Budžetski džak (ilustracija Dušan Arsenić)
Budžetski džak (ilustracija Dušan Arsenić)
26.03.2019, 07:29

Zorica Jelača dobila preko 5,2 miliona dinara za informisanje iz kase Valjeva

č: | fb:

Više od polovine novca iz budžeta Valjeva opredeljenog za informisanje javnosti dobili su Zorica Jelača i Marko Aćimović, direktori i vlasnici beogradskih preduzeća i Udruženja građana.

 

Reč je o preduzećima i licima preko kojih je Zoran Majdak i ranije poslovao sa gradom Valjevom i gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem naplaćujući različite usluge "informisanja". Poput pripreme tekstova za sajt Grada za koje je Gvozdenović preduzeću Marka Aćimovića svakog meseca plaćao 50.000 dinara, ili poput plaćanja preduzeću Zorice Jeleča za izveštavanje sa šahovskog turnira Memorijal "Momčilo Gvozdenović Triša"...

 

Polovina novca iz valjevskog budžeta za lica iz Džona Kenedija 51 Beograd

 

Iz budžeta Valjeva za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja opredeljeno je 7,3 miliona dinara, dok je za usluge informisanja "kupljene" kroz javnu nabavku izdvojeno 4.140.000 dinara, što ukupno iznosi 11.440.000 dinara. Od tog iznosa 6.150.000 dinara dobila su preduzeća Zorice Jelače i Marka Aćimovića.

 

Preduzeće Global Media Broadcast, koje je sa 1000 dinara uloga osnovano 13.02.2018. godine, čiji je direktor i vlasnik Marko Aćimović, dobilo je 410.000 dinara za projekat "Gojazno nije zdravo".

 

Preduzeće Info 24 Media, koje je sa 1000 dinara uloga osnovano 22.01.2019. godine, čiji je direktor i vlasnik takođe Marko Aćimović dobilo je 500.000 dinara za projekat "Gradske teme Valjeva".

 

Preduzeće In Network Solution, koje je sa 1000 dinara uloga osnovano 14.07.2017. godine, čiji je direktor i vlasnik Zorica Jelača dobilo je 400.000 dinara za projekat "Glas za jednakost".

 

Zorica Jelača je i zastupnik Udruženja građana "Zajedno do jednakosti", koje je osnovano 30.05.2018. godine, koje je dobilo je 700.000 dinara za projekat "Bela kuga – naša briga".

 

Zanimljivo je i to da su, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), na istoj adresi Džona Kenedija 51 Beograd, i preduzeće Marka Aćimovića i preduzeće Zorice Jelače i Udruženje građana čiji je zastupnik Zorica Jelača.

 

Pored 1,1 milion dinara za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja, beogradsko preduzeće Zorice Jelače je iz budžeta grada Valjeva dobilo 4.140.000 dinara za usluge informisnja javnosti i to preko javne nabavke. Podsećam, novinarska udruženja su upozorila da je ta javna nabavka nezakonita jer "finansiranje usluge informisanja nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima" i zatražila su od gradonačelnika Valjeva da obustavi javnu nabavku usluge informisanja.

 

Iz valjevskog budžeta novac i za Radoicu Milosavljevića

 

SOS kanal plus iz Beograda, koji je sa 100 dinara uloga osnovan 8.01.2018. godine, čiji je direktor Aleksandar Milutinović dobio je 220.000 dinara za projekat "Budućnost na planeti".

 

Vlasnik SOS kanala plus je Radoica Milosavljević koji je privatizovao pre četiri godine osam televizija za 280 hiljada evra i za koga se tvrdi da je blizak sadašnjem direktoru BIA i funkcioneru SNS-a Bratislavu Gašiću. 

 

Aleksandar Milutinović je vlasnik i direktor i preduzeće Media advertising iz Beograda koje je dobilo 210.000 dinara za projekat "Nas je 10 %".

 

Novac i za očuha šefa kabineta gradonačelnika Valjeva

 

Projekat "Podizanje kvaliteta informisanja osoba sa invaliditetom" sa kojim je konkurisao Nenad Kudić PR atelje za oblikovanje i izradu predmeta od drveta Jelena ART JK Valjevo, iz budžeta Grada biće sufinansiran sa 220.000 dinara.

 

Inače, Nenad Kudić je očuh Borka Aleksića, koji je bio prvi šef kabineta gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića i potpredsednik GrO SNS. Aleksić je trenutno zaposlen u Gradskoj uparvi kao inspektor za sport, ali je "nezvaničan" šef kabineta gradonačelnika Valjeva.

 

Komisija je prvo podelila novac, pa je potom, navodno, ocenjivala projekte

 

Načelnik Gradske uprave Jelica Panjković-Tešić donela je rešenje o dodeli sredstava iz budžeta Valjeva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja. Rešenje je doneto na osnovu predloga Komisije za ocenu projekata, koja je od 45 pristiglih izabrala 21 projekat.

 

Sudeći prema zapisniku sa održane sednice, Komisija je prvo podelila novac za 21 projekat, pa su "potom potpisali izjavu da nisu u sukobu interesa niti da obavljaju javnu funkciju", pa su "nezavisno i pojedinačno za svaki projekat, izvršili bodovanje i ocenjivanje", a nakon toga Komisija je donela zaključak u kome se predlaže načelniku Gradske uprave da se u 2019. godini sufinansira 21 projekat.

 

Zanimljivo je da su članovi komisije samo za projekte sa kojima su konkurisala preduzeća Zorice Jelače i Marka Aćimovića, napisali "projekat je dobro postavljen i definisan" ili "projekat je jasno i precizno definisan" ili "projekat je dobro definisan i jasno su predstavljeni ciljevi i aktivnosti" ili "projekat je jasno definisan".

 

Predsednik Komisije za ocenu projekata bio je Aleksandar Simić novinar TV Studio B, a pored njega su tu još bili Miloš Lazić, Danijela Ivanković novinar i predsednik upravnog odbora Društva novinara Niša, Jovan Stojić valjevski novinar u penziji i Jelena Lekić-Nikolić, master u kulturi, direktor Narodnog muzeja Valjevo.

 

Svoj potpis na zapisnik sa sednice Komisije za ocenu projekata, koja je počela 13. marta u 11 časova a završena u 19.30 časova, pored članova, stavila je i sekretar Komisije Mirjana Goloskoković.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 25 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 34 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara