Bebe u valjevskom porodilištu (foto: Đorđe Đoković)
Bebe u valjevskom porodilištu (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2014, 10:08

Rađa se sve manje beba

č: | fb:

Kao i u većini drugih krajeva Srbije i u Porodilištu Valjevske bolnice se rađa manje beba. U odnosu na pre par godina, kada se godišnje rađalo 1.400 mališana, prošle godine je na svet došlo 1.200 beba. Ipak, zaposlene u valjevskom Porodilištu prošlog meseca iznenadio je broj rođenih beba koje su popravile ovogodišnju statistiku.

- Pad u natalitetu je primetan i kod nas. Pre osamnaest godina kada sam počinjao da radim bilo je dve i po hiljade porođaja godišnje, a prošle godine je bilo nepunih 1.200 porođaja. Postoji jasan trend pada, statistički značajan, pre tri-četiri godine bilo je 1.400 porođaja, a prošle 200 manje. Moram da priznam da je trend u ovoj godini nešto pozitivniji, posebno u julu kada smo imali 133 porođaja, što bi bilo idealno kada bi svaki mesec bio takav. Ono što se poslednjih dvadesetak godina dešavalo na ovim prostorima sigurno je uticalo na natalitet. Sve više se pitamo koliko će nas uskoro trebati ovde da radi, jer imamo 21 krevet u porodilištu i mnogo smo srećni kada su svi kreveti puni, kao što je bio slučaj u julu, kada smo pacijente morali i ranije da otpuštamo – kaže dr Vukašin Radojičić, šef Porodilišta u Opštoj bolnici Valjevo.

Dr Vukašin Radojičić

Dr Vukašin Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Od neprocenjivog značaja je otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u Valjevu, tako da parovi koji imaju problem steriliteta mogu potražiti pomoć. Međutim, drugi su razlozi velikog pada nataliteta.

- Mislim da tu postoje dva razloga. Najpre jedan nagli, značajan i ozbiljan socio-ekonomski razvoj sa prevelikom emancipacijom populacije uopšte, gde se prvo planira karijera, a potom brak i potomstvo. Drugi je teška ekonomska situacija gde ljudi moraju da razmišljaju onako kako im ta situacija nalaže. Ne mora da znači da gde ima dvoje dece ne može da bude i troje, ali nemaština je uglavnom u našim uslovima verovatno vodeći razlog pada nataliteta – smatra dr Radojičić.

On kaže da se biološki sat pomerio, ali da o potomstvu treba misliti što ranije, jer posle navršenih 40 godina života teško uspeva i veštačka oplodnja. Kada su u pitanju mlade trudnice dr Radojičić kaže da ima i onih ispod 18 godina, tako da se o seksualnim odnosima i kontracepciji mora više razgovarati sa decom, za koju su uvek otvorena vrata savetovališta u domovima zdravlja, ali bi ipak najviše znanja kao i za sve ostalo mladi trebalo da ponesu iz kuće.  

Dr Svetlana Marković

Dr Svetlana Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Trećina porođaja „carskim rezom“

- Trend u svetu, pogotovo u Južnoj Americi, je da su porođaji na „carski rez“ sve češći. Kod nas je trend sličan evropskim, nešto je veći broj u odnosu na prethodne godine. Poslednjih par godina kod nas se trećina porođaja dovršava operativnim putem, uz napomenu da je prošle godine procenat „carskih rezova“ bio 33 posto, a ove godine za prvih sedam meseci 30 posto. Da li je to slučajan pad ili ne, ali mi radimo na tome da postupamo po dobrim i uobičajenim merilima kliničke prakse gde je kroz sve ove godine sasvim sigurno potvrđeno da povećanje broja „carskih rezova“ ne smanjuje perinatalni morbiditet i mortalitet. Dakle, može da bude i 100 posto „carskih rezova“, ali biće isti procenat problema pri porođaju i sa majkama i sa decom, čak i veći broj problema sa majkama jer je „carski rez“ ipak operacija koja nosi rizike. Mi sa našim anesteziolozima radimo i porođaje sa epiduralnom anestezijom, pa se i u Valjevskoj bolnici uspešno radi bezbolni porođaj, tako da se nadamo da će broj „carskih rezova“ u odnosu na broj porođaja naći pravu meru u narednom periodu – kaže dr Vukašin Radojičić.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 21 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...