Predstavnici bolnice i Mionice (foto: Đorđe Đoković)
Predstavnici bolnice i Mionice (foto: Đorđe Đoković)
16.04.2019, 11:59

Mionica poklonila aparat za Odsek neonatologije

č: | fb:

Opština Mionica poklonila je aparat vredan 600 hiljada dinara za Odsek neonatologije Službe ginekologije Opšte bolnice Valjevo.

 

Ovaj aparat za ventilacijsku podršku novorođenčadima, valjevska bolnica do sada nije imala, rečeno je na konferenciji za novinare.

Svetlana Marković

Svetlana Marković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dr Svetlana Marković kaže da je za neonatologiju, koju zovu kraljica pedijatrije, važno da bude opremljena novim savremenim apartima i tehnologijama kako bi se obezbedio pravilan, naročito kod kritičnih novorođenčadi, razvoj u prvim trenucima života.

 

"Sa nabavkom ovog aparata, zovemo ga SiPAP, a predstavlja jednu od neinvazivne ventilacije, novorođenčetu se obezbeđuje kontinuirani pozitivni pritisak, pre svega prevremeno rođenoj deci. U poslednje vreme je sve više prevremeno rođenih beba, kojima se sa ovim aparatom pomaže da im se otvore pluća ili u prvom trenutku pruži ta ventilaciona potpora. Moram da naglasim da se u savremneom svetu sve više smanjuje upotreba invanzivne ventilacije respiratora, a sve više se okrećemo korišćenju neinvazivne ventilacije, odnosno korišćenja SiPAP-a – navela je dr Marković.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Mionice Boban Janković je rekao da Mioničani valjevsku bolnicu smatraju kao svojom, u njoj se rađaju bebe iz njihove opštine, otuda je bilo logično da Mionica pokloni aparat za porodilište Opšte bolnice.

 

"Ova donacija je najmanje što smo mogli da učinimo. Uvek ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, pomagati valjevsku bolnicu. Mi smo dobre komšije i tu smo da pomažemo jedni drugima. Sve ono što budemo radili u narednom periodu odnosiće se na brigu za naše stanovništvo, pre svega za najmlađe. Verujem da će se u narednom periodu rađati više dece", rekao je Janković.

 

V. d. direktora Opšta bolnica Valjevo dr Zoran Đurić se zahvaliio donatorima na vrednom i značajnom aparatu, sa željom da se saradnja nastavi i u buduće na obostranu korist.

Zoran Đurić

Zoran Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

Na konferenciji za novinare saopšteni su podaci da se u valjevskom porodilištu u proseku godišnje rodi 1300 beba; najviše 1400 rođeno je 2016. godine, dok je 2013. godine rođeno 1177 beba. Polovina rođenih je iz Valjevu, dok su ostale bebe iz pet opština Kolubarskog okruga. Poslednje tri godine najviše rođenih beba dolazi iz Ubske opštine.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 5 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 7 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara