Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
08.05.2019, 06:58

Autotransplantacija duge kosti urađena i u valjevskoj bolnici

č: | fb:

U Opštoj bolnici Valjevo izveden je operativni zahvat autotransplantacija duge kosti u ortopedskoj hirurgiji. Osim što je ova operacija urađena u valjevskoj zdravstvenoj ustanovi, značajno je i to što se ovakva neuobičajena intervencija na dugoj kosti izvodi van tercijarne ustanove.

 

Ovaj medicinski zahvat izveli su načelnik Službe ortopedije i traumatologije dr Saša Vukićević i dr Aleksandr Đorđević, subspecijalista ortopedske onkologije.

 

Kako su objasnili na konferenciji za novinare dr Đorđević i dr Vukićević ovaj operativni poduhvat se odnosi na presađivanje manje kosti potkolenice, na mesto kosti podlaktice koja je izmenjena tumorom. U pitanju je mladi pacijent kome je ovom intervencijom spasen zglob šake.

 

Ovakvi operativni poduhvati su interesantni pre svega stručnoj javnosti, ali je, kako je rekao dr Đorđević, važno da informacija stigne do javnosti i do pacijenata, što je svakako podstrek struci, jer su ovakve hirurški atraktivne ortopedske operacije jedan od načina da se skrene pažnja na ovu oblast.

 

- Radi se o jednom agresivnom tumoru ručnog zgloba gde bi po mom mišljenju rekonstrukcija bila jako komplikovana, a autotransplantaciju mi radimo već dvadesetak godina sa jako dobrim rezultatima koji su uporedivi sa svetskim standardom. Interesantno je da pri ovom zahvatu nema nikakvog specijalnog skupog instrumentarijuma jer se radi transplantacija kosti iz potkolenice na ručni zglob. To je zaista lepa biološka intervencija i možemo reći da su te intervencije najlepše s obzirom na to da su trajne. Svi veštački materijali imaju određeni rok trajanja. Posebno što smo i mi ranije imali svoje inplantate, na žalost sada smo svi u tom pogledu uvoznici i dajemo dosta para na takve stvari, a siromašna smo zemlja, pa gde god možemo ovakeve biološke intervencije da radimo, to je jako lepo. Pošto se u ovom konkretnom slučaju radi o mladom čoveku, tu je injegova životna i profesionalna perspektiva – rekao je dr Đorđević, uz nadu da će operacija biti uspešna.

 

Dodaje da u ortopediji postoperativni tok zahteva vreme kako bi se postigla funkcionalnost, otuda se može reći da je operacija uspela onog trenutka kada prođe određeni period, a u ortopediji se taj period meri i godinama. 

 

Što se tiče bioloških transplantacija kao oblasti koje su mu izuzetno zanimljive dr Đorđević je naglasio da u toj oblasti ne postoje dve iste operacije jer se različite regije i koštano zglobni sistemi rešavaju drugačijom hirurškom tehnikom. To je kreativna i interesantna strana ortopedske onkologije kojom se bavi, a sve zarad lepote izlečenja i onoga šta sve medicina može da pruži.

Zoran Đurić, Saša Vukićević i Aleksandar Đorđević

Zoran Đurić, Saša Vukićević i Aleksandar Đorđević (Foto: www.obvaljevo.rs)

 

Načelnik Službe ortopedije i traumatologije dr Saša Vukićević je, osim velike zahvalnosti kolegama sa KBC Banjica, istakao značaj saradnje među institucijama.

 

- Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji pružena nam je mogućnost da radimo i ovu vrstu operacija u našoj ustanovi. Moram posebno da se zahvalim ostalim službama naše bolnice na izuzetnom timskom radu jer su tu neizostavno uz nas službe patologije, anestezije koje isprate sve što mi uradimo – rekao je dr Vukićević.

 

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić, zahvalio se dr Aleksandru Đorđeviću na dugogodišnjoj saradnji

 

- Na ovaj način se osvajaju novi pristupi i nove operacije ten a taj način i naša bolnica stiče malo bolji rejting. Trenutno na ortopediji postoji nekoliko mlađih lekara i nadam se da će oni u budućnosti, a oni i jesu u stvari naša budućnost, osvojiti ove operacije i da jednog dana ovakve operacije budu neki standard u ortopedskoj hirurgiji u valjevskoj bolnici – rekao je dr Đurić.

 

Doktor Đorđević je pohvalio traumatologiju valjevske bolnice, smatrajući da je "izuzetna i u nekim srpskim relacijama možda jedno od najboljih traumatoloških odeljenja u zemlji".

 

- Mnogo mladih ljudi koji specijaliziraju ortopediju imali bi šta da nauče da dođu ovde da rade. Ta razmena iskustava ne bi samo bila dobra za nas starije, već posebno za te mlade ljude da vide da medicina nije skupa oprema, nego je, da tako kažem, jedna dobra namera, znatiželja, savladavanje novih hirurških tehnika. Mislim da su uslovi za rad ovde u Opštoj bolnici Valjevo dobri i u svakom pogledu ne zaostaju, te treba iskoristiti maksimum stručnih potencijala. Ne moramo da idemo u beli svet, treba da učimo i na ovakav način, ali nikako pojedinačno jer interakcija među ljudima stvara kvalitet. Nijedna grana medicine nije za potcenjivanje, nijedna nije za glorifikovanje, sve što ide u korist narodnog zdravlja mislim da je podjednako važno. Treba insistirati na tome da podela posla bude takva da daje optimalne efekte, na što jednostavniji način omogućiti ljudima da dođu do usluge koja im je neophodna. Da li je ta usluga na najvišem nivou vrhunska ili je u domenu neke rutinske medicine, svejedno je jer dobra rutinska medicina je takođe vrhunska medicina i ona je suština svega – rekao je dr Aleksandar Đorđević.

 

I pored toga što se godinama rade slične intervencije po prvi put se o tome govori u javnosti kako bi se "podstakla stručna saradnja, a i pacijenti dobili pravu informaciju gde i šta sve može da se uradi".

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara