Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
17.04.2019, 06:54

Nije obavljen uviđaj i nisu poznati uzroci požara na gradskoj deponiji!?

č: | fb:

Uzroci požara, koji je izbio prošle godine na deponiji u Valjevu, nisu utvrđeni niti je nakon požara obavljen uviđaj, piše u odgovoru koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dostavilo Kolubarskim.rs.

 

I pored toga što je požar na gradskoj deponiji bio većih razmera, intervenisalo je 17 vatrogasaca, lokalizacija je trajala 17 časova, a požar je ugašen nakon 26 časova, uviđaj nije obavljen.

 

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, početkom februara ove godine, tražili smo da nam dostavi izveštaj o uzrocima požara na deponiji u Valjevu koji je izbio 6. oktobra 2018. godine.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u zakonskom roku dostavilo izveštaj, nego nas je obavestilo o produženju roka uz napomenu da će postupiti u narednih 40 dana, a kao razlog za produženje roka je navedena "obimnost traženih dokumenata i priloga".

 

Umesto "obimnih dokumenata i priloga", sredinom marta, Ministarstvo unutrašnjih poslova nam je dostavilo "Statistički list o evidenciji događaja – požara na deponiji u Valjevu", koji ima samo dve strane, a u kome, pored ostalog, piše da materijalna šteta "ne postoji, nije obavljen uviđaj, nisu poznati uzroci požara, nije obavešteno tužilaštvo...".

Požar na deponiji (6.10. 2018.)

Požar na deponiji (6.10. 2018.) (Foto: Valjevac)

Podsećamo, izveštaj o uzrocima požara na deponiji u Valjevu tražili smo, a to smo naveli u zahtevu upućenom Ministarstvu unutrašnjih poslova, zbog spekulacije da je požar namerno izazvan kako bi JKP "Vidrak" imalo alibi za postavljanej ograde prema reci, koja, kako mnogi tvrde, nije potrebna.

 

Žičana ograda naročito nije potrebna ako se ima u vidu da je planirano zatvaranje gradske deponije, a Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine izdvojilo je preko 3,3 miliona dinara za izradu projekta sanacije i rekultivacije gradske deponije Valjevo.

  

Takođe podsećamo da je ubrzo nakon požara, koji su navodno izazvali ribolovci koji su pecali na Kolubari u neposrednoj blizini deponije, JKP "Vidrak" raspisalo je javnu nabavku za postavljanje ograde na deponiji. Početkom godine postavljena je žičana ograda visoka 1,5 metar i to u delu deponije prema Kolubari, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

Aktuelno

Letnja bašta Doma vojske (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 6 minuta

Pomereni programi Tešnjarskih večeri zbog moguće kiše

Programi petog dana Tešnjarskih večeri, zbog najavljene kiše, biće održani u zatvorenom prostoru, a pojedini će biti odloženi, saopštio je Organizacioni odbor festivala. Programe koji su predviđeni...

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 12 sati 17 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 9 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara