Registracija Prijava preko FB
Uskršnja jaja (foto: Đorđe Đoković)
Uskršnja jaja (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2019, 22:17

Danas je Vaskrs- Hristos vaskrse!

č: | fb:

Hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

 

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

 

Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog vaskrsenja. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

 

Za Vaskrs su vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan običaj farbanja i darivanja jajima.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

 

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

 

Pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

 

Svim vernicima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, čestitamo Vakrs, najveći hrišćanski praznik.

 

 

Aktuelno

Akcija da Valjevo prodiše (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Godinu dana mrtvo slovo na papiru Pre 16 minuta

Mere za smanjenje aerozagađenja samo za slikanje

Pre godinu dana odbornici su usvojili 17 mera za smanjenje aerozagađenja. Nijedna nije realizovana, ali to ih nije sprečilo da usvoje novi set mera. Među njima i subvencije za kupovinu kotlova na...