisao sa Gradskom upravom, dostavlja garantne listove za ugrađeni materijal. Nedostaje, i to je već uobičajeno, akt kojim je izvršena primopredaja izvršenih radova. Ako je ponuđač, dakle Gradska uprava, imao neke primedbe, ako je uočio neke nedostatke, imao je i zakonsku i ugovornu obavezu da izvođaču podnese pismeni zahtev za otklanjanje nedostataka. Ni takvog akta u Gradskoj upravi nema – saopštio je Radović novinarima kojima je dao na uvid dokazni materijal koji otkriva da ugovor između grada i izvođača radova nije bio poštovan.

Ljubomir Radovć

Ljubomir Radovć (Foto: Đorđe Đoković)

Radović pita da li će se Gradska uprava posle skoro šest meseci prisetiti da još teče garantni rok za izvedene radove i zahtevati od preduzeća "Cevas co" da uočene nepravilnosti otkloni?

 

- Vladavina aktuelne gradske vlasti nije zasnovana ni na propisima, ni na procedurama i zakonima, o čemu govorimo iz nedelje u nedelju. Ovaj slučaj pokazuje bahatost i silu gradske vlasti, i to je ta pretnja povezana sa obećanjima – rekao je nezavisni odbornik Ljubomir Radovć.

 

Dodao je da za građane koji su još jednom poverovali u obećanja ima razumevanja, jer "niko ne želi da dospe na crnu listu koja, zar ne, ne postoji".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs ukoliko gradska vlast ne ispuni obećanje i meštani Valjevske Loznice ne dobiju ni novi put, ni struju, i ponovo se požale, da li će ih ignorisati ili će se ponovo odazvati na njihov poziv, Radović kaže da će im pomoći, jer "zahteve građana po bilo kom osnovu ne treba ignorisati".

 

 

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 52 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 49 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara