Registracija Prijava preko FB
Uskršnja jaja (foto: Đorđe Đoković)
Uskršnja jaja (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2019, 22:17

Danas je Vaskrs- Hristos vaskrse!

č: | fb:

Hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

 

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

 

Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog vaskrsenja. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

 

Za Vaskrs su vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan običaj farbanja i darivanja jajima.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

 

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

 

Pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

 

Svim vernicima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, čestitamo Vakrs, najveći hrišćanski praznik.

 

 

Aktuelno

Rasim Ljajić i Marija Labović  (foto: Đorđe Đoković)
Kampanja "Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju" Pre 1 dan 12 sati

"Divčibare oaza za sportiste"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktorka TOS-a Marija Labović su promovisali Divčibare i Mionicu ukazujući na prirodne lepote naše zemlje i turistički potencijal...  · 20 komentara