Socijalisti položili venac (foto: SPS)
Socijalisti položili venac (foto: SPS)
09.05.2019, 20:52

Valjevski socijalisti obeležili Dan pobede nad fašizmom

č: | fb:

Valjevski socijalisti obeležili su Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu polaganjem venca na spomenik dr Miši Pantiću na Jadru.

 

Venac su položili potpredsednik GrO SPS Valjevo Đorđe Pavlović i članovi IO GrO SPS Valjevo dr Miša Srećković i dr Zoran Živković. Rukovodstvo valjevskih socijalista i brojni članovi stranke minutom ćutanja odali su počast žrtvama najmasovnijeg sukoba u istoriji čovečastva i građanima Valjea čestitali 9. maj – Dan najveće pobede.

 

Đorđe Pavlović je rekao da je 9. maj 1945. godine bio dan posle kojeg ništa više nije bilo isto. Dan posle kog se mogao rađati novi čovek, novi svet, nova i ujedinjena Evropa!

 

- U toj pobedi i ponovnom rađanju čoveka kao najveće vrednosti, novog sveta i nove Evrope, nemerljiv doprinos dala su naša braća i sestre, drugovi i drugarice, naši preci. Naši dedovi, naši očevi, srpski. I naši valjevski. Dali su doprinos Žikica Španac, boreći se sa našom španskom braćom, Koča Popović, stvarajući novu umetnost za novo doba sa svojim drugovima nadrealistima, naš doktor Miša Pantić, koji je besplatno lečio građane Valjeva, pomagao im i zbrinjavao, a kada je to bilo potrebno, kada su narod i istorija to tražili, otišao u borbu u kojoj je narodu dao na kraju i ono najvrednije što je imao - svoj život - kazao je Đorđe Pavlović.

 

Dodao je da je danas i Dan Evrope, koji namerno na početku obraćanja nije pomenuo, ne zato što Srbija nije u Evropskoj uniji, već zbog toga što se u "danu kada se seća na pobedu nad takvim zlom, kao što je fašizam, ništa više ne proslavlja. Zato što se sa tim ništa ne meri, ne meša i ne upoređuje". Zato što bez 9. maja 1945, kako je rekao potpredsednik valjevskih socijalista Đorđe Pavnolivć, ne bi bilo ničega.

 

9. maj 1945. godine je dan kada je fašistička Nemačka definitivno kapitulirala u Drugom svetskom ratu. Poražena je ideologija koja je ubila šest miliona Jevreja, preko 20 miliona Rusa, više od milion Srba, preko 500.000 Roma. To je dan kada je poražena ideologija koja je u prah i pepeo pretvorila bratsku Gerniku i Koventri. Dan kada je poražena ideologija koja je glađu pomorila blizu milion ljudi u samo jednom gradu, u samoj jednoj opsadi Lenjingrada.

 

Dan kada je poražena ideologija koja je na Uskrs 6. aprila 1941. sravnila sa zemljom Beograd i u samo par sati ugasila 2.500 života i 700 zgrada, među kojima i Narodnu biblioteku. Dan kada je poražena ideologija koja je uništavala ljudske živote, ostavljala decu bez roditelja, roditelje bez dece, koja je uništavala pamćenje, sećanja, uspomene, duše...

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 2 sati 55 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 7 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 4 sati 28 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...