Protest Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Protest Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
12.04.2019, 22:14

"Nastavite junaci da štrajkujte glađu, nemojte tek tako da odustajete"

č: | fb:

Na desetom protestu "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" večeras na Desankinom vencu govorili su narodni poslanik Balša Božović, Aida Ćorović, borac za ljudska prava, Zdravko Janković iz udruženja "Ne davimo Beograd" i Marija Simić Lazarević iz udruženja "Jasno i glasno", Požarevac.

 

Borac za ljudska prava Aida Ćorović sa građanima Valjeva je podelila svoje osećanje ponosa i radosti što je u Valjevu, što stoji sa onima koji brane elementarnu ljudsku čast.

 

- Želim sa vama da podelim osećanje pripadništva u nečemu što nas svrstava u ljude, što govori da smo na strani normalnosti, humanosti i dostojanstva. Ali, takođe želim sa vama da porazgovaram o našoj sopstvenoj odgovornosti zašto i kako smo dopustili da nam se desi najgore. Vreme ne možemo da vratimo i da promenimo ono što nam se desilo, ne možemo da učinimo ništa da izbrišemo ovih nekoliko strašnih godina, ali zato možemo da izvučemo pouke i da od danas svoje živote živimo drugačije. Želim da počnemo da pričamo o budućnosti,a ne više o Aleksandru Vučiću, jer Vučuć je već prošlost. Ma koliko on u ovom času delovao moćan i jači nego ikada, on je već naša sramna prošlost koga će se generacije stideti – rekla je Aida Ćorović.

Aida Ćorović

Aida Ćorović (Foto: Đorđe Đoković)

Ona je okupljenim građanima Valjeva poručila da je važno da ovog časa pogled usmerimo ka budućnosti, svesni grešaka iz prošlosti, da više nikada sebi ne dopustimo ovakvu vlast koja nas je dovela na ivicu uništenja!

 

- U ovom trenutku naše društvo se nalazi na ivici građanskog rata i na svima nama leži odgovornost da do njega ne dođe. Čak i naivnim građanima je jasno da ova vlast huška i okreće jedne protiv drugih, ali mi ne smemo dopustiti da se to dogodi...  Ako hoćemo da se izborimo za bolju i pravedniju Srbiju, ključno i osnovno je da shvatimo da smo mi građani vlast, mi smo suvereni, mi smo vlasnici Srbije i moramo povratiti kontrolu nad svojim vlasništvom. Zato danas i svakoga dana svako od nas mora da kaže – ja sam građanin, ja sam slobodno biće, ja sam vlast i ovde sam da vratim svoje vlasništvo jer Srbija je vlasništvo građana i nema druge istine – rekla je na protestu u Valjevu Aida Ćorović.

Zdravko Janković

Zdravko Janković (Foto: Đorđe Đoković)

Zdravko Janković iz udruženja "Ne davimo Beograd" pohvalio je hrabrost i istrajnost Valjevaca koji već deseti put mirno i dostojanstveno protestuju.

 

On je rekao da građanima nije lako jer imamo posla sa neodgovornom vlašću koja zarad "jeftinog kvazi političkog marketinga" preti da će "štrajkovati glađu protiv opozicije!".

 

- Dakle vlast će štrajkovati protiv opozicije, a nosilac te priče je ministar vojni Aleksandar Vulin koji će se protiv, navodnog, opozicionog nasilja boriti štrajkujući glađu. Zamislite ministra vojske kome je posao da se bori protiv bilo čega oružanom silom, a on će da sedne i da štrajkuje glađu, i da ne radi svoj posao za koji ga plaćamo. Moram da podsetim da Vulin još uvek ne uspeva da objasni kako je došao do onih 200.000 evra i ta tetka koliko je puta dolazila u Srbiju da mu donese pare - rekao je Janković.

 

Dodao je da je ova vlast sve obesmislila, institucije urušila, a na sve činjenice i istine reaguje ignorisanjem i prezirom.

 

- Vi njima kažete i dokažete da imaju plagirane doktorate, a oni na to odgovore da veću glupost u životu nisu čuli, pokažete da čovek ima 24 stana u Bugarskoj i da je i njegov doktorat plagijat, oni na to odgovore tako što ga postave za ministra finansija, šefa kase ove države... Podsetiću vas, 24. aprila ove godine biće godinu dana od rušenja Sava Male, a niko nije procesuiran zabog toga – rekao je Zdravko Janković iz udruženja "Ne davimo Beograd" i pozvao Valjevce da budu sutra u Beogradu na protestu opozicije.

Marija Simić Lazarević

Marija Simić Lazarević (Foto: Đorđe Đoković)

Marija Simić Lazarević iz udruženja "Jasno i glasno" Požarevac je, takođe pozvala da "svi zajedno budemo sutra u Beogradu".

 

- Spaja nas loša nekompetentna rasipna državna vlast i iste takve lokalne vlasti. Vaša lokalna vlast je ukinula jednu od najstarijih škola u vašem kraju i u Srbiji da bi vaš gradonačelnik mogao da se promoviše o trošku lokalnog budžeta. Isto to uradili su u Požarevcu ukinuvši čak osam lokalnih škola pod izgovorom velikih troškova... Lokal patriotizmu je potrebna nadgradnja, treba da izgradimo solidarnost višeg stepena, solidarnost gradova, zajedništvo da postanemo pobunjeni gradovi u pravom smilsu te reči... Mi ovo moramo da uradimo zajedno, jedino zajedno možemo da promenimo sistem, da smenio političke i privredne elite. Zato, ni Tramp ni Putin, ni Orban ni Erdogan, ni Vučić ni Dinkić, ni Kurta ni Murta - poručila je Marija Simić Lazarević.

Balša Božović

Balša Božović (Foto: Đorđe Đoković)

Narodni poslanik Balša Božović osvrnuo se na skup Aleksandra Vučića u Novom Sadu.

 

- Hvali se kako je bilo mnogo ljudi, to su naši sugrađani, maltretirani, ucenjeni, prećeno im je, naterani da budu tamo. I za njih se borimo. Hteo je da pokaže kako ima veliku podršku. Nemaš više podršku Aleksandre Vučiću, Srbija te više neće. Zato želimo slobodne i fer izbore. Upali su večeras u preko 150 lokalnih skupština, kažu da žele od opozicije da sačuvaju vlast, lokalne parlamente, insitucije. Ali oni samo i isključivo čuvaju svoje privilegije. Uplašili su se zato jer znaju da je kraj - rekao je Božović.

 

Dodao je da danas u ovoj zemlji niko više ne veruje u institucije, ali ni predsedniku Srbije.

 

- Državu vode ljudi kojima je palo na pamet da štrajkuju glađu zato što se boje opozicije, zato što im se ne sviđa opozicija i što im se ne sviđaju građanski protesti. I znate šta se dogodilo? Nisu ni krenuli, a već su odustali. Zato, jedna velika podrška njima od nas večeras - nastavite junaci da štrajkujte glađu, nemojte tek tako da odustajete, hajde da vas vidimo, održite bar jednom reč... Aleksandar Vučić nikada ništa nije uradio za ovu zemlju. Devedesetih je huškao na rat, a nije smeo ni metak da ispali. Devedesetdevete godine je huškao na bombardovanje, a onda se usalio u stan od 150 kvadrata. Poznati reditelj Srđan Dragojević je izjavio da će besplatno snimiti film o junacima sa Košara, tako što će prva scena biti kako se Vučić useljava u stan, a momak koji ga useljava dobija poziv za rat i nikad se sa Kosova ne vraća. E to su patriote u Srbiji - rekao je Božović.

 

Narodni poslanik Balša Božović je na skupu u Valjevu poručio da Srbija ovo više ne može da izdrži, "zato sutra svi u Beograd na miting u 15 časova ispred Narodne skupštine, da vidiš Vučiču kolika je Srbija protiv tebe!".

 

Kao i svakog petka i večeras su građani Valjeva prošetali centralnim gradskim ulicama, noseći transparente, dominarao je onaj na kome je pisalo - "Zbog slobode!".

Protest Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona

Protest Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (Foto: Đorđe Đoković)

Protest Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona

Protest Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 6 sati 28 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 4 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar