Spomenik pilotu Milenku Pavloviću  (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik pilotu Milenku Pavloviću (foto: Đorđe Đoković)
03.05.2019, 09:03

Sećanje na pilota Milenka Pavlovića

č: | fb:

Dve decenije od herojske pogibije na nebu iznad Valjeva pukovnika pilota Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, navršava se u subotu, 4. maja.

 

Program obeležavanja godišnjice pogibije pilota, pod nazivom "Dan sećanja", ove godine zajedno su pripremili Valjevo i Osečina, a biće održan naredna tri dana u Valjevu, Osečini i u Gornjem Crniljevu, rodnom selu pilota Pavlovića.

 

Program počinje danas u Osečini u 18 časova kada će u holu Narodne biblioteke biti otvorena izložba literarno-likovnih radova na temu Milenko Pavlović-pilot. Potom će od 19 časova u sali biblioteke u Osečini Prištinsko pozorište odigrati predstavu "Ženidba".

 

U subotu, 4. maja, u 12.04 časova u Valjevu, biće održan pomen i položeno cveće na spomenik Milenku Pavloviću, a u 12.45 časova cveće će biti položeno na mestu pada aviona Milenka Pavlovića u selu Bujačić nadomak Valjeva.

 

U 13.30 časova u Centru za kulturu biće održana akademija pod nazivom "Plava linija života". U hali Student za 16 časova zakazan je bokserski turnir "Pilot Milenko Pavlović".

 

U danu kada je nastradao pilot Milenko Pavlović, 4. maja u subotu, u Osečini će u 17.30 časova biti otvorena ulica, koja će poneti ime hrabrog pilota. Od ove godine i jedna ulica u Petnici ponela je ime Milenko Pavlović.

 

U 18 časova u sali Narodne biblioteke u Osečini biće održana svečana akademija u čast Milenka Pavlovića, potom će premijerno biti prikazan film "Povod", a nakon toga nastupa hor Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

 

Trećeg dana program sećanja na pilota se održava u njegovom rodnom Gornjem Crniljevu, gde će memorijalni kros "Milenko Pavlović-pilot" biti održan od 8 časova. Polaganje venaca i obraćanje zvaničnika je u 10 časova, a nakon toga sledi kulturno-sportski program.

 

Milenko Pavlović je rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, sinove Srđana i Nemanju i majku Radmilu.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 19 sati 43 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 55 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 21 sati 16 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...