Pregled kože (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Pregled kože (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.05.2019, 08:17

Besplatni dermoskopski pregledi kože

č: | fb:

U ambulantama za kožno venerične bolesti valjevske bolnice (ulaz iza Apoteke) danas će se obavljati dermoskopski pregledi kože. Građani mogu da se pregledaju do 15.30 časova.

 

Na ovaj način specijalisti dermatovenerologije Opšte bolnice Valjevo daju doprinos ranom otkrivanju promena i oboljenja na najvećem ljudskom organu, koži. Takođe, ovo je podrška programu borbe protiv melanoma.

 

Pregled se obavlja malim ručnim mikroskopima-dermoskopima i predstavlja potpuno neinvazivan pregled.

 

Svi oblici raka kože u stalnom su porastu u svetu i u Srbiji. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja i da ima veoma bitnu ulogu u nastanku raka kože.

 

Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje raka kože, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti, za razliku od Srbije gde lečenje započinje najčešće kasno. Svetska iskustva potvrđuju da je, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, mogućnost izlečenja 90 odsto.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 6 sati 11 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 1 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.