Registracija Prijava preko FB
Grad Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
11.04.2019, 07:06

Funkcioneri ne dostavljaju naloge za službena putovanja jer je "mala dnevnica"

č: | fb:

Službenici Gradske uprave, uključujući i funkcionere, ne popunjavaju naloge za službena putovanja, tako da nije poznato sa kojim zadatkom su putovali, niti je poznata svrha i cilj njihovih putovanja.

 

Ono što je poznato jeste da je za sedam meseci, od maja do novembra prošle godine, za gorivo potrošeno oko 4,4 miliona dinara, dok je ugovor sa Knez Petrolom sklopljen na 4,8 miliona dinara i to za godinu dana, a krajem godine sa novim dobavljačem potpisan je ugovor na još 5,2 miliona dinara.

 

Sudeći prema putnim nalozima upotrebe službenih automobila, funkcioneri i službenici Grada najviše su se vozili u "lokalu", a najčešće su putovali u Beograd, nešto ređe u Novi Sad, ponekad u Šabac, Niš, Loznicu, Čačak, Užice, Kragujevac, Kraljevo, Topolu..., na spisku su Budva, Kopaonik, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Banja Koviljača...

 

Kojim poslom su gradski službenici putovali širom Srbije, pokušali smo da saznamo.

 

Zato smo zatražili naloge za službena putovanja koji, pored ostalog, sadrže i sa kojim zadatkom se određeno lice upućuje na službeni put. Naloge nismo dobili jer ih "Gradska uprava grada Valjeva ne poseduje".

 

U odgovoru na naš zahtev piše da "zbog malog iznosa cele dnevnice (150 dinara) i polovine (75 dinara) vrlo retko neko od vozača ili zaposlenih po završenom službenom putovanju podnosi nalog za službeno putovanje i to je jedini razlog što organi Grada ne poseduju ta dokumenta".

 

Dalje se navodi da se nalog za službeno putovanje izdaje u jednom primerku tako da kopija ne ostaje u Odeljenju, ali, kako piše u odgovoru, "izdati nalozi za službena putovanja se obavezno unose u knjige Evidencije službenih putovanja, koje se vode u nadležnom Odeljenju i u Kabinetu gradonačelnika".

 

Ni iz knjiga Evidencije službenih putovanja, koje su nam dostavljene a odnose se na period od jula do decembra 2018. godine, nismo saznali kojim poslom, na kakav sastanak ili sa kim na sastanak, su službenici Grada putovali, jer u rubriku svrha putovanja najčešće je upisivano: službeno; sastanak; seminar; po nalogu gradonačelnika...

 

U knjigu Evidencija službenih putovanja, koja se vodi u nadležnom Odeljenju, upisano je 140 imena lica koja su službeno putovala. Malobrojni su oni koji su upisivali konkretnu svrhu putovanja; od rukovodilaca odeljnja službeno je putovala Zora Bojičić  (društvene delatnostu) na sastanak UNICEF i OSCD, u Zavod za zaštitu spomenika, Tijana Todorović (lokalni razvoj) na sastanak u Agenciju za javna ulaganja, Željko Tabašević (finansije) u Narodnu banku Srbije, i pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić na sastanak SKGO u Kraljevo, sastanak u Beogradu u vezi Projekta održivi razvoj.

 

U knjizi Evidencija službenih putovanja, koja se vodi u Kabinetu gradonačelnika, upisana su 122 imena lica koja su službeno potovala. U rubriku svrha putovanja upisano je desetak sastanaka Komisije za planve, sve ostalo, oko stotinu, piše "službeno" bez preciziranja šta je to bilo "službeno".

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović, odbornica u Skupštini grada Gorica Božić i direktor JKP "Kolubara" - brana Rovni Zoran Mitrović putovali su 3. novembra prošle godine "službeno" do graničnog prelaza Batrovci. Nije poznato da li se njihov put završio na tom graničnom prelazu, što je malo verovatno, ili su putovali preko granice i gde?

 

Upoređujući putne naloge za dva automobila, koje koristi gradonačelnik, sa evidencijom službenih putovanja gradonačelnika, uočavamo da Slobodan Gvozdenović nije u knjigu Evidencije upisao svako svoje putovanje.

 

Naime, od 63 putovanja, za pet meseci prošle godine, koliko ih je bilo prema puntnim nalozima za dva automobila koje je potpisao Gvozdenović, u knjigu Evidencije upisao je samo sedam putovanja. Zanimljivo je da jedno od tih sedam putovanja, u subotu 1. septembra odlazak u Novi Sad, ne postoji u putnom nalogu ni za jedan od dva gradonačelnikova automobila. 

Aktuelno

Gradska parcela u Industrijskoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Grad prodao svoju parcelu u Grabovici Pre 12 sati

"Pao" prvi milion!

Od četiri parcele koje je Grad ponudio na prodaju, tri u "Stefilu" i jedna u Donjoj Grabovici kod škole, prodata je za milon dinara samo parcela u Grabovici. Vlast u budžetu od prodaje imovine...

Nagrađeni učenici (foto: Miroslava Kojić)
I ove godine u aprilu Pre 7 sati 16 minuta

Izbor najboljih recitatora

Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" održana je u prepunoj ljiškoj biblioteci. Takmičilo se gotovo 50 učenika OŠ "Sava Kerković" Ljig, OŠ "Sestre Pavlović" Belanovica i SŠ "1300...

Novine (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 4 minuta

Ua tabloidno, a ne tabloidi!

Kukanje nad ovim i onim "u današnjici", staro je koliko i razlikovanje prošlog i vremena današnjeg. S tim što je prošlo dobro staro, uglavnom zato što je prošlo ili što se preguralo. Kukanje...

Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: Lokalni fronta Va)
Solidarno grade novu političku snagu Pre 1 dan 7 sati

Lokalni front Va pristupio Građanskom frontu

Udruženje građana Lokalni front Va pristupilo je asocijaciji Građanski front, koju do sada čini 13 udruženja i pokreta, kako bi gradili novu političku snagu koja će životne probleme građana moći da...  · 8 komentara