Registracija Prijava preko FB
Blatnjav put u V. Loznici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Blatnjav put u V. Loznici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
22.04.2019, 08:08

Blatnjav put i diskriminisani građani

č: | fb:

Sredinom februara Kolubarske.rs su pisale o problemima meštana osam zaselaka u selima Valjevska Loznica i Veselinovac, kojima je lokalna vlast rešila da "sredi" puteve pred izbore u mesnim zajednicama.  

 

I umesto da osam kilometara puteva bude presuto "dobrim materijalom", presuti su jalovinom, a meštani su dobili "blato do kolena". Tada su novinarima rekli da sumnjaju da je reč o "nekim mahinacijama", smatrajući da su za radove i blatnjav put odgovorni izvođač radova lazarevačka firma "Cevas Co", nadzorni organ i načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Valjeva.

 

Meštani su očekivali da će "odgovorna lica" ispraviti grešku i da će njihove puteve ponovo presuti, ovaj put tucanikom. Međutim, njihova očekivanja su bila uzaludna, otuda su krajem marta rešili da se ponovo obrate novinarima i da pred zgradu Grada istovare nekoliko kilograma blata i da ga "vrat vlasniku". U toj nameri su ih sprečile lokalne vlasti, koje su im obećale da će dobiti novi put, čak i javnu rasvetu, ali pod uslovom da se ne pojavljuju pred novinarima.  

 

Meštani su, naravo odustali, poverovali su u obećanje gradske vlasti, koja je ovih dana ispravila svoju grešku i blatnjav put presula "dobrim materijalom". Doduše, od osam kilometara puteva ostalo je ne stotine metara puteva koji su i dalje blato, a meštani kažu da im nije jasno zbog čega i ti putevi nisu presuti.

 

Jedan od njih, Dragan Ružičić iz Valjevske Loznice, našoj redakciji je poslao tekst i nekoliko fotografija. 

 

Uspešna firma, blatnjavi putevi i nezadovoljni građani

 

Kako biti uspešna firma danas? Lako: izvučeš na seoski put blato, lepo to naplatiš, a onda kada se digne "dževa" dođeš sa kvalitetnijim materijalom, „poseješ“  ga po putu, kao kad mačka zatrpava..., utališ se i tu, i budeš uspešan. I to sve sa amanetom gradskoh vlasti  jer da nema amaneta ne bi se tako radovi izvodili ili ne bi se primili i platili takvi radovi.

 

O nasipanju seoskih puteva u Valjevskoj Loznici je dosta rečeno, ali verovatno nije dovoljno rečeno. Način kako se to radi i objašnjava vređa inteligenciju meštana ovog sela, a slična je situacija i u susednom Veselinovcu.

 

Nakon prošlogodišnjeg blatnjavog nasipanja naših puteva, koje je uradila lazarevačka firma "Cevas Co", 10. aprila na red dođe i seoski put  u Donjem Potesu, koji vodi od Doma do vodenice, dugačak 1.200 metara. Razvukoše dva  i po kamiona na 750 metara puta, prošetaše se i odoše. Ostade 450 metara puta, puta kojim idu meštani četiri seoska domaćinstva i koji se koristi da se obradi preko 120 hektara najplodnije ravnice.

 

Te meštane "zaobiđoše", e sad po kom osnovu, nije nam poznato.

Nije presuto 450 metara puta

Nije presuto 450 metara puta (Foto: Dragan Ružičić)

Presuto 750 metara puta

Presuto 750 metara puta (Foto: Dragan Ružičić)

 

Da li je u pitanju: verska, rasna, seksualna ili politička orijentacija – o tome neka oni razmišljaju, ali u jedno su ubeđeni a to je da se osećaju kao građani drugog reda u toj  oznici. Stručnjaci za puteve rekoše da taj deo puta nema potrebe da se nasipa jer blata nema. O tom delu puta svedoče fotografije napravljene 16. aprila beše sunčan dan, a dan ranije je malo kišica poprskala.

 

I potražiše meštani pomoć od gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića i rukovodioca Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zorana Trifunovića, ali oni nemadoše vremena da se oglase čak ni toliko da nam odgovore da li je e-meil stigao na te njihove adrese.

 

I pored blatnjavog puta ostade dilema – po kom osnovu su meštani  diskriminisani?

 

Dragan Ružičić

 

Aktuelno

Ajfelov toranj (foto: Dragan Belajac Džagi)
Ovoga puta o ljubavi Pre 1 sati 56 minuta

Na kafi ispod "Ajfelovog tornja" na Ubu

Odžačar, kolekcionar i od svake ruke darovit Milivoj Tanasijević ćerki Obreniji ispunio želju. U dvorištu porodične kuće napravio je Ajfelov toranj, visok 5,3 metra i težak oko 200 kilograma....

Ranka Savić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon razgovora ASNS i rukovodstva fabrike 23.01.2020

Ranka Savić: U "Krušiku" nema viška zaposlenih

U "Krušiku" predstoji određena vrsta racionalizacije, ali viška zaposlenih neće biti, prenela je Ranka Savić. Finansijska situacija nije sjajna, ali fabrika ima veliku podršku Ministarstva odbrane...  · 13 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje policije 23.01.2020

U automobilu pronađeno 444 grama marihuane

Valjevska policija je uhapsila S. Đ. (25) i A. Đ. (50) zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. U automobilu "mazda" policija je...