Registracija Prijava preko FB
Predstavnici bolnice i Mionice (foto: Đorđe Đoković)
Predstavnici bolnice i Mionice (foto: Đorđe Đoković)
16.04.2019, 11:59

Mionica poklonila aparat za Odsek neonatologije

č: | fb:

Opština Mionica poklonila je aparat vredan 600 hiljada dinara za Odsek neonatologije Službe ginekologije Opšte bolnice Valjevo.

 

Ovaj aparat za ventilacijsku podršku novorođenčadima, valjevska bolnica do sada nije imala, rečeno je na konferenciji za novinare.

Svetlana Marković

Svetlana Marković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dr Svetlana Marković kaže da je za neonatologiju, koju zovu kraljica pedijatrije, važno da bude opremljena novim savremenim apartima i tehnologijama kako bi se obezbedio pravilan, naročito kod kritičnih novorođenčadi, razvoj u prvim trenucima života.

 

"Sa nabavkom ovog aparata, zovemo ga SiPAP, a predstavlja jednu od neinvazivne ventilacije, novorođenčetu se obezbeđuje kontinuirani pozitivni pritisak, pre svega prevremeno rođenoj deci. U poslednje vreme je sve više prevremeno rođenih beba, kojima se sa ovim aparatom pomaže da im se otvore pluća ili u prvom trenutku pruži ta ventilaciona potpora. Moram da naglasim da se u savremneom svetu sve više smanjuje upotreba invanzivne ventilacije respiratora, a sve više se okrećemo korišćenju neinvazivne ventilacije, odnosno korišćenja SiPAP-a – navela je dr Marković.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Mionice Boban Janković je rekao da Mioničani valjevsku bolnicu smatraju kao svojom, u njoj se rađaju bebe iz njihove opštine, otuda je bilo logično da Mionica pokloni aparat za porodilište Opšte bolnice.

 

"Ova donacija je najmanje što smo mogli da učinimo. Uvek ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, pomagati valjevsku bolnicu. Mi smo dobre komšije i tu smo da pomažemo jedni drugima. Sve ono što budemo radili u narednom periodu odnosiće se na brigu za naše stanovništvo, pre svega za najmlađe. Verujem da će se u narednom periodu rađati više dece", rekao je Janković.

 

V. d. direktora Opšta bolnica Valjevo dr Zoran Đurić se zahvaliio donatorima na vrednom i značajnom aparatu, sa željom da se saradnja nastavi i u buduće na obostranu korist.

Zoran Đurić

Zoran Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

Na konferenciji za novinare saopšteni su podaci da se u valjevskom porodilištu u proseku godišnje rodi 1300 beba; najviše 1400 rođeno je 2016. godine, dok je 2013. godine rođeno 1177 beba. Polovina rođenih je iz Valjevu, dok su ostale bebe iz pet opština Kolubarskog okruga. Poslednje tri godine najviše rođenih beba dolazi iz Ubske opštine.

 

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
Trupni portret 18.09.2019

Vučić jedini ima plan – zove se "Nijedan"

Najzad će agonija, zvana problem Kosova, bude rešena. Pošto je sve ostalo rešeno zahvaljujući Vučiću, i ovo će, kao što je očekivano, bude rešeno zahvaljujući Vučiću. On je, a ko bi, složio sve...  · 2 komentara

Radovi na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Ponovo raspisan tender koji je uspešno okončan pre pet meseci 18.09.2019

“Dupla” javna nabavka

Gradska uprava je pre šest dana raspisala javnu nabavku - zamena granitnih kocki u gradu. Identična javna nabavka, sa identičnom tehničkom specifikacijom, ali drugačijeg naziva, okončana je pre pet...  · 10 komentara