Registracija Prijava preko FB
Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: Lokalni fronta Va)
Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: Lokalni fronta Va)
17.04.2019, 11:30

Lokalni front Va pristupio Građanskom frontu

č: | fb:

Udruženje građana Lokalni front Va je, potpisivanjem platforme, pristupilo asocijaciji autentičnih lokalnih pokreta pod imenom Građanski front, kako bi na ravnopravnim i solidarnim osnovama gradili novu političku snagu koja će životne probleme građana moći da zastupa i na nacionalnom nivou.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost Loklanog fronta Va, platforma Građanskog fronta, iza koje je do sada stalo trinaest pokreta, poziva na odbranu prava na dostojanstveni život zahtevajući da obrazovanje, zdravstvo, pravna sigurnost, zapošljavanje, kulturna izgradnja, socijalna zaštita i javni prevoz moraju bezuslovno biti garantovani i dostupni svima na podjednak način.

 

Zahteva sprečavanje daljeg otuđivanja i privatizacije javnih resursa i uvećanje javnih dobara dostupnih svakom građaninu i svakoj građanki. Predviđa zalaganje za odgovornu i transparentnu javnu Republičku i Pokrajinsku upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i ustanove, kao i nultu toleranciju prema korupciji i partijskom zapošljavanju kroz uspostavljanje i jačanje nezavisnog i efikasnog sistema za borbu protiv korupcije. Građanski front zahteva sprečavanje daljeg zapostavljanja manje razvijenih delova Srbije kroz zalaganje za ravnomeran regionalni razoj. Tekst platforme takođe insistira na uspostavljanju medijskih sloboda i ostvarivanje nezavisnosti medija koji će zastupati javni interes i izveštavati u skladu sa njim.

 

"Pred Građanskim frontom je ogroman zadatak izgradnje i širenja organizacije kako bi ona predstavljala pravu snagu na putu suštinskih promena u našem društvu. Razgovori o novim fazama širenja su u toku, a nadamo se da će u narednom periodu asocijaciji pristupiti i građanke i građani Novog Sada, Subotice, Sombora, Kragujevca, Pančeva i ostalih gradova i tako postati deo ove grupe POBUNjENIH GRADOVA", navodi se u saopštenju Lokalnog fronta Va.

 

Pored udruženja Lokalni front Kraljevo, Ne davimo Beograd, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, koja se nalaze u inicijativnom odboru, i Lokalnog fronta Va, asocijaciji Građanski front pristupili su: Inicijativa za Požegu, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa Vrbas, Samo lokalno Bečej, Građanski preokret iz Zrenjanina, Jasno i glasno iz Požarevca, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula, kao i Bez straha Apatin.

 

"Ovo je prilika i da Lokalni front Va od srca zahvali građanima koji su nedeljama ulagali svoje znanje, vreme i trud organizujući protest u našem gradu. Ljudi u protestima nisu pitali jedni druge kojoj grupi pripadaju. Jednostavno su činili ono što je u tom trenutku bilo potrebno. Lokalni front Va će, nakon protesta održanog 13.4.2019. godine u Beogradu, svu energiju posvetiti aktivnostima koje su nas svrstale u grupu autentičnih lokalnih pokreta koji su u svojim sredinama često bili jedina brana otimačini javnih dobara, manipulaciji institucijama, galopirajućoj korupciji i sveopštem degradiranju uslova života i rada naših građana. Pružaćemo i dalje podršku svim građanskim protestima koji za cilj imaju medijske slobode, borbu za poštene izbore i ostvarivanje ljudskih prava", saopštio je Lokalni front Va.

 

Asocijacija Građanski front građanima Valjeva predstaviće se u utorak, 23. aprila. U maloj sali Grada, Karađorđeva 64, od 18 časova, biće održana tribina pod nazivom "Pobunjeni gradovi", čija je tema uticaj društvenih komponenti na udruživanje građana. Na tribini će govoriti profesor sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, docent Jovo Bakić, profesor sociologije na istom fakultetu Đokica Jovanović, iz Udruženog pokreta slobodnih stanara Niš, i Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta Kraljevo. Razgovor će voditi diplomirani demograf Predrag Matić, Lokalni front Va.

Aktuelno

Slobodan Gvozdenović  (foto: skrinšot)
Pet dobrih primera Pre 17 sati 39 minuta

Ko laže taj ...

"Pet dobrih primera rada gradske vlasti u Valjevu", naslov je plaćenog teksta koji je juče objavljen u Kuriru, u kome je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović izneo brojne neistine i obmanuo čitaoce.  · 7 komentara

Plakat Dana muzičke škole (foto: )
Ciklusom koncerata Pre 20 sati 3 minuta

Valjevska muzička škola obeležava 65 godina

Valjevska muzička škola ciklusom koncerata obeležava 65 godina svog uspešnog rada. Večeras od 18 časova u sali škole koncert najmlađih, u sredu je veliki koncert horova i orkestara škole, a...

Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Na Izložbi pozorišnog plakata u okviru "Sterijinog pozorja" Pre 21 sati 56 minuta

Treća nagrada za Dušana Arsenića

Plakat za prošlogodišnji "Abro fest", autora Dušana Arsenića osvojio je treću nаgrаdu na Izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja u okviru "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu. Plakat...

Slobodan Gvozdenović na Džez festu (foto: )
Na valjevskom džez festu 20.05.2019

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović izviždan

Druge večeri glavnog programa Džez festa publiku su pozrdavili Aleksandar Gajović državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvzdenović, koga je publika...  · 14 komentara